Tipy na lehká bezlepková jídla do kempu

07. 08. 2025

Léto je ideální čas na výlety, stanování a dobrodružství v přírodě. Pro celiaky nebo ty, kdo se vyhýbají lepku, může být ale stravování na cestách výzvou. Ne každá restaurace nabízí bezlepková jídla a vaření v kempu je náročné už samo o sobě. Abyste si mohli užít léto na plno, přinášíme praktické tipy a inspiraci na lehké bezlepkové pokrmy, které snadno připravíte i v kempu – bez složitého vybavení a zbytečných starostí. Nachystali jsme si pro vás recepty na praktické tortilly, kukuřičný kuskus nebo pečené brambory!

Wrapy – výživná rychlovka do ruky
Zamotané wrapy milují dospělí i děti. Příprava je rychlá a zábavná – každý člen kempovací party může přidat na placku oblíbenou surovinu a vytvořit tak unikátní wrap. Základem jsou bezlepkové tortilly (třeba z kukuřičné mouky), které snadno seženete i v supermarketu. Náplň by se pak měla skládat z porce bílkovin (maso, sýry, luštěniny), zeleniny a oblíbené omáčky nebo zálivky. Pro inspiraci vám přinášíme naše nejoblíbenější kombinace:
1. Wrapy s cottage sýrem a uzeným lososem
Placky potřete cttage sýrem a zakápněte citronem. Na směs položte uzeného lososa a hrst rukoly nebo polníčku. Tip navíc: kdo nemá rád ryby, může lososa vyměnit za šunku.
2. Wrapy s humusem
Placky potřete humusem (cizrnovým, řepným), poklaďte na hranolky nakrájenou mrkví a okurkou a posypte balkánským sýrem a černými olivami.
3. Wrapy se šunkou a sýrem
Placky potřete směsí jogurtu a majonézy, přidejte polníček, šunku, sýr, okurek a papriku. Tato verze je jednoduchá a nejoblíbenější u dětí. Můžete obměňovat druhy zeleniny i uzenin a sýra.

Kuskus z kukuřice
Přestože původní marocký kuskus je pšeničný, dnes snadno koupíte i kukuřičnou bezlepkovou verzi a příprava zůstává stejně snadná – směs zalijete horkou vodou, osolíte a necháte 5-7 minut odstát. I toto jídlo má spoustu obměn, které vám přinášíme v seznamu níže:
1. Kuskus s pestem a mozzarellou
Uvařený kuskus promíchejte s oblíbeným pestem a přidejte natrhanou mozzarellu nebo burratu. Přihoďte pokrájená cherry rajčátka nebo sušená rajčata a olivy.
2. Kuskus s tuňákem
Uvařený kuskus promíchejte s tuňákem, paprikou, rajčaty a okurkou. Můžete přidat i vejce natvrdo a lžíci bílého jogurtu pro zjemnění chuti.
3. Kuskus se středomořskou zeleninou
Na pánvi osmahněte cibuli a česnek, poté přidejte cuketu, lilek a na závěr červenou papriku – tu ale nerozvařte, musí zůstat křupavá. Okořeňte rozmarýnem a tymiánem a smíchejte s uvařeným kuskusem. Jako zdroj bílkoviny můžete přidat volské oko nebo balkánský sýr.

Kempová klasika: brambory v alobalu

Brambory zahrabané v popele nebo naopak pečené na žhavých uhlících v alobalu patří mezi tradiční trempská jídla. Pojďme se společně podívat, jak jim dodat výživovou hodnotu!
Brambory očistěte, ale neloupejte. Překrojte na čtvrtiny, aby se rychleji propekly a potřete olejem se směsí bylinek (oregano, bazalka, tymián, kmín, rozmarýn). K bylinkovým bramborám můžete přidat i cuketu, lilek nebo kukuřici a třeba tofu jako zdroj bílkovin. Naložené brambory zabalte do alobalu a položte na žhavé uhlíky, případně na rošt grilu – nikdy je nedávejte přímo do ohně – a pečte zhruba 30 minut. Pokud byste chtěli čistě brambory, doporučujeme je doplnit o dip z řeckého jogurtu – zasytíte se na delší dobu.

Martina Moresová