1764244800000
Bezlepková mikulášská nadílka: Tipy, jak vykouzlit radost bez lepku
Mikuláš se blíží a s ním i tradiční nadílka plná dobrot. Pokud však máte doma dítě s celiakií nebo lepkovou intolerancí, dobře víte, že běžné sladkosti nejsou samozřejmostí. Naštěstí to ale neznamená, že by si malí (ani velcí) mlsouni museli odepřít radost z mikulášského balíčku. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy a inspiraci na bezlepkovou mikulášskou nadílku v podobě cukrovinek i zdravějších alternativ. Širokou nabídku bezpečných cukrovinek najdete na našem e-shopu! Hned zezačátku bychom rádi upozornili, že o bezlepkové mikulášské nadílce je třeba informovat všechny příbuzné a blízké, kteří by chtěli (zpravidla) děti obdarovat. Může se stát, že budou chtít dítěti dopřát sladký zážitek a v duchu „pro jednou se nic nestane“ mu cukrovinku s obsahem lepku. Je proto třeba všem zdůraznit, že i malé množství lepku může způsobit zánět ve střevech, bolest břicha, únavu nebo zhoršení zdraví. Velkou neplechu může udělat i čokoláda, která se se zatoulá do mikulášského balíčku nebo jej dětem dají pořadatelé veřejných mikulášských akcí. Vše proto důsledně kontrolujte. Pokud alergií na lepek netrpíte, ale máte v okolí celiaka, kterého chcete obdarovat a bojíte se, abyste neublížili, přečtěte si následující odrážky: Co sledovat při výběru cukrovinek? Složení: Vždy čtěte etikety. Hledejte výrazy jako „může obsahovat stopy lepku“ – ani tyto výrobky nejsou pro spoustu celiaků vhodné.Certifikace: Ideální je volit produkty označené logem přeškrtnutého klasu – znamená to, že výrobek je laboratorně testovaný a bezpečný.Křížová kontaminace: Pokud dobroty připravujete doma, dejte pozor na společné pracovní plochy, náčiní nebo spotřebiče, které by mohly být kontaminované lepkem. Co dát do bezlepkové nadílky?Balíček můžete obdarovanému naplnit slanými či sladkými dobrotami z obchodu nebo vlastní výroby, případě nejedlými dárky v podobě oblečení, hraček, pastelek nebo knížek. Tady je několik nápadů, čím bez obav naplnit bezlepkový mikulášský balíček: 1. Sladké dobrotySójové suky, proteinové a čokoládové tyčinky z e-shopu Celity – jsou zcela bezlepkové, tudíž a bezpeční a chutné. Zvláště Penaut Extasy čokoládová tyčinka nadchne malé i velké.Domácí bezlepkové sušenky a perníčky – existuje řada bezlepkových alternativ, nebo si můžete upéct vlastní. Bezlepkové perníčky potěší i ty, kdo jinak dodržují tradiční recepty.Ovocné tyčinky a přesnídávky – zdravější varianta klasických sladkostí, vhodná i pro menší děti. Ideální jsou ty s čistým složením bez přidaného cukru.Sušené ovoce – kousky jablek, hrušek, švestek nebo meruněk jsou výbornou alternativou ultrazpracovaných sladkostí. Vždy si ale pohlídejte případnou křížovou kontaminaci sušeného ovoce lepkem. 2. Slané pochoutkyBezlepkové krekry, chlebíčky nebo tyčinky – na trhu je stále širší výběr slaných snacků, které neobsahují pšenici ani jiné lepkové obiloviny.Ořechy a semínka – přírodní, nesolené a nepražené ve směsi nebo samostatně. Skvělá svačinka pro děti, které nemají další alergie.Mini balení popcornu – oblíbená a hravá pochoutka. Sázejte na čisté varianty bez dochucovadel. 3. Nejedlé dárkyVtipné ponožky, čepice nebo rukavice s vánočním motivemKnížka, komiks nebo mini omalovánkyPastelky, voskovky nebo fixyMalé hračky, figurky nebo puzzleVoucher na oblíbenou aktivitu – třeba vstup do herničky, kina nebo na dětské představení Bezlepková mikulášská nadílka rozhodně nemusí být nudná nebo o něco ochuzená. Naopak – s trochou pozornosti a péče může být plná chutí, radosti a hlavně bezpečná. Ať už balíček chystáte pro vlastní dítě, nebo někoho v širší rodině, myslete především na důsledné čtení složení a výběr kvalitních produktů. Taková pozornost totiž potěší stejně, jako samotná sladkost. Martina Moresová
