Na rozdíl od perníčků je potřeba připravovat rohlíčky až mezi posledním cukrovím. Díky krémové náplni mají kratší trvanlivost (okolo 14 dní-3 týdnů) a já je raději uchovávám v chladu venku. Krém dělám vždy stejný, polevu dle chuti a času. Lze udělat klasickou polevu z rozpuštěné hořké čokolády nebo ji ozvláštnit a udělat ji jako čokoládovou ganache. Ta dodá rohlíčkům ještě lepší chuť, ale co si budeme povídat, také kalorie. No ale když jsou ty Vánoce…
Ingredience na cca 80 rohlíčků (záleží na velikosti)
250 g mletých vlašských ořechů
200 g moučkového cukru / třtinového cukru / kokosového cukru
50 g pohankové / univerzální bezlepkové mouky
2 menší vajíčka
Špetka soli
Krém:
1 vanilkový pudink bez lepku
250 ml mléka
1 změklé máslo
150 g moučkového cukru / třtinového cukru / kokosového cukru
3 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
Poleva:
Hořká čokoláda
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na těsto v mixéru, vysypte na pomoučený vál a vypracujte pevné těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu do lednice alespoň na 2 hodiny odpočívat.
- Následně tvarujte rohlíčky. Většinou to dělám na pomoučeném vále. Z kousku těsta udělám tenký váleček, ukrajuji z něj menší kousky a ty zahnu a trochu splácnu do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky upečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Trvá to zhruba 15 minut, ale hlídejte je. Rohlíčky jsou po upečení tvrdé, nelekejte se. Po naplnění krémem a odležení příjemně změknou.
- Nechte rohlíčky vychladnout a mezitím si připravte krém. Uvařte pudink, jak jste zvyklí, akorát v polovičním množství mléka (250 ml). Bude velmi hustý. Než zchladne, vmíchejte do něj metličkou 50 g másla a šlehejte do hladkého krému. Zbylé máslo šlehejte s cukrem do pěny a postupně k němu přidávejte směs pudinku a másla, kakao a rum. Vzniknout by vám měl vláčný krém.
- Naplňte ho do zdobičky a nastříkejte na rohlíčky. Čím více krému, tím bude rohlíček lepší. Můžete použít i ustřihnutý pytlík nebo prostě natřít krém na rohlíček nožem.
- Rohlíčky spolu s polevou nechte v lednici ztuhnout a následně namáčejte do rozpuštěné hořké čokolády. Pokud byste chtěli udělat ganache, nejdříve zahřejte 100 ml smetany na šlehání a těsně než přijde k varu do ní nalámejte 200 g čokolády. Rozmíchejte do hladkého krému a v něm rohlíčky namáčejte.
Tip:
Rohlíčky dělám z pohankové mouky a kokosového cukru…mají pak intenzivnější a takovou karamelovou chuť. Kokosový cukr je běžně k sehnání v např. v Lidlu v bio regálu za přijatelné peníze.
Pokud chcete spíše chuť neutrální, použijte normální moučkový cukr a univerzální bezlepkovou mouku.
Krásné a krémové Vánoce.