S Valentýnem se kromě srdíček a dárečků neodmyslitelně pojí také chutné jídlo. Slavit tento svátek v kůži celiaka ovšem nemusí být úplně jednoduché, protože ne v každé restauraci si zkrátka člověk s dietním omezením může dopřát to, na co má chuť. Sázkou na jistotu je proto v tomto případě nějaká ta dobrota z domácího zdroje. Díky tomu budete mít jistotu, že je jídlo stoprocentně bezlepkové a nemusíte se obávat nechtěného požití lepku.
Protože ne vždy je chuť trávit dlouhé hodiny v kuchyni a pachtit se složitými pokrmy, přinášíme vám jednoduchý recept na tematické donuty, které jsou nejen rychle hotové, ale zajistí, že na Valentýna jistě uděláte na svoji lásku dojem. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si tento lahodný dezert zamilujete.
Potřebné suroviny:
- 150 g hladké univerzální bezlepkové mouky
- Balíček kypřicího prášku bez lepku
- Špetka soli
- 100 g cukru krupice
- 60 g kokosového oleje
- 60 g jogurtu (já použila kokosový)
- 150 ml mléka (já použila mandlové)
Pracovní postup:
Do větší mísy si dejte kokosový olej v tekutém stavu, jogurt a cukr krupici. To vše společně ušlehejte do hladké směsi. Poté přidejte mouku prosátou přes síto, špetku soli a kypřicí prášek. Nakonec ještě přilijte mléko, avšak pozor, do těsta jej přidávejte postupně, abyste to s ním nepřehnali. Cílem je hustší těsto, které svojí konzistencí připomíná těsto na lívance. Množství 150 ml v receptu je pouze orientační a přizpůsobte si jej individuálně podle toho, jak budete potřebovat.
Jakmile budete mít těsto hotové, naplňte jím cukrářský sáček. Pomocí cukrářského sáčku posléze naplňte formu na donuty. S těstem to ovšem nijak nepřehánějte. Bohatě postačí, když jej do formy naplníte pouze ze dvou třetin, jelikož díky kypřicímu prášku donuty během pečení krásně povyskočí.
Pozor! Pokud chcete místo cukrářského sáčku použít k plnění forem na donuty pouze lžíci nebo stěrku, za sebe to rozhodně nedoporučuji. Sice si tím ušetříte práci s plněním sáčku a jeho následným čištěním, avšak donuty nebudou mít tak hezký tvar, což by byla obzvlášť u těch valentýnských veliká škoda.
Naplněnou formu na donuty posléze vložte do předem rozehřáté trouby na 180 °C. Donuty pečte přibližně 15 až 20 minut, dokud nebudou krásně zlatavé na povrchu. Zda-li jsou donuty skutečně již upečené posléze ověřte pomocí píchnutí párátkem. Hotové donuty pak nechte vychladnout na mřížce.
Až budou donuty úplně vystydlé, můžete se pustit do jejich zdobení. Jak to uděláte, už záleží jen na vás. Já část donutů polila rozpuštěnou hořkou čokoládou a na zbývající jsem použila domácí citronovou polevu, kterou jsem obarvila pomocí červeného potravinářského barviva. Nakonec jsem ještě donuty ozdobila jedlými srdíčky a drcenými lyofilizovanými malinami.
Pozor! Různé cukrářské ozdůbky často obsahují lepek, a proto vždy důkladně čtěte jejich složení, aby vás místo valentýnské romantiky nepotkaly leda tak zažívací obtíže způsobené dietní chybou!
Autorka: Martina Moresová