Podzim na talíři: Bezlepkové vaření se sezónními surovinami

Podzim je obdobím, kdy se příroda halí do teplých barev a zároveň nám nabízí bohatství chutí a vůní. Pokud se stravujete bez lepku, rozhodně se nemusíte ochuzovat o to nejlepší, co toto roční období přináší. V říjnu dozrávají mnohé suroviny, které jsou výživné, přirozeně bezlepkové a ideální pro vaření i pečení. A protože brambory a dýně už u nás na blogu zářily, pojďme se podívat na další podzimní poklady jako je řepa, kadeřávek, jablka a hruška nebo houby.

 

Červená řepa: zemitý zázrak podzimu

Červená řepa je výjimečně výživná zelenina, bohatá na antioxidanty z řady betalainů, které pomáhají snižovat záněty a chránit buňky před poškozením. Obsahuje také vysoké množství kyseliny listové (vitamínu B9), důležité pro krvetvorbu a zdravý vývoj buněk, dále vitamín C podporující imunitu a vstřebávání železa, samotné železo, draslík regulující krevní tlak a vlákninu pro správné trávení. Díky obsahu přírodních nitrátů může příznivě ovlivňovat prokrvení a krevní tlak. Pravidelná konzumace řepy tak přispívá k celkovému posílení organismu, zvláště v období chladnějších měsíců.Zapojení řepy do podzimních jídel je velmi jednoduché. Stačí ji upéct s bramborami, uvařit z ní polévku nebo rizoto, případně lehčí salát. Osvědčený parťák červené řepy je beze sporu kozí sýr, kterým skvěle doplníte všechna jídla. My vám nyní přináším recept na oblíbený redakční salát:

 

Bezlepkový salát s červenou řepou a kozím sýrem

Na tři porce si připravte:

500 g vařené červené řepy

Balení polníčku nebo mixu polníčku a rukoly

250 - 300 g měkkého kozího sýra

Oblíbené ořechy (vlašské, kešu)

Balzamikový ocet

Med

Sůl, pepř

Řepu můžete buď rovnou nakrájet na kostky, nebo v zimě ji hoďte na chvíli do trouby, ať nejíte salát zcela studený. Ořechy obalte v medu a nechte v troubě nebo na pánvi zkaramelizovat (chvíli to potrvá). Kousky řepy vhoďte do mísy společně s polníčkem a promíchejte. Osolte, opepřete, zakápněte balzamikem, nadrobte do mísy kozí sýr, přidejte ořechy a vše promíchejte. Můžete servírovat s kouskem bezlepkového pečiva.

 

Kadeřávek: zelený základ podzimní kuchyně

Tato listová zelenina bývá často přehlížena, přitom obsahuje obrovské množství vitamínu K, který je klíčový pro zdraví kostí a správné srážení krve, dále vitamín C, A, vápník, hořčík a vlákninu. Mladé listy jsou skvělé do smoothie nebo salátů. Kadeřávek se výborně hodí do polévek a vývarů, kde si udrží tvar a dodá pokrmu barvu i živiny. Můžete ho restovat na olivovém oleji s česnekem jako rychlou přílohu, nebo přidat do těstovin, rizot či zapečených jídel. Oblíbenou variantou jsou také pečené kadeřávkové chipsy – stačí listy pokapat olejem, posolit a upéct do křupava. Listy kadeřávku mají pevnou strukturu, pokud je tedy budete chtít rozmixovat do smoothie, stačí je jemně promnout s citronovou šťávou a olejem a lístky změknou.

 

Podzimní duo plné vitamínů: jablka a hrušky 

Na závěr článku nemůžeme opomenout typické ovoce českého podzimu. Jablka a hrušky jsou přirozeně sladké, bohaté na vlákninu, vitamín C a různé antioxidanty, které podporují trávení i imunitu. Jablka i hrušky vynikají i svou univerzálností – skvěle se hodí jak do sladkých dezertů, tak i do slaných jídel. Můžete je nakrájet do salátů pro svěží ovocný akcent, přidat do zeleninových dušených směsí. Vynechat nesmíte ani úžasný crumble! Ovoce stačí zapéct se skořicí, hřebíčkem či badyánem a posypat drobenkou z ovesných vloček, másla a cukru. Hrušky a jablka můžete také rozmixovat do hladkého pyré, které poslouží jako základ pro bezlepkové muffiny, palačinky nebo perník na plech. Dezerty budou díky pyré krásně vláčné. A pokud rádi experimentujete, zkuste jablka nebo hrušky přidat do pikantních omáček k masu, kde jejich jemná sladkost krásně vyváží výraznější chutě.

 

Martina Moresová