Valentýn v bezlepkovém stylu

08. 02. 2023

Svátek všech zamilovaných už je za dveřmi, a to znamená, že je nejvyšší čas předat vám nějaké tipy, jak si tento den užít, i když musíte držet bezlepkovou dietu. Ať už jste celiak vy nebo váš partner, s našimi radami pro vás bude chystání dobrot hračka.

Valentýnská večeře

Jestliže si tento den neumíte představit bez návštěvy restaurace, nevadí. Důležité je vybrat takový podnik, kde vaří skutečně bezlepková jídla a nehrozí, že by došlo k nějaké záměně či kontaminaci s lepkovými pokrmy. Pokud žádný takový podnik v okolí neznáte, můžete zkusit hledat podle recenzí na internetu, případně se poptat na online fórech, kde se sdružují celiaci. Další možností je jednoduše zvednout telefon a přímo se poptat personálu, zda zvládnou připravit jídlo podle vašich představ.

V případě, že restauracím naopak nefandíte a romantickou atmosféru spojenou s dobrým jídlem si raději vytvoříte sami doma, tak i pro vás máme několik tipů. Nejsnazší, co můžete udělat, je připravit přirozeně bezlepkový pokrm. Pokud nejste v kuchyni zrovna zběhlí, nemá smysl se pouštět do předělávky složitého jídla, kde tvoří základ pšenice, leda byste si jej předem natrénovali.

Něco na zub

Co se týče dobrot k uzobávání, jahody či jakékoliv jiné oblíbené ovoce v čokoládě jsou sázkou na jistotu. Jen při výběru čokolády nezapomeňte překontrolovat složení. Vhodné jsou i různé druhy ořechů. Spoustu slaných i sladkých dobrot naleznete i na našem e-shopu. Pro ty, kteří nechtějí mít s valentýnským občerstvením žádnou práci nebo jim na něj třeba nezbývá čas, je to super alternativa. Například naše tyčinka s arašídovým máslem Peanut Extasy bude jistě trefou do černého!

Naopak pro ty, kteří pečení milují a rádi vyzkouší i přímo nějaký bezlepkový recept, tady také něco máme. Můžete třeba upéct bezlepková srdíčka, která nejen skvěle chutnají, ale navíc je jejich příprava úplná hračka. Dezert ve tvaru srdce se na Valentýna perfektně hodí. Kromě toho si jej můžete klidně ozdobit, jakkoliv chcete. Srdíčka snesou prakticky jakoukoliv polevu si vzpomenete.

 

Recept na valentýnská bezlepková srdíčka

Potřebné suroviny:

  • 2 hrnky univerzální bezlepkové mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček bezlepkové kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 4 lžíce kakaa

Jak na to:

Nejprve si do mísy nasypte hrnek cukru, přidejte k němu vajíčko a pomocí mixéru společně ušlehejte do pěny. Následně si v jiné míse promíchejte zbylé sypké suroviny - prosetou mouku, kypřicí prášek, kakao a vanilkový cukr. Vše poté přidejte k ušlehanému vajíčku s cukrem a přilijte olej spolu s mlékem. Pomocí mixéru vytvořte hladké těsto řidší konzistence.

Hotové těsto nalijte na plech tak, abyste vytvořili přibližně 1 až 1,5 centimetru silnou rovnoměrnou vrstvu. Těsto dejte do trouby předehřáté na 180 °C, kde jej ponechte 30 až 45 minut. Zda-li je těsto upečené poznáte podle píchnutí párátkem. Upečené těsto nechte úplně vychladnout.

Jakmile máte těsto vychladlé, připravte si větší formičku na cukroví ve tvaru srdce a pusťte se do vykrajování tak, jako byste tvořili třeba perníčky. Vykrojená srdíčka už jen dozdobte dle libosti. Já použila čokoládovou a citronovou polevu.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.