Vláčný bezlepkový quiche

18. 10. 2019

Tento slaný koláč jsem poprvé ochutnala na oslavě kolegových narozenin. Do té doby jsem ho neznala. U nás doma se koláče pekly vždy jen ve sladkém provedení. Hned mi ale učaroval, a tak jsem se o quiche začala zajímat a zkoušet ho péct doma v bezlepkovém provedení.

Víte, odkud quiche pochází? Podle názvu není tak těžké uhodnout, že z Francie. Tam se podává nejčastěji jako předkrm. I když já ho mám ráda spíš jako večeři s letním salátem. Tradiční Quiche Lorraine je naplněný jen smetanou a šunkou. Já si ho ale dělám ještě se sýrem a zeleninou.

Než jsem našla ideální bezlepkový recept, chvilku mi to zabralo. Dá se dělat z pohankové mouky, ale těsto mi přišlo hodně sypké. Samozřejmě jde udělat i z kupovaných směsí, ale tomu jsem se chtěla vyhnout. Recept, který jsem vám sepsala, obsahuje jen poctivé suroviny a na chuti je to opravdu znát.

 

Ingredience na formu cca 29 cm

Těsto
250 g vařené cizrny
250 g vařených jáhel (to je 100 g syrových jáhel, které uvaříte)
150 g rýžové mouky
50 ml olivového oleje
Sůl 

Náplň
250 ml smetany na šlehání
2 vejce
150 g čedaru/ementálu
Zelenina dle chuti (já používám cuketu, jarní cibulku, červenou papriku a žampiony)
Sůl, pepř

Postup:

  • Všechny ingredience na těsto smícháme ve výkonném robotu a hotové těsto necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
  • Formu na koláč vyložíme pečícím papírem, těsto vyválíme na placku a natlačíme do formy. Okraje by měly být vyšší.
  • Propícháme na několika místech vidličkou a dáme na 180 stupňů péct na cca 25 minut.
  • Mezitím si připravíme náplň – smícháme smetanu, vejce (rozšleháme společně). Zeleninu krátce orestujeme na oleji na skus. Přidáme do směsi, a nakonec zamícháme polovinu sýra.
  • Směs nalijeme na těsto, posypeme zbytkem sýra a dáme ještě na další půlhodinu zapéct.
  • To, že je koláč hotový poznáte tak, že do něj říznete a nůž bude čistý.

TIP: nejlepší je používat na těsto cizrnu v plechovce, je měkčí. Pokud chcete použít suchou cizrnu, namáčejte ji přes noc a do vody přidejte jedlou sodu (lépe pak změkne, ale musíte pořádně vypláchnout).

Pokud chcete veganskou verzi – bez mléka a vajec. Náplň můžete udělat z tofu rozmixovaného s trochou vody, které zahustíte chia semínky.

 


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.