Všestranné bramborové těsto

16. 08. 2019

Ačkoliv by se to nemuselo na první pohled zdát, bramborové těsto má velice široké využití. Jeho příprava je velice snadná a můžete s ním v kuchyni kouzlit na sladko i na slano. Pokud vás už obyčejné bramborové knedlíky omrzely a hledáte inspiraci na něco nového, jste na správném místě.

Vyrobit si doma těsto v bezlepkové variantě není žádná věda. Postačí pouze 500g brambor uvařených ve slupce, cca 150g bezlepkové mouky – já mám nejraději na půl rýžovou a pohankovou, sůl a případně vejce. Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto. Těm, co si chtěj ušetřit čas, doporučuji vyzkoušet bramborové těsto od Celity. Ke směsi stačí pouze přidat vodu, promíchat a je hotovo.

Tak a nyní už k tomu, jakými všemožnými způsoby s tímto pokladem naložit!

Knedlíky

Bramborové knedlíky jsou v české kuchyni naprostá klasika, kterou musí znát každý. Pokud je ale chcete malinko ozvláštnit, přidejte do těsta různé bylinky nebo kousíčky osmahnutého bezlepkového pečiva. Příloha k masu a zelí najednou získá úplně novou chuť.

Gnocchi

Malé bramborové nočky, které do domácnosti vnáší závan daleké Itálie. Jsou perfektní ke smetanovým omáčkám i zapečené s rajčaty. Jejich příprava je snadná – z těsta vyválejte válečky, které nakrájíte na malé kostičky. Jestliže vás už jejich chuť nebaví, vmíchejte do těsta oblíbené bylinky. 

Koblížky

Do těsta přidáme dvě lžíce cukru a kypřící prášek. Vyválíme plát o tloušťce cca 2 cm, vykrojíme kolečka a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Žádný zdravý pokrm, ale zase na druhou stranu jednou za čas neuškodí trochu zhřešit. Vyzkoušejte smažit na kokosovém oleji a následně obalit v cukru ochuceném vanilkou nebo skořicí.

Placky

Tohle skromné jídlo má dlouhou historii. Moje babička mi vyprávěla, jak tyto bramborové placky doma jídávali, když byli malí. Z těsta se vyválí plát a z něj se vykrojí menší kolečka, jež se následně opékají do křupava na suché pánvi. Servírovat je můžete ve sladké i slané variaci. Na dochucení se hodí povidla, marmeláda, máslo nebo třeba oblíbená pomazánka.

Plněné taštičky

Opět vyválejte plát a vykrojte z něj větší kolečka. Ty následně naplňte, přepulte a okraje spojte dohromady. Náplň do taštiček volte podle libosti – tvaroh, povidla, špenát, zkrátka cokoliv, co vás napadne. V posledním kroku vložte taštičky do vroucí vody a vařte přibližně 15 minut.

Závin

Závin z bramborového těsta určitě potěší všechny milovníky uzeného se zelím. Na vyválenou placku těstu dejte směs opražené cibulky, slaniny a zelí a zamotejte. Závin potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C cca 30 minut, dokud nebude mít zlatavou barvu. Pokud nejste zrovna fanoušky zelí, klidně si náplň zvolte podle libosti. Taková šunka se sýrem také není k zahození.

Párek v těstíčku

Při výběru párků si pohlídejte, aby byly opravdu kvalitní a neobsahovali mouku. Bramborové těsto připravte tak jako vždycky a vyválejte z něj plát. Párky obalte v 2-3 cm pruhu těsta, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem či hrubou solí. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut dozlatova.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.