Vláčný perník bez mouky a mléka s datlovým pyré

12. 10. 2018

Začíná babí léto a podzim. Jahody, maliny, borůvky a jiné letní ovoce už je spíše z dovozu, a tak u nás doma začínáme opět péct oblíbené podzimní dobroty. Jednou z nich je i perník.

Tradiční perníky (tvrdé a zdobené) mají dlouhou tradici. Název perník jim kupodivu dal pepř, který se původně do těsta přidával (říkalo se mu tehdy peprník). Dnes je oblíbený nejen perník klasický tvrdý, ale i ten měkký, upečený jako buchta. Perníkem ho činí hlavně koření, které mu dává specifickou chuť (např. skořice, zázvor, hřebíček, kardamon, muškátový oříšek a anýz).

Recept, který vám představím, mám moc ráda. Přes to, že je perník vláčný a dobrý, obejde se bez mouky i mléka. Základem je celá pohanka, ořechy a jablko. Pohanka je bohatá na živiny a hlavně dokáže snižovat hladinu krevního cukru, což je u bezlepkové diety důležité. Je ale lepší ji zařazovat do jídelníčku na podzim a v zimě, protože má zahřívající účinky.

Pro přípravu tohoto receptu budete potřebovat relativně výkonný mixér, který umixuje všechny ingredience.

 

Ingredience: cca 12 malých porcí

150 g světlé pohanky (kroupy)

100 ml vody

25 g vlašských ořechů

půlka většího sladšího jablka

1 PL kokosového oleje, případně ghí

1 PL lžíce perníkového koření

30 g kokosového nebo třtinového cukru

25 g kakaa

půl lžičky vinného kamene nebo prášku do pečiva bez lepku

trochu jedlé sody

špetka soli

rozinky dle chuti (já používám 25 g)

 

Postup:

  • Propláchnutou pohanku necháme alespoň 4 hodiny odležet v pokojové teplotě. Pak ji slijeme a umixujeme do hladka.
  • Vlašské ořechy a 100 ml vody opět umixujeme do hladka. (já dělám v jiném mixéru, ale pokud máte výkonný, zvládnete obojí najednou).
  • Do hladké směsi dáme pokrájené a oloupané jablko, kokosový olej a opět umixujeme ve vysokých otáčkách na hutné tekuté těsto.
  • Vedle si do misky dáme kokosový cukr, kakao, perníkové koření, vinný kámen, sodu a sůl a promícháme.
  • K suchým ingrediencím opatrně přidáme těsto a mícháme do husté a vláčné konzistence (tentokrát ručně). Pak nasypeme rozinky a naposled promícháme.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě (180 stupňů) cca půl hodiny. 

Tip:

Perník můžete servírovat jako ten klasický, v půlce rozpůlený a pomazaný marmeládou. Případně ještě přidat polití čokoládou.

  • Já jej mám ráda s datlovým pyré (těsto samo o sobě není moc sladké). Přes noc namočené datle (70 g) vypeckujete a rozmixujete na nejvyšší otáčky s vodou. Konzistence by měla být hutná. K pyré přilejete cca 20 ml rostlinné smetany a 1PL vanilkového pudinku bez lepku. Dáte do lednice. Po vychladnutí natřete na perník a dozdobíte ovocem.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.