1763121600000
Zaměřte se na svůj mikrobiom
Řada lidí ani netuší, že se v našich střevech vlastně ukrývá takový malý svět. Nachází se tam totiž miliony a miliony bakterií společně dalšími mikroorganismy, jako jsou viry a houby, a dohromady tvoří náš mikrobiom. Právě ten je základním pilířem našeho zdraví.Zatímco dříve se střevní mikrobiom až tolik neřešil, v posledních letech se mu věnuje čím dál více pozornosti. To je velice dobře, protože má náš zdravotní stav i celkovou pohodu skutečně velký vliv. Kromě samotného trávení potravy má přímý vliv i na naši obranyschopnost a duševní zdraví. Souvisí s ním také naše schopnost vstřebávat živiny z potravy. Především pro lidi s celiakií, pro než jsou střeva i trávení obecně poměrně velkým životním tématem, by měl být mikrobiom a péče o něj prioritou.Narušení střevní mikroflóryCeliakie má negativní vliv na střevní sliznici, a obzvlášť pak, pokud není správně kompenzována striktní bezlepkovou dietou. S tím jde pak ruku v ruce i narušení přirozené střevní mikroflóry, což následně vede k dalším zdravotním problémům. Prospěšné střevní bakterie často přebijí ty „zlé“, což může mít za následek nejen horší trávení, ale také sníženou obranyschopnost, únavu i zhoršení nálad bez zjevné (vnější) příčiny. Po zavedení bezlepkové diety je proto velmi důležité, aby byla současně zahájena i obnova střevní mikroflóry.Fermentované potravinyDobrou zprávou je, že na správné péči o střevní mikrobiom není vlastně nic složitého. Pokud je na tom vaše mikroflóra opravdu bídně, nebojte se sáhnout po nějakých kvalitních probiotikách z lékárny, abyste ji maximálně podpořili. Pokud si nejste jistí, určitě se poraďte se svým lékařem. Nicméně z dlouhodobého hlediska je velice důležitá také vhodná strava, která by měla být taková, aby obsahovala co nejvíce potravin přirozeně bohatých na živé kultury. Sem patří především fermentované potraviny, jako je třeba kimchi nebo kysané zelí. Ty jsou pro naše střeva a hlavně mikrobiom hotový zázrak.Jezte vlákninuDále se ve svém jídelníčku zaměřte i na dostatečný příjem vlákniny, které bývá při bezlepkové dietě dost často nedostatek. Vláknina totiž ve střevech mimo jiné funguje i jako potrava pro ty „hodné“ a prospěšné bakterie a tudíž je pro mikrobiom a jeho prosperitu velice prospěšná. Dopřávejte si proto pravidelně luštěniny, jako je čočka, hrách a fazole, dále myslete na to, abyste jedli dostatek ovoce a zeleniny i různé přirozeně bezlepkové obiloviny, například pohanku, quinou a amarant. Pokud jste však do teď stravě nevěnovali příliš velkou pozornost, buďte opatrní, abyste nepřepálili začátek. Když totiž ze dne na den úplně změníte jídelníček a zahrnete své tělo vlákninou, bude vás leda tak bolet břicho. Změny proto provádějte postupně a po krůčcích.Na tohle pozorNa konec pak ještě nesmíme opomenout zmínit, co střevnímu mikrobiomu vůbec neprospívá. Naprosto nevhodné jsou průmyslově zpracované potraviny plné různých éček, barviv a konzervantů. Vyhnout byste se měli i nadbytečnému množství cukru. Sice si ním na chvilku osladíte život, ale vaše střeva vám za to moc nepoděkují. O různých neřestech, jako je alkohol nebo cigarety, ani nemluvě. Velmi opomíjeným nepřítelem mikrobiomu je také stres, kterého máme všichni nad hlavu. Nervová soustava a střeva jsou totiž propojená a přirozeně se tak ovlivňují. Kateřina Chudá
