Vaječné přebytky z Velikonoc: tipy na neotřelé pomazánky i hlavní jídla

09. 04. 2023

Svátky jara si bez vajec dokáže představit málokdo. Ať už jsou to vajíčka čokoládová, dekorativní nebo ta od slepiček, alespoň nějaké musí ve velikonočně laděné domácnosti být. Po Velikonočním pondělí však vajíček v domácnostech, kde chodí chlapci koledovat, ještě přibyde. Vyvstává tedy otázka: Co s nimi, když nechcete jíst pořád dokola tu stejnou vaječnou pomazánku? Tým Celity vám i letos rád pomůže! Zapátrejte v našem článku a objevíte tam tipy nejen na neotřelé pomazánky, ale také šťavnaté fritatty!

Co s vařenými vejci?

Koledníci donesly od děvčat spousty pestrobarevných vajíček a vy nemáte chuť na několikáté domodra či červena zbarvené vejce s máslem a solí? Nezoufejte a nastrouhejte je do pomazánek nebo vyzkoušejte peruánský triple sendvič s avokádem a kuřetem. Kromě vajec budete potřebovat i bezlepkové pečivo. Ujistěte se tedy, že máte po ruce váš oblíbený chléb bez lepku. Příprava peruánského sendviče navíc vyžaduje bezlepkový toastový chléb.

 

Peruánský triple sendvič (1 porce)

3 plátky bezlepkového toastového chleba

Rajče

Avokádo

Limetka

1 vejce

3 lžíce majonézy (podle chuti můžete smíchat i s bílým jogurtem)

 

Nejprve si nastrouhejte nebo rozmačkejte uvařená vejce a smíchejte je s dvěma lžícemi majonézy – ujistěte se, že není nijak kontaminovaná lepkem. Osolte a opepřete. Avokádo nakrájejte na tenké plátky a pokapejte šťávou z limetky. Stejně tence pokrájejte rajče a osolte.

Plátky toastového chleba překrojte diagonálně na půl. Vzniknou vám tak trojúhelníčky. Jednu stranu každého trojúhelníku potřete zbylou majonézou a začněte vrstvit! Jako první naneste vaječnou směs a přiklopte druhým trojúhelníkem. Na něj rozložte avokádo s rajčetem a položte poslední trojúhelníček. To stejné zopakujte se zbylým toastovým chlebem. Vzniknou tři krásné sendviče!

Kdyby vám v receptu chybělo maso, můžete si přidat plátek dokřupava opečené slaniny. Ve dnech, kdy na vejce nemáte chuť, je nahraďte třeba kuřecím masem, které vám zbylo od oběda.

 

Svěží salát s vejci

Uvařená vejce se dají skvěle využít i v salátech. Určitě znáte vajíčkové saláty s kuřecím masem, tuňákem nebo zeleninou. Zkoušeli jste ale někdy přidat k vejcím brambory a zakysanou smetanu? Chutnají snad ještě lépe!

Vaječný salát s bramborami

1 kg brambor

4 vejce uvařená natvrdo

1 malý okurek

100 gramů celeru

1 malá cibule

250 gramů zakysané smetany

125 gramů majonézy

1 lžíce hořčice

1 lžíce octa

 

Brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte. Okurek oloupejte a pokrájejte na kostky. Cibuli a celer nakrájejte najemno. Ve velké míse smíchejte okurek, cibuli, celer. Osolte, opepřete a přidejte vychladlé brambory. Vše opatrně promíchejte.

V jiné misce si přichystejte zálivku. Vlijte zakysanou smetanu, majonézu, hořčici a ocet. Vše dobře promíchejte.

Vejce oloupejte a oddělte žloutky od bílků. Bílky pokrájejte a přidejte k bramborové směsi. Žloutky rozmělněte do zálivky. Smetanovou směs přimíchejte k bramborám a nechte vychladit. Salát můžete jíst s pečivem nebo samotný. Hodí se však i při letním grilování masa. Zakysaná smetana zajistí příjemné osvěžení. V horkých dnech si však dejte pozor, aby se salát nezkazil a uchovávejte před podáváním co nejdéle v chladu.

Vejce, která zahřejí

 

Předchozí recepty byly spíše pro jarní dny s prvním sluníčkem. Nicméně pár chladnějších dnů nás ještě čeká. Nemusíme se však zahřívat jen čajem nebo pod dekou. Skvěle nám s tím pomůžou i hutnější potraviny, mezi které vejce rozhodně patří. Zakousněte se s námi do frittaty nebo pštrosího vejce, které je ideální nejen na likvidaci vajec, ale také pro rodinný oběd.  Aby vám však nebylo po jídle těžko, odlehčíme vydatná jídla čerstvými bylinkami.

 

Bylinková frittata (2 porce)

1 cibule pokrájená nadrobno

3 vejce

1 stroužek česneku

2 baby římské saláty

2 jarní cibulky

½ svazku petrželky, ½ svazku kopru

½ lžičky sezamu

2 špetky římského kmínu

¼ lžičky mleté kurkumy, ½ lžičky soli

 

Na lžíci oleje osmahněte dozlatova cibuli. Vyndejte ji a nechte vychladnout. V míse prošlehejte tři vejce s pepřem, sezamem, římským kmínem, kurkumou a solí. Ke směsi přidejte prolisovaný stroužek česneku, nakrájený salát a cibulky, petrželku a kopr a vychladlou cibuli. Krátce promíchejte.

V pánvi rozehřejte tři lžíce oleje a vlijte bylinkovou směs. Přiklopte pokličkou a nechte smažit cca 10 minut, než vejce ztuhnou. Pomocí talíře frittatu obraťte a smažte dalších 10 minut. Podávejte s dipem z bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Pokud by vám nějaká z bylinek vadila, buď ji vynechejte nebo nahraďte jinou.

 

 

Pštrosí vejce

400 gramů mletého masa

6 vařených vajec (záleží na velikosti, může jich být i víc)

Bezlepková strouhanka (např. kukuřičná)

Hrst petrželky

Lžíce hořčice

Maso smíchejte s posekanou petrželkou, hořčicí a čtyřmi lžícemi vody. Osolte a opepřete. Ze vzniklé směsi vytvarujte placky a doprostřed vložte vařené vejce. Pečlivě jej masem obalte. Ujistěte se, že masová vrstva je zhruba centimetr vysoká a nikde nepraská. Nakonec vejce obalte ve strouhance.

V rendlíku rozpalte vyšší vrstvu oleje a masové koule do ní opatrně vložte. Smažte je do té doby, než jsou hnědé ze všech stran. Toho dosáhnete tím, že je budete v oleji opatrně otáčet. Pštrosí vejce vyjměte a nechte odsát přebytečný tuk na ubrousku. Podávejte se zeleninou nebo pečenými bramborami.

 

 

                                                                                                                      Martina Moresová