Vláčný dýňový koláč s čokoládou

04. 10. 2019

Letos se mi urodilo opravdu hodně dýní. A poté, co jsem vyčerpala veškeré slané recepty, jsem se konečně odhodlala vyzkoušet i něco sladkého. Cuketu a červenou řepu používám do dortů celkem běžně, ale na dýni jsem si zatím netroufla.

Vyzkoušela jsem koláč z dýňového pyré a pohankové mouky. A výsledek byl překvapivě lahodný. Koláč je nadýchaný a hlavně vláčný. Protože v samotném těstu není tolik cukru, potřela jsem ho v půlce marmeládou a polila čokoládou. Pokud ale preferujete zdravější variantu, obejde se úplně bez nich. V těstu si sladkost můžete řídit množstvím rozinek, které do koláče dáte.

Do dýňových perníků a koláčů se tradičně přidává různé koření. Kromě skořice i hřebíček nebo třeba kardamon a zázvor. My jsme spíše konzervativnější, hlavně kvůli synovi. Do koláče jsem tedy dala jen skořici.

Ingredience na malou dortovou formu

(průměr 17 cm, cca 8 kousků):
300 g dýňového pyré (použila jsem hokaido dýni)
polovina najemno nastrouhaného jablka
75 g pohankové mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
2,5 lžíce třtinového cukru
1,5 lžíce oleje
1 vejce
25 ml mléka (může být i rostlinné)
20-50 g rozinek (dle chuti)
Skořice dle chuti
Marmeláda na potření a čokoláda na polití

Postup:

  1. Dýni rozkrájíme na menší kousky, potřeme trochou másla a pečeme na mírnou teplotu v troubě, dokud dužina nezměkne (můžete péct i zakrytou v alobalu, aby nezhnědla).
  2. Když je dužina měkká, rozmixujeme ji na hladké pyré a přidáme nastrouhané jablko.
  3. V jiné misce rozšleháme metličkou vejce, cukr a olej a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Přilejeme mléko a nasypeme rozinky. Pořádně promícháme.
  4. Do připravené směsi přidáme dýňové pyré a rozmícháme (na toto množství ingrediencí nepotřebujete robot, stačí udělat ručně).
  5. Vymažeme a vysypeme formu, dáme do ní těsto a pečeme cca 45 minut na 180 stupňů. Pravidelně kontrolujeme špejlí.
  6. Vychladlý koláč rozkrojíme, pomažeme marmeládou, zpětně spojíme a dle chuti můžeme polít čokoládou a posypat mandlemi.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.