1760527133000
Halloweenská bábovka bez lepku
Poslední říjnový večer se blíží mílovými kroky a spolu s ním také oslava halloweenu. Světla blikají, z dálky je slyšet smích čarodějnic a atmosféra všude kolem pomalu houstne. Co by to ale bylo za párty bez tematického občerstvení? Připravili jsme proto pro vás jednoduchý recept na děsivou bábovku, která vás svou chutí úplně očaruje.Nějaká ta sladká dobrota nesmí chybět na žádné oslavě. Proč jsme se ale rozhodli zvolit právě bábovku? Copak to není tak trochu nuda? No to ani náhodou! Bábovka je stálice, která se nikdy neomrzí a navíc, ta naše není jen tak ledajaká. Žádnou pocukrovanou klasiku, co servírují babičky k nedělnímu odpolednímu kafíčku, rozhodně nečekejte.Takhle bábovka je totiž oděná do strašidelného zeleného kabátku, díky němuž je ideálním adeptem právě pro halloweenskou tabuli. Uvidíte, že s ní zabodujete nejen mezi dětmi, ale i mezi dospělými. Jako bonus je její příprava úplně jednoduchá, takže se nemusí bát, ani pokud jste v pečení úplní začátečníci, včetně toho bezlepkového. Tak hurá do práce!Potřebné suroviny:• 250 g univerzální bezlepkové mouky• Hrubší mouka na vysypání formy• 200 g cukru krupice• 60 g strouhaného kokosu• Balíček kypřicího prášku bez lepku• 150 – 200 ml mléka – já použila mandlové• 6 vajec• 150 g másla či jiného tuku na pečení• 2 lžíce kakaa• Poleva a dekoracePracovní postup:Jako první si odvažte 150 g másla či tuku na pečení a rozehřejte ho tak, aby bylo krásně tekuté (nikoliv horké nebo dokonce vroucí!). Část tuku poté odeberte a použijte ho na důkladné vymazání bábovkové formy. Následně vnitřek formy ještě důkladně vysypejte nějakou hrubší bezlepkovou moukou. Já osobně pro tyto účely používám mouku pohankovou, která na bábovce po upečení vytvoří takovou lehkou křupavou kůrku, kterou doma zbožňujeme.Jakmile je forma na bábovku připravená, je nejvyšší čas pokračovat s přípravou těsta. K rozpuštěnému tuku přidejte 200 g krupicového cukru. Další jsou na řadě vajíčka, avšak ze čtyř kousků si nejprve oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte zvlášť a vyšlehejte z nich pevný sníh. Žloutky a zbylá dvě celá vejce přidejte do mísy k tuku a cukru a společně všechno vyšlehejte.Do vyšlehané směsi poté přidejte prosátou univerzální mouku promíchanou spolu s bezlepkovým kypřicím práškem, kokos a kakao. Dále postupně přidávejte mléko, zatímco budete všechny surovinyv míse pomalu prohánět ručním šlehačem. Výsledkem by mělo být hladké těsto řidší konzistence, a proto si množství použitého mléka upravte podle potřeby. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh.Hotové těsto nakonec opatrně nalijte do připravené bábovkové formy a dejte péct na 180 °C přibližně na 50 minut. Jestli je bábovka dostatečně upečená posléze otestujte pomocí zapíchnuté špejle. Jakmile bude hotová, opatrně ji vyklepněte z formy a nechte ji zcela vystydnou na mřížce.Zatímco bude bábovka chladnout, můžete si připravit polevu a očička. V tomto případě máte několik možností. Nejjednodušší je obojí zakoupit už hotové, případně jenom bílou polevu dobarvit zeleným potravinářským barvivem. Pokud ale preferujete domácí, klidně si připravte polevu takovou, jakou máte rádi. Očička zase můžete připravit z rozpuštěné bílé a hnědé čokolády.P.S. Nezapomeňte nám napsat, jak se vám bábovka povedla.Dobrou chuť!
