Vánočka dvakrát jinak

06. 12. 2018

Také máte rádi tu vůni, která se line po celé kuchyni, když pečete vánočku? Připomíná mi, že se neodvratně blíží Vánoce.

I když vánočku máme rádi s máslem a marmeládou, vždycky zkouším, jak ji udělat natolik vláčnou, aby žádnou marmeládu ani nepotřebovala. Nakonec se mi osvědčil tvaroh, hodně tučný tvaroh. Skvělým pomocníkem je i sádlo, kterým můžete v receptu nahradit máslo. A podstatné je také, jak vánočku pečete – viz. tipy.

Mám dva oblíbené recepty. První vánočka je rychlá a nekynutá. Je to zdravější varianta klasické vánočky a peču ji klidně po celý rok. Druhou vánočku dělám jako klasiku na Vánoce. Je podobná té lepkové a skvěle vláčná, i druhý den.

Pohanková vánočka s tvarohem

Ingredience

500 g pohankové mouky (nebo mix 320 g pohankové a 180 g čirokové)
1 bezlepkový prášek do pečiva
100 g cukru moučka
150 g změklého másla/sádla
250 g tučného tvarohu
2 vejce + na potření
Rozinky a mandle dle chuti na zapracování do těsta a posypání
Citronová kůra

Postup

V robotu nejprve na malé otáčky a následně na intenzivní stupeň smícháme nasekané rozinky a mandle s tvarohem, změklým máslem/sádlem, vejci, cukrem a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a citronovou kúrou.

Těsto přendáme na vál a ještě pořádně zpracujeme rukama do hladkého a pružného těsta. Pokud by bylo moc řídké, přidejte ještě trochu pohankové mouky.

Těsto rozdělte na 9 částí a upleťte vánočku. Potřete ji vejcem, nasypejte na povrh plátky mandlí a dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů péct asi na 40 minut do zlatova. Můžete ji péct i s vodou pro větší vláčnost – viz. tipy.

Tradiční vláčná vánočka

Ingredience

500 g základní mouky Celita
½ lžičky guarové gumy nebo xantanu
125 g cukru moučka
1 bezlepkový prášek do pečiva
5 gramů droždí
špetka soli
200 – 250 ml mléka
10 dkg sádla nebo másla (případně 110 ml oleje – pak ubereme mléko na 200 ml)
2 vejce + na potření
250 g tučného tvarohu
rozinky a mandle dle chuti
muškátový oříšek, citronová kúra nebo rum na dochucení dle preferencí

Postup

  • Z teplého mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek a necháme deset minut na teplém místě pracovat. Stačí připravit z části mléka a zbylé přidávat nakonec (viz. tipy).
  • Smícháme v robotu suché ingredience (mouka, prášek do pečiva, guarová guma a cukr) a postupně k nim přidáváme ty tekuté (včetně změklého másla) – vejce, tvaroh, sádlo/máslo, kvásek.
  • V robotu zpracujeme nejprve na malé, pak větší otáčky.
  • Pak těsto ještě uhněteme na válu (za pomoci další mouky, pokud je potřeba) do pružné konzistence. Dáme do mísy a necháme posypané trochou mouky na teplém místě hodinu kynout.
  • Pak upleteme vánočku a dáme ji do předehřáté trouby. Prvních 10 minut pečeme na 220 stupňů (můžeme do trouby umístit i nádobu s vodou pro větší vláčnost), dalších 30 minut pak na 180 stupňů.

 

Tipy pro větší vláčnost:

  • Pečte z poloviční dávky: já raději vždy upeču dvě vánočky (z 250 g mouky), než jednu klasickou z půl kila. I sebelepší (bez)lepková vánočka už třetí den nechutná tak, jako čerstvě vytažená z trouby.
  • Místo másla používejte sádlo (olej jen v případě nutnosti, hodně vánočku zhutní).
  • Těsto opravdu řádně zpracujte, hlavně ručně – když tuto fázi odbydete, nebude tak kvalitní.
  • Kvásek si připravujte jen v části mléka (zbytek mléka přidávejte do těsta až nakonec), ať kvásek tzv. „neplave“
  • Při pečení používejte prvních 10 minut pod pekáčem s vánočkou pekáček s vodou a pečte zprudka na 220, pak odeberte vodu a stáhněte na 180 stupňů.
  • Vánočku uchovávejte do druhého dne v uzavřené krabičce, pod utěrkou bude vysychat.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.