V hlavní roli bezlepkové sušenky! Tipy na dobroty z křupavých cukrovinek

06. 05. 2022

Trendy v pečení a cukrařině se neustále mění. Jednu dobu vyrábíte raw cukroví, jindy zas poléváte dorty polevou mirror glaze. Neustále se však po celou dobu vracíme k jednomu, a to sušenkám. Klasicky se využívají jako základ pro cheesecake, kdy je rozmačkáme a spojíme s rozpuštěným máslem. Můžete je však zakomponovat i do klasických dezertů, které originálně sušenky nezahrnují. Dodají jim nový chuťový rozměr! Koukněte do článku, kde vám přinášíme sušenkové varianty brownies nebo vanilkového zmrzlinového koktjelu.

„Oreo“ brownies bez mouky

Čokoládové sušenky s vanilkovou náplní zbožňuje spousta lidí. Právě tyto sušenky ozvláštňují zmrzliny nebo právě brownies. Celita nabízí i bezlepkovou variantu těchto sušenkových sendvičů, tudíž si je užijí i celiaci.

Výhoda tohoto brownies navíc je, že nemusíte kupovat bezlepkovou mouku. Žádnou totiž neobsahuje. Hravě si vystačíte s avokádem, které bezvadně nahradí i máslo. Dostanete tedy nejen bezlepkovou verzi brownies, ale i odlehčenější. Avokádo jakožto rostlina obsahuje méně procent tuku než živočišné máslo. Případní odpůrci avokáda se nemusí bát. Není v dezertu cítit, ale zato mu zajistí perfektní vláčnost.

K přípravě 12 malých kousků si přichystejte:

3 vejce

150 g cukru

1 avokádo

200 g hořké čokolády

1 lžíce kokosového oleje

40 g holandského kakaa

1 – 2 balení sušenek Cookie sandwich od Celity

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Čokoládu (zde si dejte pozor, aby byla bezlepková, ale kvalitní hořké většinou jsou) nakrájejte na malé kostičky. Poté ve vodní lázni smíchejte kokosový olej a připravenou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Vznikne vám hladký krém.

Nyní si vyšlehejte vajíčka s cukrem. Nejrychleji vám to půjde elektrickým šlehačem, protože potřebujete docílit světlé husté pěny. Konzistenci nepodceňte, může to trvat i déle než pár minut. Poté postupně přilévejte zchladlou čokoládu, stále míchejte, aby se směs spojila.

Nakonec přidejte k čokoládovo – vaječné směsi vidličkou rozmačkané avokádo. Rozdrťte jej na kaši, ať se vyhnete větším hrudkám. Posledním krokem je přidání kakaa. Prosejte ho do těsta a zapracujte metličkou.

Pekáček o rozměru 20 x 25 cm vyložte pečícím papírem a vylijte do něj směs. Nyní přichází na řadu naše osvěžení! Nakrájejte na čtvrtky balíček Cookie sandwich od Celity a zapíchejte je do těsta. Dezert pečte zhruba 25 minut. Nezapomeňte, že brownies jsou uvnitř mokré a vláčné, neznamená to však, že jsou nedopečené. Pokud byste přeci jen toužili po tužší verzi, prodlužte pečení o 5 až 10 minut.

Než budete brownies servírovat, ujistěte se, že jsou zcela vychladlé. Poté je elegantně nakrájíte na malé čtverečky. Vanilkovo – čokoládové sušenky Cookies sandwich dodají dezertu na křupavosti a výraznější chuti! Nebojte se ale použít ani ovoce jako jahody nebo maliny.

Cookie milkshake

Milkshaky neboli mléčné koktejly jsou skvělým dezertem pro letní dny, kdy zrovna nemáte chuť na ovoce, ale na něco smetanového. Jsou krásně studené díky zmrzlině nebo ledu, pokud chcete dietnější verzi. K zákusku se přiblížíme díky čokoládě a sušenkám, které tvoří podstatnou část nápoje. Klasické cookies voní čokoládou a máslem, ty bezlepkové od Celity si však s nimi nezadají! Jsou krásně křupavé a obsahují tmavou čokoládu.

Na jednu porci koktejlu si nachystejte:

2 hrnky vanilkové zmrzliny (případně ledu)

1 hrnek mléka

1 hrnek hořké čokolády nasekané na kostičky

2 balíčky Cookies od Celity

Nejprve si připravte mixér. Do nádoby postupně vložte zmrzlinu, mléko, čokoládu a rozdrcené sušenky. Přiklopte nádobu víkem a mixujte zhruba 30 vteřin. Výsledná směs by měla být tekutá, ale hodně hustá. Kýženého výsledku dosáhnete tím, že budete buď přidávat sušenky (aby zhoustla) nebo mléko (aby byla řidší). Pokud se rozhodnete pro variantu s ledem, přidejte i lžíci cukru. Milkshake nalijte do vysoké sklenice. Můžete jej doladit trochou zmrzliny a posypkou z rozdrobených sušenek.

 

 

Autor:
Martina Moresová