Proč jíst klíčky? Nakopněte své trávení!​

Klíčení semínek a jejich následná konzumace je v současné době čím dál více populární. Není divu, protože se jedná doslova o vitaminovou bombu, která tělu udělá více než dobře. Posílení imunity Jako první důvod, proč byste měli pravidelnou konzumaci klíčků do svého jídelníčku zařadit i vy, je bezpochyby jejich pozitivní vliv na imunitu. Kdy jindy by přece měl člověk více dbát na posílení imunity, než v tomto období, kdy kolem nás stále ještě řádí covid? Čerstvé klíčky obsahují řadu vitaminů, díky nimž bude váš imunitní systém šlapat jako hodinky. Jedním z nich je například vitamin A, jenž má silné protizánětlivé účinky. Dále je třeba zmínit také obsah vitaminu C, díky němuž mohou bíle krvinky lépe zasáhnout proti infekcím v těle.Podpora trávení Trávení celkově je pro celiaky jakýmsi celoživotním tématem, a proto jakékoliv tipy, jak jeho funkci zlepšit, jsou rozhodně vítány. V klíčcích se nachází opravdu vysoký podíl vlákniny, a ta, jak je všeobecně známo, je pro správnou funkci střev nezbytná. Bohužel drtivá většina lidí má vlákniny ve svém jídelníčku velký nedostatek, což může částečně vyřešit právě pravidelná konzumace klíčků.  Dobrota nabitá živinami Jak již bylo zmíněno v úvodu, klíčky obsahují spoustu vitaminů – A, B, C a E. Kromě toho však ukrývají i řadu cenných minerálů a látek, jako jsou například selen, železo, zinek, hořčík, vápník a draslík. Dále se pyšní vysokým obsahem chlorofylu, jehož konzumace má na organismus detoxikační účinky. Pravidelné pojídání klíčků mimo jiné působí i jako prevence proti cévním onemocněním, a také pomáhá s jejich regenerací. Jejich účinky oceníte taktéž při různých poruchách metabolismu. A aby toho všeho ještě nebylo málo, klíčky jsou významný zdroj antioxidantů. Jak začít s klíčením Jestliže vás klíčky zaujaly a rádi byste se do klíčení pustili i vy, mám pro vás jednoduchý návod, jak na to. Vezměte si surovinu, kterou chcete nechat naklíčit (mungo, čočka, hrášek, řeřicha atd.) a důkladně ji propláchněte vodou. Poté ji nasypte do nádoby na naklíčení – lze zakoupit již hotové sety, případně poslouží i mělká miska. Surovinu zalijte studenou vodou a po cca 12 hodinách vodu slijte, opět propláchněte a surovinu nechte v misce jen tak bez vody, pouze ji zakryjte kouskem tenké navlhčené látky. Suroviny poté proplachujte alespoň dvakrát denně. Za dva až tři dny by se měly objevit první klíčky, které můžete konzumovat. Klíčky lze jíst samotné, na chlebu nebo třeba jako součást různých pokrmů. Na tohle si dejte pozor Ačkoliv je pojídání klíčků pro tělo velmi prospěšné, při nedodržení všech hygienických podmínek může dojít k zažívacím potížím způsobeným bakteriemi, které se ve vlhkém a teplém prostředí velice rády množí. Proto byste měli dodržovat maximální čistotu a pravidelné proplachování surovin rozhodně nepodceňovat.Zde jsou tři základní body, na které byste při klíčení neměli nikdy zapomínat: Klíčky nikdy nenechávejte moc přerůst – nebyly by potom už tak chutnéKlíčky konzumujte co nejdříve a vyvarujte se jejich dlouhodobému skladováníVždy dbejte na čistotu – nikdy nekonzumujte klíčky, které mají na povrchu vrstvu slizu či jsou jakkoliv poškozené​

