Víte, odkud quiche pochází? Podle názvu není tak těžké uhodnout, že z Francie. Tam se podává nejčastěji jako předkrm. I když já ho mám ráda spíš jako večeři s letním salátem. Tradiční Quiche Lorraine je naplněný jen smetanou a šunkou. Já si ho ale dělám ještě se sýrem a zeleninou.
Než jsem našla ideální bezlepkový recept, chvilku mi to zabralo. Dá se dělat z pohankové mouky, ale těsto mi přišlo hodně sypké. Samozřejmě jde udělat i z kupovaných směsí, ale tomu jsem se chtěla vyhnout. Recept, který jsem vám sepsala, obsahuje jen poctivé suroviny a na chuti je to opravdu znát.
Ingredience na formu cca 29 cm
Těsto
250 g vařené cizrny
250 g vařených jáhel (to je 100 g syrových jáhel, které uvaříte)
150 g rýžové mouky
50 ml olivového oleje
Sůl
Náplň
250 ml smetany na šlehání
2 vejce
150 g čedaru/ementálu
Zelenina dle chuti (já používám cuketu, jarní cibulku, červenou papriku a žampiony)
Sůl, pepř
Postup:
- Všechny ingredience na těsto smícháme ve výkonném robotu a hotové těsto necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
- Formu na koláč vyložíme pečícím papírem, těsto vyválíme na placku a natlačíme do formy. Okraje by měly být vyšší.
- Propícháme na několika místech vidličkou a dáme na 180 stupňů péct na cca 25 minut.
- Mezitím si připravíme náplň – smícháme smetanu, vejce (rozšleháme společně). Zeleninu krátce orestujeme na oleji na skus. Přidáme do směsi, a nakonec zamícháme polovinu sýra.
- Směs nalijeme na těsto, posypeme zbytkem sýra a dáme ještě na další půlhodinu zapéct.
- To, že je koláč hotový poznáte tak, že do něj říznete a nůž bude čistý.
TIP: nejlepší je používat na těsto cizrnu v plechovce, je měkčí. Pokud chcete použít suchou cizrnu, namáčejte ji přes noc a do vody přidejte jedlou sodu (lépe pak změkne, ale musíte pořádně vypláchnout).
Pokud chcete veganskou verzi – bez mléka a vajec. Náplň můžete udělat z tofu rozmixovaného s trochou vody, které zahustíte chia semínky.