Bezlepková granola (recenze)

31. 07. 2018

Tak schválně, co se vám vybaví, když řeknu „granola“? Jih, moře a sluníčko? Cítíte to správně, už na první poslech slovo „granola“ zavání Itálií. Odtud taky pochází a v překladu znamená obilná směs“. Je to ale mnohem víc, než to.

Kromě obilných vloček najdeme v granole třeba oříšky, sušené ovoce, semínka, kvalitní olej a sirup. Může obsahovat i něco navíc, jako třeba skořici, čokoládu nebo kávu.


Zdá se vám to hodně podobné obyčejnému müsli? Což o to, podobné to je, ale najdeme tu i několik zásadních rozdílů: granola je křupavá, zapečená a neměla by obsahovat žádný přidaný cukr a zbytečné tuky. V regálech supermarketů na granolu moc často nenarazíte, zato müsli či zapékané müsli, které se jako granola může tvářit, nejde přehlédnout. Hlavním důvodem, proč bych si tyto produkty určitě nekoupila je všudypřítomný, zbytečně přidávaný cukr a bohužel velmi často i palmový olej. A navíc, bohužel, absolutní minimum jich je bez lepku. Proto jsem spíš občas dělávala granolu doma, třeba si tu ode mě někdy přečtete recept. Není to nic pracného, ale dělá mi problém nasyslit všechny ingredience najednou. 


Takže jsem měla dost velkou radost, když jsem narazila na granolu od Celity. Než jsem ji přihodila do virtuálního košíku, prostudovala jsem složení. Cukr jenom a pouze jako součást sušených borůvek nebo brusinek (podle toho, jakou příchuť si vyberete), sláva! A ani stopa po palmáči. Hned jak kurýr dovezl balík, vrhly se děti na jeho rozbalení, jak už u nás bývá zvykem. Naštěstí jsem granolu objednala v několika kusech, čímž jsem zamezila hádkám. Každý ukořistil jednu krabici, a po několikaminutovém úporném třesení (protože to tak super chrastí, že) mi bylo dovoleno ten poklad otevřít. Nejdřív jsem ochutnávali jen tak a musím říct, že se tahle granola Celitě fakt povedla. Není nijak přeslazená (zaplať pámbůh), takže člověk cítí, co jí. Pěkně křupe a chutě se moc hezky doplňují. Sladké borůvky se skvěle kamarádí s nahořklou mandlí a nakyslá brusinka jde ruku v ruce s božskými praženými vlašáky. Když už si děti dost pochutnaly, uklidila jsem zbytky do spížky. Granola se ale stala opravdovým hitem, protože byla žádána nejen ke snídani po celých dlouhých osm dní, dokud nebyly všechny krabice snědeny. Kromě vcelku tradičních kombinací s obyčejným nebo kokosovým jogurtem, byla využita jako posypka na různé kaše, jako posypka na jahodové knedlíky, v nouzi místo drobenky na koláč. A pak se dočkala i velmi extravagantního použití. Například jako příloha k suchým těstovinám, rozprostřena na chlebu s máslem či zalitá pudingem. V každém případě obstála na jedničku, takže vám ji můžu s klidným svědomím doporučit. Mně osobně jela víc ta borůvková, ale to je čistě individuální. A ano, není z nejlevnějších, ale v tomto případě můžu říct, že za to fakt stojí.


Autor

Kateřina

Jmenuju se Káťa. Donedávna jsem seděla v laborce a zkoumala geny. Teď stojím v kuchyni a po boku svých dětí zkoumám bezlepkovost. Recepty vymýšlíme nové, předěláváme staré a hlavně se u toho skvěle bavíme.