Vyzkoušejte hrušky na sladko i na slano

13. 11. 2022

Leží vám doma hodně hrušek po vydařené sezóně a už nevíte, jak je zpracovat? Mám pro vás dva bezlepkové recepty, které nabízí způsob, jak tyto lahodné plody využít v kuchyni na sladký i slaný způsob. Chutný oběd i lahodný dezert po zaručen!

Kuřecí kapsa s hruškou

Budete potřebovat:

  • Kuřecí prsa v celku
  • Plátky slaniny
  • Oblíbený sýr
  • Sůl
  • Pepř
  • Sušený česnek
  • Směs koření na pečené kuře
  • Hruška

Pracovní postup:

Kuřecí prsa očistěte a omyjte. Poté je rozkrojte v polovině tak, aby vám vznikla kapsa. Maso osolte, opepřete a okořeňte. Poté do vzniklé kapsy vložte oloupanou hrušku nakrájenou na drobné kostičky a oblíbený sýr. K hruškám se perfektně hodí Brie, anebo různé sýry s modrou plísní. Nakonec kapsu uzavřete a zajistěte pomocí párátek, aby se její obsah nevysypal ven.

Takto připravená kuřecí prsa prudce osmahněte ze všech stran na rozpálené pánvi. Jakmile budou opečená, obalte je do několika plátků slaniny, kterou opět upevněte párátky. Obalená kuřecí prsa vložte do zapékací misky, přiklopte víkem či zadělejte alobalem a pečte v předem rozehřáté troubě na 200 °C 40 minut. Poté oddělejte víko nebo alobal a pečte dalších 10 minut. Jako přílohu k těmto plněným kuřecím prsům doporučuji basmati rýži.

 

Hruškový koláč s mandlemi

Budete potřebovat:

  • 2 zralé hrušky
  • 3 vajíčka
  • 120 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 130 g univerzální bezlepkové mouky
  • 30 g pohankové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • Špetka soli
  • 100 g rozpuštěného másla
  • Půlené mandle
  • Moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

Do mísy si dejte rozpuštěné máslo a vyšlehejte jej spolu s cukrem do pěny. Následně přidejte vajíčka a opět rozmixujte. Do jiné mísy si přesejte obě mouky, přidejte kukuřičný škrob, kypřicí prášek a špetku soli. Všechny tyto sypké suroviny spolu dokonale promíchejte a nakonec je propojte s vejci, cukrem a máslem. Vyšlehejte hladké těsto, které dejte do formy vyložené pečicím papírem.

Hrušky, čím zralejší použijete, tím lépe, si oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty následně naskládejte na syrové těsto ve formě. Nakonec už jen koláč posypte plátky mandlí a vložte jej do předem rozehřáté formy na 180 °C. Hruškový koláč pečte přibližně 30 až 35 minut. Zda-li je těsto upečené vyzkoušejte pomocí špejle. Hotový koláč nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.