Sladká letní osvěžení: na co si dát pozor při výběru zmrzliny a ledové tříště?​

S příchodem horkých letních dnů lidé hledají chladivá osvěžení. Jedním z nejefektivnějších řešení, jak zahnat horko, je dát si zmrzlinu. Prodej této pochoutky je v plném proudu a vitríny či stánky lákají na nejrůznější příchutě, ať už smetanové nebo ovocné. Často nechybí ani ledové tříště nebo kávy se zmrzlinou. Nicméně i zde se pro celiaky skrývá řada nástrah, kterým je lépe se vyhnout. V článku vám přinášíme tipy, u jakých zmrzlin a dalších letních osvěžení byste měli zpozornět. Zmrzliny Zmrzliny obecně lepek vůbec obsahovat nemusí. A to jak smetanové, tak sorbety. Klasické příchutě jako vanilka, čokoláda nebo jahoda by celiakům neměly uškodit. Pokud výrobce používá původní suroviny jako smetanu, cukr, ovoce, lusky vanilky nebo kakao. Nicméně toto pravidlo platí spíše v případě, že si zmrzlinu vyrábíte doma. Ve zmrzlinárně či cukrárně mohou i tyto příchutě být pro celiaky problematické, a to kvůli kontaminaci. Výrobci mohou na stejné ploše připravovat zákusky nebo používat jeden stroj pro všechny druhy zmrzlin, tedy i těch, které lepek obsahují. Proto je vždy lepší, se zeptat, zda je daná zmrzlina pro vás bezpečná, pokud není vyloženě označená jako bezlepková. Pokud však není obsluha důsledná, stopy lepku se objeví i ve zmrzlinách, u nichž výrobce deklaruje, že lepek neobsahují. Důvod je prostý – křížová kontaminace skrze kopečkovače nebo špachtle. Když prodavači nabírají všechny zmrzliny stejnou špachtlí, kontaminují i ty bezlepkové. Proto by měli mít na bezlepkové příchutě zvláštní naběračky. Případně můžete sami prodavače poprosit, aby si před nabráním vašeho kopečku, nářadí očistili. Větší množství lepku, a nejen jeho stopy, mohou obsahovat i jinak relativně bezpečné zmrzliny, které jsme si popsali výše. Někteří výrobci míchají zmrzliny již z předem připravených směsí. Týká se to zejména točených zmrzlin. Lepek se také skrývá v kornoutcích a sušenkových mističkách, na jejichž výrobu se používá i pšeničná mouka. Zeptejte se obsluhy, zda neprodává bezlepkové kornoutky. Největší jistotu však máte, pokud si kopeček ledové pochoutky sníte z kelímku. Pokud chcete ekologičtější variantu, noste si svou mističku. Záludné posypky a polevy Nenápadným, ale zato velkým problémem jsou ozdoby a posypky. Aby byly zmrzliny atraktivnější, prodejci nabízejí čokoládové, karamelové nebo jahodové polevy a sušenkové nebo oříškové posypky. V těch ale zcela jistě lepek najdete, proto si raději zmrzlinu vychutnejte bez tohoto sladkého doladění. Určitě se také vyhněte zmrzlinám, které mají sušenkovou posypku již ve svém základu. V posledních letech se totiž staly hitem zmrzliny na bázi sušenek či čokoládových tyčinek jako Oreo, Snickers, nebo čokoládové cookies. Kousky těchto cukrovinek se přidávají třeba do vanilkové nebo smetanové zmrzliny. Nenechte se tedy zmást! Určitě si nedávejte ani jiné trendy příchutě jako cheesecake nebo cookies dough (sušenkové těsto). Ledové tříště a utopené osvěžení Pod ledovým osvěžením si nemusíme představit jen zmrzlinu, ale i nápoje. Především děti milují různobarevné ledové tříště, které často stánky se zmrzlinami doplňují. Tříště se nicméně v drtivé většině připravují z kupovaných sypkých směsí. Na obalu těchto sáčků pak najdete varování, že směs lepek obsahuje, proto tyto sladké tříště raději oželte. Pokud byste však měli na nápoj velkou chuť, tak se jednoduše zeptejte na lepek obsluhy. Třeba vás příjemně překvapí odpovědí, že ledová tříšť v sobě lepek nemá. Velkým letním trendem je affogato, což v italštině znamená utopený. Představte si pod tím sušenku a zmrzlinu zalité horkým espresem. Pokud máte chuť na kofeinové osvěžení, zvolte raději variantu pouze s vanilkovou zmrzlinou. I u té se však v cukrárně přesvědčte, že je bezlepková. V plné parádě si affogato vychutnáte nejlépe doma. Stačí dát do skleničky kopeček bezlepkové vanilkové zmrzliny k tomu třeba bezlepkové  od Celity, a to vše zalít třemi lžícemi horkého espresa. Dezert můžete doladit strouhanou čokoládou. Ledových osvěžení jsou plné ulice a s trochou štěstí mezi nimi najdete i bezpečné bezlepkové pochoutky. Stačí dodržovat pár pravidel a nemusíte se obávat zdravotních potíží. Vyhněte se všem příchutím se známými cukrovinkami a raději i ledovým tříštím. Zdraví, a to nejen u celiaků, neprospívají ani modré šmoulí zmrzliny či tříště. U potravinářské modři totiž výzkumy odhalily, že zvyšuje riziko karcinomu. Naopak vyhýbat se nemusíte třeba bezlepkovým nanukům na dřívku, které jsou samostatně zabalené, a tak je ani obsluha lepkem neznečistí! Autor:Martina Moresová​

