Upečte si jahodové muffiny bez lepku

21. 06. 2022

Konečně jsme se dočkali teplého počasí a spolu s ním i sezóny jahod. Pokud se vám těchto sladkých červených plodů letos urodilo opravdu hodně a už nevíte, co s nimi, vyzkoušejte tento nadýchaný moučník. Příprava je velice rychlá a jednoduchá, takže ji zvládnou i ti méně zkušení. Tyto bezlepkové muffiny jsou super svačinka na výlet i dezert jen tak ke kávě.

Využijte sezónní ovoce na maximum

S jahodami a sezónním ovoce celkově je to každý rok v podstatě stejné. Člověk se vždycky těší na sladké voňavé ovoce ze zahrádky a potom je ho najednou tolik, že už neví, co s ním. Tak co, poznáváte se? Já tedy určitě. Různé muffiny, koláče a buchty jsou v tomto případě ideálním řešením, jak ovocné přebytky můžete zpracovat.

Tento konkrétní recept má mimo jiné velkou výhodu v tom, že si jej můžete upravit dle libosti, podle toho, jaké ovoce aktuálně potřebujete nějak zužitkovat. Jahody můžete jednoduše nahradit třešněmi, borůvkami nebo třeba malinami. Jestliže se vám muffiny budou zdát příliš nudné a suché, můžete je pomocí krému z mascarpone přetvořit na chutné cupcaky. Fantazii se meze nekladou.

Tak a teď už hurá na recept!

Potřebné suroviny:

  • 140 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 70 g pohankové mouky
  • 70 g univerzální bezlepkové mouky
  • ¾ balíčku kypřicího prášku
  • 50 ml mléka – já použila mandlové
  • 1 lžička citronové kůry
  • Hrst čerstvých jahod

Pracovní postup:

Nejprve si rozpusťte máslo a poté jej ušlehejte spolu s cukrem. Následně rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte v čisté míse tuhý sníh. Žloutky přidejte k máslu s cukrem a znovu vyšlehejte. Nakonec přidejte prosetou mouku, citronovou kůru, kypřicí prášek a mléko. Všechno opět pomocí mixéru vyšlehejte, dokud vám nevznikne hladké těsto.

Nyní přichází na řadu sníh. Pomocí kuchyňské stěrky jej opatrně jemnými pohyby vmíchejte do těsta. Až budete mít hotovo, tak si důkladně omyjte jahody a zbavte je zelených stopek. Následně je nakrájejte na drobné kousky a ty posléze jemně opět za pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte do těsta.

Hotové těsto s jahodami naplňte do košíčků na muffiny. Ideální je používat lžíci, aby vám šlo těsto dobře dávkovat. Dejte si pozor na to, abyste košíčky naplnili pouze ze dvou třetin. Těsto totiž v troubě ještě trochu povyskočí, takže hrozí, že by z přeplněných košíčků mohlo vytéci ven. Jahodové muffiny pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Zda jsou muffiny upečené poznáte podle zapíchnutí špejle, na níž by nemělo být nalepené žádné těsto.

Několik slov na závěr

Aby muffiny zůstaly krásně nadýchané, vyhněte se u nich prudkému zchladnutí. Jestliže moučník pečete rovnou v plechu určeném přímo na pečení muffinů, počkejte alespoň 15 minut, než z něj košíčky vytáhnete. Sice si budete muset o něco déle počkat, než si na muffinkách pochutnáte, ale stojí to za to. Kdybyste celý proces zbytečně uspíšili, zůstaly by vám pouze nevzhledné splasklé placky.

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.