Zapečené palačinky sladké i slané

03. 05. 2019

Palačinky jsou naprostá klasika, kterou zná snad každý. Tento chutný pokrm lze snadno připravit i v bezlepkové variantě, takže ani osoby trpící celiakií nemusí být o tento požitek připraveni. Co ale posunout ten chuťový zážitek o úroveň výš a palačinky zapéct v troubě?

Pokud patříte mezi milovníky těchto tradičních sladkých placek, tak tento článek rozhodně oceníte. U nás doma se vždy dělala pouze sladká varianta s marmeládou nebo tvarohem. Když jsem později poprvé uviděla recept na palačinky ve slané verzi a ještě k tomu s mým velice neoblíbeným špenátem, přišlo mi to přinejmenším divné. Jak šel čas, tak se mi chutě změnily, špenátu se nemůžu dojít a světe div se, ono ani ty slané palačinky nejsou vůbec k zahození.

Nejprve, než se budete moct pustit do nějakého zapékání a pohrávání si s chutěmi, je potřeba znát základní recept na bezlepkové palačinky. Ze začátku byl pro mě docela boj najít ty správné poměry mouk, aby se těsto netrvalo a bylo chuťově dobré, ale po X marných pokusech se konečně povedlo. Nejraději totiž pracuji s jednodruhovými moukami z přirozeně bezlepkových surovin. Vyjde to levněji než předem připravené směsi a navíc mi to i více chutná.

Recept na palačinky

Ingredience
2 hrnky pohankové mouky
1 hrnek rýžové mouky
Balíček kypřícího prášku
Špetka soli
Cukr podle potřeby
Mléko podle potřeby – já používám mandlové
Olej

Pracovní postup
Do mísy nasypeme všechny sypké suroviny a promícháme. Následně postupně přidáváme mléko, dokud nevznikne řidší směs. Takto připravené těsto necháme cca 10 minut odležet. Následně usmažíme na rozpáleném oleji.

Když budete palačinky následně plnit slanou směsí, tak cukr nepoužívejte vůbec a naopak, pokud se chystáte na variantu s ovocem a tvarohem, těsto přislaďte. Místo cukru můžete samozřejmě použít i jiné alternativy, jako třeba datlový sirup.

Recept na slanou variantu

Ingredience
Předsmažené palačinky – bez cukru
Olej
Cibule
Česnek
Sekaný špenát
Smetana
Sýr
Sůl, pepř
Rýžová mouka

Pracovní postup
Na pánvi osmahneme na drobno nakrájenou cibulku a poté přidáme nasekaný špenát. Zalijeme vodou, osolíme a pár minut podusíme. Poté přidáme smetanu, opět necháme podusit a je-li to potřeba, směs zahustíme rýžovou moukou. Nakonec dochutíme pepřem a rozmačkaným česnekem a přidáme nastrouhaný sýr.

Hotovou špenátovou směsí naplníme předsmažené palačinky, které naskládáme do mísy na pečení. V posledním kroku zalijeme palačinky zbytkem smetany a posypeme sýrem. Pečeme 20 minut v rozehřáté troubě na 180°C.

Recept na sladkou variantu

Ingredience
Předsmažené palačinky
Kostka polotučného tvarohu
Vanilkový cukr
Vejce
½ hrnku cukru – záleží na vaší chuti
Ovoce podle vaší chuti – jahody, borůvky apod.
Smetana

Pracovní postup
Ve velké míse důkladně promícháme tvaroh, cukr a vejce. Vytvořenou směsí potřeme předsmažené palačinky a přidáme ovoce. Smotané palačinky opět naskládáme do mísy na pečení. Na závěr celý pokrm zalejeme oslazenou smetanou.

Palačinky opět pečeme 20 minut v předem rozehřáté na 180°C. Při servírování můžete hotový výtvor posypat moučkovým cukrem a přidat čerstvé ovoce. Fantazii se meze nekladou.

Tak co, zaujaly vás recepty? Pokud máte nějaké tipy na další zajímavé variace palačinek, neváhejte se o ně s námi podělit v komentářích.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.