1759406400000
Podzim na talíři: Bezlepkové vaření se sezónními surovinami
Podzim je obdobím, kdy se příroda halí do teplých barev a zároveň nám nabízí bohatství chutí a vůní. Pokud se stravujete bez lepku, rozhodně se nemusíte ochuzovat o to nejlepší, co toto roční období přináší. V říjnu dozrávají mnohé suroviny, které jsou výživné, přirozeně bezlepkové a ideální pro vaření i pečení. A protože brambory a dýně už u nás na blogu zářily, pojďme se podívat na další podzimní poklady jako je řepa, kadeřávek, jablka a hruška nebo houby. Červená řepa: zemitý zázrak podzimuČervená řepa je výjimečně výživná zelenina, bohatá na antioxidanty z řady betalainů, které pomáhají snižovat záněty a chránit buňky před poškozením. Obsahuje také vysoké množství kyseliny listové (vitamínu B9), důležité pro krvetvorbu a zdravý vývoj buněk, dále vitamín C podporující imunitu a vstřebávání železa, samotné železo, draslík regulující krevní tlak a vlákninu pro správné trávení. Díky obsahu přírodních nitrátů může příznivě ovlivňovat prokrvení a krevní tlak. Pravidelná konzumace řepy tak přispívá k celkovému posílení organismu, zvláště v období chladnějších měsíců.Zapojení řepy do podzimních jídel je velmi jednoduché. Stačí ji upéct s bramborami, uvařit z ní polévku nebo rizoto, případně lehčí salát. Osvědčený parťák červené řepy je beze sporu kozí sýr, kterým skvěle doplníte všechna jídla. My vám nyní přináším recept na oblíbený redakční salát: Bezlepkový salát s červenou řepou a kozím sýremNa tři porce si připravte:500 g vařené červené řepyBalení polníčku nebo mixu polníčku a rukoly250 - 300 g měkkého kozího sýraOblíbené ořechy (vlašské, kešu)Balzamikový ocetMedSůl, pepřŘepu můžete buď rovnou nakrájet na kostky, nebo v zimě ji hoďte na chvíli do trouby, ať nejíte salát zcela studený. Ořechy obalte v medu a nechte v troubě nebo na pánvi zkaramelizovat (chvíli to potrvá). Kousky řepy vhoďte do mísy společně s polníčkem a promíchejte. Osolte, opepřete, zakápněte balzamikem, nadrobte do mísy kozí sýr, přidejte ořechy a vše promíchejte. Můžete servírovat s kouskem bezlepkového pečiva. Kadeřávek: zelený základ podzimní kuchyněTato listová zelenina bývá často přehlížena, přitom obsahuje obrovské množství vitamínu K, který je klíčový pro zdraví kostí a správné srážení krve, dále vitamín C, A, vápník, hořčík a vlákninu. Mladé listy jsou skvělé do smoothie nebo salátů. Kadeřávek se výborně hodí do polévek a vývarů, kde si udrží tvar a dodá pokrmu barvu i živiny. Můžete ho restovat na olivovém oleji s česnekem jako rychlou přílohu, nebo přidat do těstovin, rizot či zapečených jídel. Oblíbenou variantou jsou také pečené kadeřávkové chipsy – stačí listy pokapat olejem, posolit a upéct do křupava. Listy kadeřávku mají pevnou strukturu, pokud je tedy budete chtít rozmixovat do smoothie, stačí je jemně promnout s citronovou šťávou a olejem a lístky změknou. Podzimní duo plné vitamínů: jablka a hrušky Na závěr článku nemůžeme opomenout typické ovoce českého podzimu. Jablka a hrušky jsou přirozeně sladké, bohaté na vlákninu, vitamín C a různé antioxidanty, které podporují trávení i imunitu. Jablka i hrušky vynikají i svou univerzálností – skvěle se hodí jak do sladkých dezertů, tak i do slaných jídel. Můžete je nakrájet do salátů pro svěží ovocný akcent, přidat do zeleninových dušených směsí. Vynechat nesmíte ani úžasný crumble! Ovoce stačí zapéct se skořicí, hřebíčkem či badyánem a posypat drobenkou z ovesných vloček, másla a cukru. Hrušky a jablka můžete také rozmixovat do hladkého pyré, které poslouží jako základ pro bezlepkové muffiny, palačinky nebo perník na plech. Dezerty budou díky pyré krásně vláčné. A pokud rádi experimentujete, zkuste jablka nebo hrušky přidat do pikantních omáček k masu, kde jejich jemná sladkost krásně vyváží výraznější chutě. Martina Moresová
