
Strašidelný pudink:
Potřebné suroviny:
Balíček čokoládového pudinku bez lepku
Hrst kakaových bezlepkových piškotů
Brownies bez lepku
Sušenky a dekorace na ozdobu
Pracovní postup:
Připravte si skleničky a na dno nasypte trochu kakaových piškotů. Poté si uvařte čokoládový pudink podle návodu na obalu a nalijte jej do skleniček. Jakmile pudink vychladne a ztuhne, rozdrobte nahoru trochu brownies nebo klidně jiné bezlepkové kakaové buchty, abyste vytvořili imitaci hlíny. Pak už jen přidejte sušenku jako náhrobek (já použila domácí bezlepkové linecké) a různé bezlepkové dekorace.
Sušenky s očima:
Potřebné suroviny:
150 g univerzální bezlepkové mouky
Kypřicí prášek bez lepku
4 lžíce černého kakaa
100 g cukru moučka
Špetka soli
90 g změklého másla
1 vejce
Trochu čokolády
Cukrová očička

Pracovní postup:
Změklé máslo utřete kuchyňskou stěrkou spolu s cukrem. Následně přidejte vejce a znovu utřete do pěny. Do jiné mísy si prosejte všechny sypké suroviny a nasucho promíchejte. Pak už jen pomalu propojte utřené vejce s máslem a cukrem spolu se sypkými surovinami a vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechte odležet minimálně 2 hodiny v lednici.
Z odleženého těsto pak ručně vytvořte stejně velké kuličky, rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem a prsty rozmáčkněte do tvaru křivé deformované sušenky. Sušenky pak pečte cca 15 minut na 170 °C. Upečené sušenky nechte vychladnout a nakonec na ně pomocí rozpuštěné čokolády přilepte cukrová očička.


Autor
Kač
Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.

Halloweenské dobroty třikrát jinak

Konec měsíce října se neodmyslitelně pojí s oslavami halloweenu. Přestože se nejedná o svátek, který by byl naší republice vlastní, i tak si u nás našel mnoho přívrženců. Pokud se letos plánujete do oslav zapojit i vy, máme pro vás tři jednoduché recepty na originální, chutné a hlavně bezlepkové dobroty.
Je libo vláčné brownies, dezert do skleničky nebo křupavé sušenky s očima? S námi zvládnete připravit každou z těchto dobrot. Všechny tři recepty jsou navíc vzhledově laděné přímo do halloweenu, takže s nimi na párty jistě zabodujete!
Pavučinkové brownies:
Potřebné suroviny:
150 g univerzální bezlepkové mouky
Tabulka čokolády
Kypřicí prášek bez lepku
85 g másla
2 vejce
1 lžíce černého kakaa
1 vanilkový cukr
110 g cukru krupice
50 ml mléka
špetka soli
Pracovní postup:
Nejprve si ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu. Poté do misky prosejte všechny sypké suroviny a promíchejte. Do další mísy pak rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte. K vejcím a cukru pak přidejte smíchanou čokoládu s máslem a opět vyšlehejte – jen pozor, aby čokoláda nebyla moc horká a vejce se nesrazila. Do vzniklé čokoládové směsi pak postupně zašlehávejte zbytek sypkých surovin a mléko.
Do hotového těsta pak ještě můžete vmíchat nasekanou tabulku čokolády. Brownies pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 25 – 30 minut. Aby byl moučník vláčný, nesmí se přepéct. Vytáhněte jej proto z trouby, ještě když na testovací špejli zůstávají miniaturní drobečky. Poté jej nechte dojít v pečicí nádobě a nakrájejte jej až po vychladnutí. Na závěr už jen na brownies dokreslete pomocí zdobicí bílé barvy v tubě pavučinky.