Upečte si jahodové muffiny bez lepku​

Konečně jsme se dočkali teplého počasí a spolu s ním i sezóny jahod. Pokud se vám těchto sladkých červených plodů letos urodilo opravdu hodně a už nevíte, co s nimi, vyzkoušejte tento nadýchaný moučník. Příprava je velice rychlá a jednoduchá, takže ji zvládnou i ti méně zkušení. Tyto bezlepkové muffiny jsou super svačinka na výlet i dezert jen tak ke kávě. Využijte sezónní ovoce na maximum S jahodami a sezónním ovoce celkově je to každý rok v podstatě stejné. Člověk se vždycky těší na sladké voňavé ovoce ze zahrádky a potom je ho najednou tolik, že už neví, co s ním. Tak co, poznáváte se? Já tedy určitě. Různé muffiny, koláče a buchty jsou v tomto případě ideálním řešením, jak ovocné přebytky můžete zpracovat.Tento konkrétní recept má mimo jiné velkou výhodu v tom, že si jej můžete upravit dle libosti, podle toho, jaké ovoce aktuálně potřebujete nějak zužitkovat. Jahody můžete jednoduše nahradit třešněmi, borůvkami nebo třeba malinami. Jestliže se vám muffiny budou zdát příliš nudné a suché, můžete je pomocí krému z mascarpone přetvořit na chutné cupcaky. Fantazii se meze nekladou. Tak a teď už hurá na recept! Potřebné suroviny: 140 g másla1 balíček vanilkového cukru100 g cukru krupice3 vejce70 g pohankové mouky70 g univerzální bezlepkové mouky¾ balíčku kypřicího prášku50 ml mléka – já použila mandlové1 lžička citronové kůryHrst čerstvých jahod Pracovní postup: Nejprve si rozpusťte máslo a poté jej ušlehejte spolu s cukrem. Následně rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte v čisté míse tuhý sníh. Žloutky přidejte k máslu s cukrem a znovu vyšlehejte. Nakonec přidejte prosetou mouku, citronovou kůru, kypřicí prášek a mléko. Všechno opět pomocí mixéru vyšlehejte, dokud vám nevznikne hladké těsto. Nyní přichází na řadu sníh. Pomocí kuchyňské stěrky jej opatrně jemnými pohyby vmíchejte do těsta. Až budete mít hotovo, tak si důkladně omyjte jahody a zbavte je zelených stopek. Následně je nakrájejte na drobné kousky a ty posléze jemně opět za pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte do těsta. Hotové těsto s jahodami naplňte do košíčků na muffiny. Ideální je používat lžíci, aby vám šlo těsto dobře dávkovat. Dejte si pozor na to, abyste košíčky naplnili pouze ze dvou třetin. Těsto totiž v troubě ještě trochu povyskočí, takže hrozí, že by z přeplněných košíčků mohlo vytéci ven. Jahodové muffiny pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Zda jsou muffiny upečené poznáte podle zapíchnutí špejle, na níž by nemělo být nalepené žádné těsto. ​