1758542400000
Tipy na bezlepkové svačiny do práce i do školy
Ach ty svačiny… Věčný problém, ať chodíte do práce nebo jste teprve školou povinní. Dost často s nimi mají problém i lidé bez jakýchkoliv dietních omezení. Co potom ti, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Bageta z automatu je v tomto případě passé. Každý, kdo se s bezlepkovou dietou potýká už nějaký ten pátek, dá jistě za pravdu, že spoléhat na svačinu z obchodu nebo z bufetu, se ve většině případů nevyplácí. Jen málokdy se totiž najde něco vhodného k zakousnutí, co splňuje přísná kritéria bezlepkového stravování. Sázkou na jistotu je proto nošení svačin z domova, i když je to někdy otravné. Uvidíte ale, že když překonáte lenost, nakonec za kus žvance budete vděční.Jenže co pořád chystat? Abyste se nemuseli den co den odbývat bezlepkovým chlebem a šunkou, připravili jsme si pro vás několik tipů, kterými se můžete inspirovat. 1. Bezlepkové kuličky z quinoyPodle návodu na obalu si uvařte quinou a nechte ji vystydnout. Poté do ní přidejte sůl, nasekaná sušená rajčata, oblíbené bylinky, nastrouhaný sýr a syrové vajíčko. Všechno smíchejte a z hmoty vytvarujte kuličky. Ty pak opečte na rozpálené pánvi dozlatova, případně dejte péct na 20 minut do trouby rozpálené na 180 °C.Kuličky chutnají skvěle za tepla i zastudena, což z nich dělá skvělou volbu právě na svačinu. Pokud chcete, můžete k nim přidat nějaký dip a čerstvou zeleninu. Pro ještě lepší chuť zkuste quinou uvařit v zeleninovém vývaru. Recept na kuličky si případně můžete různě vylepšovat a přidat různé suroviny, co máte rádi. Skvěle se do nich hodí třeba olivy. 2. Zeleninové muffinyNaším dalším tipem pro vás jsou muffiny, avšak pozor, na sladkou klasiku protentokrát zapomeňte. Muffiny totiž mohou mít mnoho podob. My vám ukážeme, jak si je udělat naslano. V míse smíchejte 150 g univerzální bezlepkové mouky, 2 vajíčka, 100 ml olivového oleje, 100 ml mléka, 1 menší nastrouhanou cuketu (zbavenou vody), 1 nastrouhanou mrkev, hrst nastrouhaného sýra a bezlepkový prášek do pečiva. Pro lepši chuť přidejte trochu soli a oblíbené bylinky. Vzniklým těstem naplňte formičky na muffiny a pečte 25 minut na 180 °C.Stejně jako u výše zmíněných kuliček, tak i s tímto receptem si můžete podle libosti pohrát. Cuketu a mrkev klidně nahraďte čerstvým špenátem a sýrem fetta a nebo do těsta přidejte nakrájenou papriku. Možností je nespočet. Stačí jenom vyzkoušet, co vám bude nejvíce chutnat. Oproti klasickým muffinům jsou tyhle zeleninové navíc mnohem bohatější na živiny a déle zasytí. 3. Domácí bezlepkové müsli tyčinkyNakonec pro vás máme tip i na sladkou svačinku, a to domácí bezlepkové müsli tyčinky. Smíchejte bezlepkové vločky (ovesné nebo pohankové) spolu s oblíbenými oříšky, semínky a sušeným ovocem. Ke směsi pak přidejte med, trošku kokosového oleje a dobře promíchejte. Poté všechno upěchujte na plech tak, abyste měli cca 1,5 – 2 cm silný plát. Pečte asi 20 minut na 160 °C. Nakonec jen nechte vychladnout a nakrájejte na pruhy – tyčinky. Hotové tyčinky pak můžete ještě vylepšit čokoládovou nebo jakoukoliv jinou oblíbenou polevou.A co vy? Jaké jsou vaše oblíbené bezlepkové svačinky do školy nebo do práce? Podělte se s námi v komentářích! Kateřina Chudá
BLOG
