Upečte si lahodné tartaletky s jahodami

06. 06. 2023

Měsíc červen je konečně tady a spolu s ním i dlouho očekávaná sezóna jahod. Abyste z tohohle krásného období mohli vytěžit maximum, připravila jsem si pro vás recept, který je pro něj jako dělaný. Jahodové tartaletky nabízí super způsob, jak využít tyto lahodné červené plody.

Tento recept je vhodný pro každého, kdo s bezlepkovým pečením teprve začíná. Jediné, s čím je třeba počítat, je jeho časová náročnost. Pokud tedy budete chtít svým cukrářským umem okouzlit třeba návštěvu, rozhodně přípravu tartaletek nenechte na poslední chvíli. Věřte ale, že všechen ten investovaný čas jistě bude stát za to! U nás doma se po ochutnání všichni oblizovali až za ušima.

Potřebné suroviny na košíčky:

  • 245 gramů univerzální bezlepkové mouky – hladké
  • 115 gramů másla
  • 3 žloutky
  • 85 gramů moučkového cukru
  • Špetka soli

Potřebné suroviny na krém:

  • 300 ml mléka – já použila mandlové
  • Balíček vanilkového pudinku bez lepku
  • Lžíce cukru krupice
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů másla

Jak připravit košíčky:

Odvážené máslo nakrájejte na malé kousky a dejte vychladit do lednice. Mezitím si do mísy prosejte mouku a moučkový cukr. Poté máslo spojte spolu s promíchanými sypkými surovinami. Nejlepší je použít kuchyňský robot, avšak pokud nemáte, nevadí, zvládnete to i pomocí svých prstů.   Po chvíli propracování přidejte žloutky a vypracujte kompaktní těsto. Dejte si pozor, abyste jej nezpracovávali příliš dlouho! Těsto by mělo po celou dobu vaší práce zůstat co nejvíce studené.  Až budete mít hotovo, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte odležet do lednice alespoň na několik hodin.

Odležené těsto lehce pomoučněte a mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na plát o síle 2-3 milimetry. Poté je doporučuji dát opět na několik minut chladit do lednice. Dále přichází na řadu samotná výroba košíčků. Nejprve z těsta vykrojte kolečka, která mají stejný průměr jako dno vašich formiček na tartaletky. Pak si z těsta vyřežte dlouhé pásky. Jejich výška by měla odpovídat výšce okrajů formiček. Pak už jen vyřezané části opatrně vmačkejte do formiček a zahlaďte kousky těsta případné nedokonalosti.

Formičky naplněné těstem vložte na 10 minut do mrazáku. V mezičase si dejte předehřát troubu na 170 °C. Tartaletky pak pečte přibližně 15 minut. Doporučuji je ke konci hlídat, aby se vám nepřipálily okraje. Po upečení nechte košíčky ve formičkách, dokud nebudou úplně vychladlé. Teprve až poté je opatrně vyklepněte ven a pusťte se do plnění krémem.

A jak na přípravu krému?

Tartaletky můžete naplnit prakticky jakýmkoliv krémem, co máte rádi. Já se rozhodla pro pudinkový. Ten připravíte tak, že si nejprve připravíte bezlepkový pudink podle návodu. Jelikož jej ale budete potřebovat mnohem hustší, místo 500 mililitrů mléka použijte pouze 300. Uvařený pudink nechte vychladnout. Občas jej nezapomeňte promíchat, abyste předešli vzniku škraloupu.

V mezičase si v míse utřete pomocí kuchyňské stěrky máslo s moučkovým cukrem. Jakmile bude pudink dostatečně vychladlý, po malých kouscích do něj mixérem vmíchejte připravené máslo s cukrem. Výsledkem by měl být hladký krém. S ním už pak jen naplníte předpečené košíky, dozdobíte jahodami podle libosti a máte hotovo.

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.