Ti z vás, kteří z nějakého důvodu používáte k vaření, pečení nebo pití rostlinná mléka mi dáte určitě za pravdu, že to není zrovna levná záležitost. Navíc tato mléka obsahují celou řadu přidaných ingrediencí, které v nich určitě nechceme – zahušťovadla, konzervanty, cukr apod. A přitom jejich domácí výroba není vůbec složitá. Stačí voda, jedna přidaná ingredience, mixér a rostlinné mléko je na světě. A jak tedy na to?
Rýžové mléko:
Ingredience na 1 l mléka:
100 g jasmínové nebo kulatozrnné rýže
1,5 litru vody
Volitelně: špetka soli, trochu javorového sirupu, skořice či jiné koření
Postup: Rýži pořádně propláchneme a necháme alespoň 24 hodin namáčet (rýže trochu zfermentuje, proto je nápoj přirozeně do sladka). Namáčecí vodu slejememe, znovu propláchneme, doplníme půl litrem nové čisté vody a špetkou soli (volitelně sirupem) a pořádně rozmixujeme ve výkonném mixéru do hladka. Znovu doplníme litr čisté vody a přecedíme přes plátýnko, vymačkáme a dáme do lednice. V chladu vydrží mléko několik dní.
Mandlové mléko:
Ingredience na 0,5 litru mléka:
1 hrnek mandlí (můžou být natural i se slupkou)
4 hrnky vody plus namáčecí voda
Postup:
Mandle namočíme alespoň na 12 hodin předem do vody. Pokud nemáte tolik času, stačí na 4 hodiny. Následně vodu slijeme, mandle propláchneme a dáme do výkonného mixéru. Doplníme 4 hrnky vody a mixujeme do hladka. Nakonec opět přecedíme přes plátýnko. Mléko vydrží v lednici až 4 dny.
Mandlovou drť nevyhazujte, na internetu najdete spoustu receptů, jak ji využít. Já z ní nejčastěji dělám sušenky.
Kokosové mléko:
Ingredience na 0,5 l mléka:
200 g strouhaného sušeného kokosu
600 ml vody
Postup:
Kokos společně s vodou dejte do výkonného mixéru a několik minut mixujte. Na stěně mixéru se začne tvořit tužší „tuková“ část, seškrábejte ji, ještě krátce promixujte a přeceďte přes plátýnko.
Pokud chcete kokosové mléko jako z plechovky, použijte raději dužinu celého kokosu. Mléko pak v lednici vytvoří vrstvu tuku a pod ní bílou vodu, jako je tomu v plechovkovém kokosovém mléku.
A co s rostlinnými mléky dělat?
Rostlinná mléka jsou ideální nyní na jaře na odlehčení stravy. Můžete si je okořenit (skvělá je třeba kurkuma – kurkuma latté neboli zlatý nápoj), pít jen tak nebo přidat do smoothies. Já jimi při pečení nahrazuju i klasické kravské mléko (nejraději používám rýžové nebo mandlové). Kokosové mléko je zase ideální na asijské pokrmy, třeba kari, do polévek apod. Lze je použít i do pudinků nebo obilných kaší apod. Z tuhé části rostlinného mléka vyrobíte i krémy do dortů.
Podobně jako z mandlí, můžete mléko udělat i z jiných ořechů, třeba z kešu. Rýži můžete použít i hnědou natural kulatozrnnou. Mléko lze dělat i z máku, ale to jsem ještě nezkoušela. A co vy, jaké máte zkušenosti a děláte si doma nějaké zajímavé rostlinné mléko?