Tradiční perníky (tvrdé a zdobené) mají dlouhou tradici. Název perník jim kupodivu dal pepř, který se původně do těsta přidával (říkalo se mu tehdy peprník). Dnes je oblíbený nejen perník klasický tvrdý, ale i ten měkký, upečený jako buchta. Perníkem ho činí hlavně koření, které mu dává specifickou chuť (např. skořice, zázvor, hřebíček, kardamon, muškátový oříšek a anýz).
Recept, který vám představím, mám moc ráda. Přes to, že je perník vláčný a dobrý, obejde se bez mouky i mléka. Základem je celá pohanka, ořechy a jablko. Pohanka je bohatá na živiny a hlavně dokáže snižovat hladinu krevního cukru, což je u bezlepkové diety důležité. Je ale lepší ji zařazovat do jídelníčku na podzim a v zimě, protože má zahřívající účinky.
Pro přípravu tohoto receptu budete potřebovat relativně výkonný mixér, který umixuje všechny ingredience.
Ingredience: cca 12 malých porcí
150 g světlé pohanky (kroupy)
100 ml vody
25 g vlašských ořechů
půlka většího sladšího jablka
1 PL kokosového oleje, případně ghí
1 PL lžíce perníkového koření
30 g kokosového nebo třtinového cukru
25 g kakaa
půl lžičky vinného kamene nebo prášku do pečiva bez lepku
trochu jedlé sody
špetka soli
rozinky dle chuti (já používám 25 g)
Postup:
- Propláchnutou pohanku necháme alespoň 4 hodiny odležet v pokojové teplotě. Pak ji slijeme a umixujeme do hladka.
- Vlašské ořechy a 100 ml vody opět umixujeme do hladka. (já dělám v jiném mixéru, ale pokud máte výkonný, zvládnete obojí najednou).
- Do hladké směsi dáme pokrájené a oloupané jablko, kokosový olej a opět umixujeme ve vysokých otáčkách na hutné tekuté těsto.
- Vedle si do misky dáme kokosový cukr, kakao, perníkové koření, vinný kámen, sodu a sůl a promícháme.
- K suchým ingrediencím opatrně přidáme těsto a mícháme do husté a vláčné konzistence (tentokrát ručně). Pak nasypeme rozinky a naposled promícháme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě (180 stupňů) cca půl hodiny.
Tip:
Perník můžete servírovat jako ten klasický, v půlce rozpůlený a pomazaný marmeládou. Případně ještě přidat polití čokoládou.
- Já jej mám ráda s datlovým pyré (těsto samo o sobě není moc sladké). Přes noc namočené datle (70 g) vypeckujete a rozmixujete na nejvyšší otáčky s vodou. Konzistence by měla být hutná. K pyré přilejete cca 20 ml rostlinné smetany a 1PL vanilkového pudinku bez lepku. Dáte do lednice. Po vychladnutí natřete na perník a dozdobíte ovocem.