Upečte si broskvový koláč bez lepku

10. 08. 2022

Máme tady srpen a s ním i sezónu broskví. Pokud už nevíte, jak tyto sladké šťavnaté plody zužitkovat, mám pro vás recept na vynikající koláč na způsob klasického amerického pie. Příprava je sice časově náročnější, avšak výsledek za to rozhodně stojí! Vyzkoušejte a přesvědčte se sami.

Potřebné suroviny na těsto:

  • 800 g univerzální bezlepkové mouky
  • 400 g změklého másla
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 10 lžic studené vody
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru krupice na posypání koláče
  • 1 bílek na potření těsta

Potřebné suroviny na náplň:

  • 120 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 4 broskve

 

Pracovní postup:

Nejprve začněte přípravou těsta. Máslo nakrájejte na menší kousky a nechte změknout při pokojové teplotě. Poté přidejte mouku, vaječné žloutky, cukr, špetku soli a trochu vody. Začněte vypracovávat těsto. V případě, že by směs byla příliš sypká, nebojte se přidat ještě více studené vody. Až budete mít hotovo, rozdělte těsto na dvě části. Ty jednotlivě zabalte do potravinářské fólie a dejte přibližně na hodinu odležet do lednice.

Jakmile je těsto odležené a ztuhlé, vytáhněte z lednice jednu část. Připravte si formu na koláč o průměru 28 cm a celou ji vymažte rozpuštěným máslem. Potom těsto kousek po kousku do formy vymačkejte. Je důležité, aby po celé ploše byla souvislá vrstva, přičemž okolo okrajů můžete těsto namačkat trochu silněji. Až budete mít hotovo, spodní plochu propíchejte vidličkou. Potom vložte formu s těstem do trouby rozehřáté na 180 °C, kde ji nechte 10 minut. Potom formu vytáhněte a zpevněné těsto nechte vychladnout.

V mezičase si připravte náplň do koláče. Začněte tím, že oloupete broskve. To uděláte tak, že je na čtyřech místech od stopky směrem dolů jemně nakrojíte a poté je spaříte vařicí vodou. Až broskve vychladnou, slupka by měla jít jednoduše sloupnout dolů. Poté broskve nakrájejte na menší kostičky a v míse promíchejte se všemi surovinami na náplň.

Jakmile bude forma s těstem dostatečně vychladlá, dejte dovnitř náplň. Pak přichází na řadu druhá část těsta. Tu opatrně vyválejte na pomoučněné ploše. Tloušťka by měla být cca 2 – 3 milimetry. Rozválené těsto nařežte na stejně široké proužky, které poskládejte navrch koláče přes náplň tak, aby vám vznikla mřížka. Ze zbytku těsta vyválejte v rukou tenký váleček, který dejte na obvod celého koláče a přimáčkněte jej vidličkou, aby vše drželo pevně pohromadě. Nakonec už jen začistěte okraj koláče, potřete jej rozpuštěným máslem a zasypte krupicovým cukrem. Pečte v rozehřáté troubě 40 – 50 minut na 180 °C. 

Poznámka na konec

Tento koláč nemusíte nutně péct pouze s broskvemi, ale dá se použít v podstatě jakékoliv jiné ovoce. Já sama jsem jej pekla i borůvkovou náplní a výsledek byl skvělý. Pochutnali si na něm i ti, co bezlepkovou dietu dodržovat nemusí. Jen nezapomeňte poupravit dochucení náplně, protože skořice se nehodí úplně ke každému ovoci. Hodně zdaru při pečení!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.