Bezlepková restaurace Švejk v Praze (recenze)

10. 11. 2019

Většina restaurací, kterou jsem zatím navštívila, měla v jídelním lístku při troše štěstí několik jídel s přeškrtnutým klasem. Některé pak jen označené alergeny, přičemž jednička nebyla tak u dvou až tří jídel. Takže často skončím na salátu nebo kuřecím plátku s bramborami. A to už člověka trochu nudí. Tentokrát to ale bylo jinak.

Zavítali jsme s rodinou do centra Prahy na oslavu promoce. A protože jsem slyšela o restauraci, jejíž majitelka má celiakii, a proto nabízí i bezlepkové menu, chtěla jsem ji vyzkoušet. Zbytek rodiny mě následoval.

Klasická česká restaurace

Pravda, prostředí restaurace není až tak slavnostní a nehodí se pro příležitosti rodinných oslav nebo promocí. Všichni okolo mě ale byli rádi, že se jednou najím bez omezení i já, a tak to nikomu nevadilo.

Restaurant Švejk u Karla je sice v centru Prahy, ale tak trochu schovaný v malé postranní uličce Křemencova. Nicméně hned vedle vyhlášené pražské restaurace U Fleků. Zvenku trochu nenápadná, s malým obrázkem Švejka. Na jídelní tabuli se ale hned dozvíte, že mají i bezlepkové menu. Uvnitř připomíná starou českou hospodu (v tom dobrém slova smyslu), je vybavená dřevěnými stoly i židlemi, harmonikou a výzdobou s tématikou Švejka.

Samostatné bezlepkové menu

Výjimečně jsem si připadala jako VIP, protože jsem dostala „svoje“ bezlepkové menu. A výběr byl opravdu impozantní. Žádná rýže, brambory, maso a zelenina (na tato jídla si můžete v Praze zajít na řadu jiných míst), ale opravdová česká klasika a omáčky. I když tomuto jídlu tolik neholduji, tentokrát jsem byla nadšená. Kdy si v restauraci můžu dát omáčku nebo knedlík?

Předkrmy jsou klasické a většinou by byly bezlepkové i v ostatních restauracích – tataráček, hermelín, klobásky, sýry. Můžete ale ochutnat i gulášovku nebo česnečku. Manžel si dal tataráček a byl opravdu vynikající, z čerstvé svíčkové se spoustou koření, takže si ho můžete namíchat podle své chuti.

Konečně bezlepková svíčková

Já se nejvíc těšila na bezlepkovou svíčkovou. Na výběr byla ale i kachna se zelím a knedlíky, guláš, řízky a další masová česká klasika. Nezapomněli ani na vegetariány a v nabídce měli zelňáky, bramboráky, rizota nebo bramborové noky a saláty. Pro sladkostí chtivé pak palačinky, ovocné knedlíky, štrůdl nebo bábovku. Já se bohužel tak přejedla svíčkové, že už jsem dezert nevyzkoušela :).

Svíčková byla dobrá, s 5 bezlepkovými knedlíky, 2 masa a terčík ze šlehačky a brusinek. Protože si svíčkovou dal i zbytek stolu, měla jsem tu svou označenou bezlepkovou vlaječkou. Nicméně byla skoro k nerozeznání od těch lepkových. Knedlíky byly vynikající, nadýchané. Maso měkké a rozsýpající se. Omáčku jsem asi už jedla lepší, ale byla dobrá.

Celkově hodnotím restauraci velmi pozitivně a s jídlem i obsluhou jsem byla spokojená. Konečně jsem si připadala někde vítaná a nebylo ani třeba něco vysvětlovat. Připravte se ale na trochu vyšší ceny odpovídající pražskému centru.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.