Velké bezlepkové svačiny nejen pro velké celiaky

15. 01. 2019

Největším oříškem pro většinu celiaků jsou bezpochyby svačiny. Patřím mezi lidi, kteří se bez svačin a svačinek neobejdou, chystám si většinu jídla předem.

Nebudu tu psát o bezlepkovém chlebu se sýrem a salámem. Chtěla bych se podělit o větší svačiny, které si připravujeme na výlety. Hravě zastoupí i oběd, když je potřeba a jsou zdravé a plné zeleniny.  Některé chutnají více dospělým, jiné smlsnou i děti. Jsou dobré teplé i studené.

Jak svačiny oživit aneb nechte pro jednou chleba doma

Palačinky: Místo chleba zkuste palačinky. Sýr i šunku si tam můžete dát taky a hlavně v nich pro děti skryjete hodně zeleniny. Jsou syté a přizpůsobíte je chuti každého z rodiny.

Slané muffiny: na cesty je doslova miluju. Jeden je tak akorát do ruky na menší sváču, plná miska se zeleninou na oběd.

Závitky: s masem nebo tempehem ideální „malý“ oběd včetně bílkovin. Opět plné zeleniny a křupavé, takže je mají rády i děti. Když k nim zvládnete omáčku, do které se namáčejí, je to „picknik bomba“ pro dospěláky.

Krekry a „zeleninové dipy“: naším výletním hitem bývají lněné krekry s různými dipy jako hummus nebo guacamole. Opět jídlo spíš pro dospěláky, i když krekry náš syn miluje.

Placičky, sýr, zelenina: placičky na různý způsob (např. ty cizrnové – recept jsem již sdílela) se skvěle hodí ke slanému sýru typu „balkán“ a zelenině.

Možností na svačiny je samozřejmě celá řada a určitě se ještě v některém článku dostanu k dalším tipům. Uvedla jsem hlavně ty slané a takové, které jsou ideální do ruky a dělám je nejčastěji.

Teď už ke slíbeným receptům – uvedu 3 jednoduché, další zase někdy příště.

Ovesné palačinky se zeleninovou náplní a čedarem

Palačinkové těsto: cca 8 menších palačinek
200 g bezlepkových ovesných vloček namletých na jemnou mouku
350 ml mléka
2 vejce
sůl

Náplň:
2 mrkve
1 petržel
250 g žampionů
jarní cibulka
50 g čedaru

Ingredience na těsto smícháme, musí být hladké (vločky namelte opravdu na jemno) a necháme 10 minut odležet. Následně z něj na pánvičce usmažíme palačinky. Mezitím si připravíme náplň. Očištěnou mrkev, petržel a žampiony nasekáme, nastrouháme nebo nakrájíme na jemno. Na oleji zpěníme jarní cibulku, přidáme zeleninu a restujeme do měkka na mírném plameni (nepodléváme). Když je zelenina na skus, vmícháme nastrouhaný čedar a naplníme směsí palačinky.

Muffiny s jarní cibulkou a tuňákem

Ingredience: cca 8 kusů
1 balení Cottage sýru (150 g)
1 větší jarní cibulka
1 konzerva tuňáka
1 vejce
55 g cizrnové mouky

Jarní cibulku na ghí / másle zesklovatíme. Všechny ingredience včetně cibulky smícháme a plníme do košíčků na muffiny. Pečeme na 180 stupňů 25-30 minut.

Rýžové závitky s tempehem

Ingredience: cca 12 kusů
12 kusů rýžového papíru
1 tempeh/kuřecí maso
70 g rýžových nudlí
3 mrkve
¼ celeru
1 větší petržel
sojová omáčka (používám Tamari)

Půl hodiny předem si namočíme rýžové nudle do studené vody (nebudou se pak k sobě lepit). Na pánvi osmahneme na malé kousky nakrájený tempeh a pak přidáme na hrubo nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujeme (bez vody) do měkka. Nakonec přidáme rýžové nudle a ještě chvilku restujeme. Dochutíme sójovou omáčkou, případně solí. Vzniklou směsí plníme rýžový papír: rýžový papír na cca 15 vteřin ponoříme do studené vody, dáme na něj zeleninovou směs a balíme stejně jako štrůdl (ohneme okraje dovnitř a rolujeme). Hotové závitky dejte na pečící papír do trouby na cca 180 stupňů na deset minut.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.