Trendy jídla k vodě: vrstvené saláty i bezlepkové pudingy

20. 08. 2023

Léto tak horké, že místo mírného podnebí jsou v Česku a na Slovensku spíš tropy, se dá trávit jen u vody nebo v jeskyních. Za tým Celity rozhodně hlasujeme pro první variantu. A abyste na koupališti či u zatopeného lomu nepadli hlady, připravili jsme si pro vás pár super receptů. Skvělé saláty do skleničky si dáte na lehký oběd, sladké ovocné a oříškové mixy zase na svačinu. Nezapomněli jsme přidat ani pár rad ohledně bezpečnosti jídla ve vysokých teplotách. I u vody se dá jíst zdravě a svěže!

Při teplotách tak vysokých, že vás ženou k vodě, často není na jídlo ani pomyšlení. Hlad nás ale obvykle dožene. Ovšem bez připravené svačiny jsou jedinou alternativou stánky s rychlým občerstvením. A buďme upřímní, i když se zdejší gastroscéna zlepšuje, koupaliště stále nabízí hlavně langoše, smažáky a párky v rohlíku. Navíc po bezlepkových variantách není ani památky. S námi však hlady u vody nezůstanete. Přinášíme tipy na lehké obědy i chutné svačinky k vodě!

Obědové saláty do skleničky

Vrstvené saláty v zavařovacích sklenicích jsou velkým trendem poslední doby. Lidé si je oblíbili díky praktickému obalu (nic se nevylije ani nevysype), lákavému vzhledu a nekonečnému množství variací. Princip je jednoduchý. Do zavařovací sklenice postupně ode dna kladete jednotlivé složky salátu. Jako první vlijete dresing, pak následuje tvrdší zelenina (papriky, rajčata, cibule), následně měkčí či sterilizovaná zelenina (fazole, kukuřice, avokádo), zdroj sacharidů ( bezlepkové těstoviny, quinoa), zdroj bílkovin (tofu, kuřecí maso) a konečně salátové listy, které můžete posypat semínky či oříšky.

Variant je tedy opravdu mnoho. A není problém udělat verzi pro celiaky. Zelenina i maso jsou přirozeně bezlepkové a stejně tak i obilnina quinoa. Pokud by vás nepřeberné množství možností spíše mátlo, můžete se inspirovat receptem:

Salát s kuřecím masem a quinoou:

Na jednu porci (střední sklenice) budete potřebovat:

3 lžíce uvařené quinoy

30 g nastrouhané mrkve

¼ avokáda

3 lžíce kukuřice

1 hrst tofu

1 lžíce kukuřičného škrobu

1 hrst polníčku

1 lžíci oleje

1 lžičku citronové šťávy

1 lžíci hrubozrnné hořčice

1 lžička medu

sůl, pepř

Tofu zabalte na 10 minut do papírové utěrky. Odsajete tak přebytečnou tekutinu. Nakrájejte jej na kostičky, obalte v kukuřičném škrobu a osmahněte dokřupava. Poté si přichystejte zálivku. Do misky vlijte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a med. Osolte, opepřete a vše prošlehejte metličkou. Nyní můžeme začít vrstvit!

Zálivku vlijte do vymyté sklenice. Na ni vložte mrkev, pokrájené avokádo, kukuřici. Dále je na řadě quinoa a tofu. Poté zakončete vrstvení hrstí polníčku. Sklenici dobře uzavřete. Nezapomeňte před otevřením salát protřepat, aby se zálivka dostala do všech vrstev. S sebou si skleničku vezměte nejlépe v chladicí tašce. Pokud ji nemáte, jídlo během pár hodiny snězte. Zvláště pokud vyměníte tofu třeba za kuřecí maso. To v takových horkách vydrží mimo lednici zhruba dvě hodiny. Množství suroviny si pak obměňujte podle velikosti skleničky. Pokud ale nejste fanda skleniček, klidně tuto směs včetně zálivky rozprostřete na bezlepkovou kukuřičnou placku. Budete tak mít skvělý wrap!

Svačiny do kapsy

Drobné jídlo by se nemělo podceňovat ani během léta. Může vás zachránit před nočním nájezdem na ledničku. Hlad se totiž zpravidla dostaví, jen co sluneční paprsky začnou ztrácet na síle. Co si tedy s sebou k vodě vzít? Častým společníkem je krájené ovoce a zelenina. To je v horkých dnech dobrý tah. Zelenina i ovoce vás ochladí a budete se cítit lépe. Velký pozor si však dejte na melouny a okurky. U těchto dvou druhů zelenin, pokud jsou skladované dlouho v teple, hrozí infekce salmonelou. Riziko nákazy zde stoupá už po 4 hodinách mimo lednici. Meloun i okurku si s sebou klidně k vodě vezměte. Obsahují hodně vody, tudíž doplníte i pitný režim. Jen je snězte co nejrychleji.

Skvělou svačinou může být i energy mix z různých druhů oříšků. Jednoduše si do krabičky nasypte mandle, kešu, para ořechy, kokosové plátky – zkrátka všechno, co rádi zobete. Aby v mixu bylo i malé oživení, doporučujeme si do něj přidat na kostičky nakrájenou tyčinku Peanut Extasy. Dodá směsi potřebný šmrnc a vsadíme se, že vaše prsty budou pátrat právě po tomto přídavku! Tuto směs můžete sníst samotnou nebo si jí ozdobit puding, na nějž vám přinášíme recept:

Bezlepkový puding

Na dvě porce budete potřebovat:

50 g tapiokových perel

200 ml kokosového mléka

200 ml vody

Cukr/sirup podle chuti

Ovoce podle chuti

Tapiokové perly zalijte vodou a nechte je nabobtnat (klidně přes noc). Poté je dejte do kastrůlku, zalijte kokosovým mlékem, oslaďte a vařte pomalu asi 10 minut do zhoustnutí. Směs přendejte do skleniček a nechte vychladnout. Poté ji ozdobte ovocem nebo pyré. Můžete použít mango, jahody, maliny, borůvky – co máte rádi. Na závěr puding posypte naším energy mixem!

 

Autorka: Martina Moresová