Čeká vás dlouhá cesta autem? Přinášíme tipy na bezlepkové svačiny​

Čeká vás během prázdnin dovolená, kam plánujete vyrazit autem? Ať už jedete kamkoliv, něco dobrého na zub s sebou je nutnost. Přinášíme vám proto užitečné tipy, co si vzít s sebou na svačinku, když musíte dodržovat bezlepkovou dietu. Přirozeně bez lepkuPro celiaka není nic lepšího, než když si dopřeje něco přirozeně bezlepkového. To neplatí samozřejmě pouze na cestách, ale tak nějak obecně. Skvělou volbou jsou například oříšky a sušené ovoce. Můžete si doma předem namíchat vlastní směs do krabičky, anebo rovnou sáhnout po již hotových směsích z obchodu. Oříšky doplní energii, zasytí a kromě toho jsou i plné pro tělo velmi přínosných látek. Sušené ovoce zase doplní příjemně sladkou chuť a k oříškům se skvěle hodí. Jestliže vám klasické sušené ovoce moc nechutná, skvělou alternativou je ovoce lyofilizované neboli sušené mrazem. Mezi další přirozeně bezlepkové produkty patří samozřejmě ovoce a zelenina. Opět si jej můžete doma předpřipravit do krabičky a po cestě uzobávat. Jestliže si nic chystat nechcete a raději byste ovoce pojídali jen tak rovnou, je lepší sáhnout po něčem méně šťavnatém, abyste po cestě nebyli zbytečně ulepení. Na cesty je vynikající třeba banán nebo jablko. Zeleninu je fajn nakrájet na dlouhé hranolky, které pak můžete namáčet třeba do cizrnového hummusu. Kromě vitaminů tak rovnou doplníte i nějaké bílkoviny, což tělo jistě ocení. Klasika v bezlepkové podobě Jestliže si dlouhou cestu neumíte představit bez obložených baget, máme dobrou zprávu – vzdávat se jich nemusíte ani s bezlepkovou dietou. Je však třeba počítat s tím, že bezlepkovou bagetu jen tak na benzínce nejspíše nekoupíte, ale budete se muset předzásobit z domova. Na tom ovšem není nic složitého. Jednoduše si do bezlepkového pečiva naaranžujete vše, co máte rádi. Jen nezapomeňte, že majonézám a salámům je lepší se spíše vyhnout, jelikož se rychle kazí. Nechcete přeci, aby vás po cestě zastihly nepříjemné potíže se zažíváním.Mezi české klasiky patří samozřejmě i řízek s chlebem. Opět se nejedná o nic, o co byste se museli ochudit. Vždyť řízek se dá doma jednoduše obalit i do bezlepkové kukuřičné strouhanky. Co se týče hlavních jídel, na benzínky se opět moc nespoléhejte a raději buďte připraveni. Nachystejte si do krabičky něco, co nepodléhá rychlé zkáze. Vhodné jsou těstoviny nebo třeba rýže. To už záleží na vašich preferencích. Velkým pomocníkem na dlouhých cestách je samozřejmě chladicí box, který vám pomůže udržet vaše potraviny co nejdéle čerstvé a svěží. Něco dobrého na zub Co by to bylo za cestování bez něčeho dobrého na zub. Jistě oceníte, když s sebou budete mít různé druhy tyčinek a dobrot co jen rozbalíte a hned konzumujete. Na našem  máte široký výběr produktů, z nichž si vybere jistě každý. Naleznete různé sladkosti, proteinové tyčinky a zdravější raw tyčinky, které jsou vyrobeny čistě ze sušeného ovoce a oříšků. Myslete však na to, aby tyto dobroty byly pouze doplněním plnohodnotných svačin. Kdybyste se celou cestu cpali sladkostmi, vaše trávení by vám jistě moc nepoděkovalo.​

Sójové suky: zdroje rychlé energie, které dokážou jít s dobou!​

Sójový suk, řez, kmen nebo tyčinka. Ať už pojmenujeme slavnou cukrovinku jakkoli, vždy se nám před očima objeví typický nažloutlý váleček s nezaměnitelnou chutí. Poslouží nejen jako malá chuťovka po obědě, ale také jako zdroj rychlé energie. Celita navíc nezůstává pozadu ani v nejnovějších trendech, a proto nabízí i proteinové a kolagenové suky. Mrkněte do článku, ať si můžete vybrat suk, který pro vás bude ideální! Tradiční cukrovinky ze sóji nemusí oželet ani celiaci. Celita totiž nabízí všechny druhy sójových řezů v bezlepkových variantách. Originálním základem sójových suků je cukr, hrubá sójová mouka, tuk, sušené mléko a rumové aroma. Jelikož ale existují různé příchutě řezů, najdeme v nich i kakao, vanilkové a kokosové aroma. Na e-shopu Celity najdete sójový suk  s  nebo  Rychlé cukry dodají energii Sladkosti ze sóji se řadí mezi tyčinky, které nám v podobě jednoduchých cukrů dodají rychlou energii. Přeměna těchto jednoduchých sacharidů na energii se však děje pod jednou podmínkou, a tou je fyzická zátěž. Super jsou teda sójové suky, když potřebujete rychle nabrat síly při túře v horách nebo na cyklo výletě. Stejně tak tento proces funguje, pokud si tyčinku dáte po skončení fyzické námahy. Takto si tedy zamlsáte trochu zdravěji. Naopak, pokud sníte jednoduché cukry v den, který prosedíte v práci, sacharidy se nepřemění v energii, ale tuk. V tom případě si jen tak zamlsáte, na čemž ale není vůbec nic špatného! Kolagen a protein: příchutě vědomého životního stylu Nejžhavějším tyčinkovým trendům jednoznačně velí protein. Skoro všechny sladké tyčinky mají své proteinové varianty a sójový suk od Celity není výjimkou. Protein, česky bílkovina je důležitou složkou potravy, která přispívá k růstu svalů a u dětí i kostí. Jsou zdrojem energie a dopřávají nám pocit sytosti. Jako zdroj bílkoviny považujeme tyčinku, jejíž obsah je tvořen bílkovinami alespoň z 12 %. Tuto podmínku proteinové suky od Celity splňují.  suk obsahuje 13 % sójového proteinu a  dokonce 20 %, čímž si vysloužil štítek potraviny s vysokým obsahem proteinu. Proteinové suky jsou opět vhodné při sportovní aktivitě nebo jako zpestření jídelníčku. Mezi další hity se v poslední době řadí i kolagen. Funkce kolagenu by se dala zjednodušeně popsat jako lepidlo pro naše tělo. Vytváří vazivo, a tím pomáhá udržovat naše šlachy, svaly a kosti v dobré kondici. Přirozeně kolagen najdeme v tučných rybách jako je losos a tuňák, ořeších či listové zelenině. Ve sladké formě si jej však můžete dopřát prostřednictvím  suku s příchutí kakaa. Tato tyčinka je nadupaná nejen kolagenem, ale také proteinem. Bílkovinná směs zde tvoří 21 % energetické hodnoty potraviny, tudíž ji opět můžeme označit jako tyčinku s vysokým obsahem proteinu. Stejně jako u předchozích tyčinek je suk vhodný při fyzické námaze. Pokud si jej však dáte jen jako zákusek po obědě, nic se nestane a aspoň svému tělu dodáte trochu kolagenu a proteinu navíc! Který sójový suk je nejlepší? Tápete, kterou z tyčinek si vybrat? Řiďte se podle vaší chuti. Proteinové a kolagenové suky vás sice více zasytí, ale pokud milujete klasiku, nenuťte se do moderny. Nejlépe uděláte, když si sójové suky vezmete s sebou na výlet nebo do posilovny. Získáte tak potřebnou energii, a ještě si pochutnáte. Nebo si s těmi proteinovými zpestřete snídani. Nastrouhejte si čokoládový suk s proteinem a kolagenem do jáhlové kaše. Dodáte jí kakaovou a sladkou chuť, plus trochu potřebných živin. Autor: Martina Moresová​

...
...

BLOG