Tipy na bezlepkovou novoroční party

25. 12. 2022

Příchod nového roku se nejlépe oslaví s dobrým jídlem, pitím a společností. Věříme, že skvělé přátelé máte po ruce a splnit předchozí dvě podmínky vám rádi pomůžeme my! Zapomeňte letos na klasický dvojboj v podobě chlebíčků a šampaňského a připravte pro vaše kamarády silvestrovskou party plnou bezlepkových delikates. Popíjejte horké punče, zakousněte se do řepných bramboráků či batátových chipsů a jako sladkou tečku si užijte ořechové mlsání!

Oslavu Silvestra začněte tím, že si dobře rozvrhnete přípravu občerstvení. Nakupte nejlépe dva dny předem, aspoň se vyhnete dlouhým frontám v poslední den roku. Zajistěte, že budete mít dostatek hrnců, ve kterém udržíte punče horké. Nadýchané ořechové cukroví si zase napečte alespoň den předem, ať vám zbyde dostatek času na přípravu dipů a dalšího slaného pohoštění.

Zimní punče

Poslední den v roce už sice věstí mrazivý leden, nicméně proč si ještě na chvíli nepřipomenout vánoční atmosféru? Vánoce i úsměv na rtech vykouzlí báječné punče. Punč se typicky připravuje z rumu, proto dbejte, abyste koupili destilát z cukrové třtiny, který lepek neobsahuje.

Vánoční punč

V hrnci ohřejte dva litry jablečného moštu, přidejte půl litru rumu z cukrové třtiny a ochuťte oblíbenou směsí vánočního koření, jako je hřebíček, skořice, badyán, anýz, a kůrou z jednoho bio citronu. Vše zalijte půl litrem černého čaje. Punč přiveďte k varu a poté ztlumte na mírný plamen. Punč můžete případně dosladit. Nezapomeňte do něj přidat na kostky nakrájená jablka a pomeranče. Nápoj také můžete ozdobit kolečky sušených pomerančů, limetek nebo citronů.

Pomerančový punč

Do hrnce nalijte litr bílého vína, půl litru bezlepkového rumu z cukrové třtiny a 400 ml černého čaje. Tekutiny zahřejte a přidejte šťávu z jednoho citronu. Poté přilijte 400 ml pomerančové šťávy (můžete přihodit i pár svitků skořice), vše přiveďte k varu a následně ztlumte. Na závěr do punče přidejte nakrájenou dužinu z pěti pomerančů a případně oslaďte medem. Podávejte horké s plátkem pomeranče.

Cukroví z ořechů a sněhu

V tomto ořechovém cukroví nenajdete ani špetičku mouky. Namísto prosívání, však budete pořádně šlehat. Jen krásně tuhý, ovšem nepřešlehaný sníh zajistí křupavé cukroví!

Ořechové jetelíčky

Na jeden bílek budete potřebovat 50 gramů mletého cukru a 50 gramů mletých vlašských ořechů. Podle množství bílků upravte gramáž zbylých surovin. Nejprve vyšlehejte bílky, postupně do nich přidejte všechen cukr. Až bude sníh tuhý, lehce do něj vmíchejte ořechy. Vznikne vám směs, ze které na plechu vytvořte tři hromádky. Poskládejte je vedle sebe tak, aby připomínaly tvar jetele. Doprostřed umístěte lískový ořech. Pokud se vám nechce jetelíčky tvarovat, klidně udělejte jednu kupičku a do jejího středu vložte ořech. Cukroví pečte nejprve pět minut na 180 stupňů. Poté stáhněte teplotu na 120 stupňů a jetelíčky dosušte, až budou zespodu růžové.

Mandlové hříbky

Nejprve si namelte 200 gramů mandlí najemno. Z čerstvě pomletých mandlí hříbečky krásně vytvarujete a nebudou se vám drolit. Zpracujte je se 150 gramy mletého cukru a jedním až dvěma bílky. Vypracujete lehce lepivé, ale tvarovatelné těsto (bude-li nutné dosypávat suroviny, myslete na to, aby mandle a cukr zůstaly ve stejném poměru). Těsto rozdělte na poloviny a do jedné z nich přidejte kakao. Tvarujte bílé oválky ve tvaru nožičky a hnědé kuličky, které představují kloboučky. Slepujte je dohromady a hříbečky jsou na světě!

Party občerstvení

Na závěrečném seznamu našich tipů přinášíme to, co vás zasytí nejvíce – party mňamky! Inspirujte se jednoduchými jednohubkami i trošku náročnějšími pochutinami, které vás nejen zasytí, ale také pobaví svou kombinací chutí!

Jednohubky z oliv

Olivy (zelené či černé) rozpulte a na jednu polovinu položte vždy kousek mozzarelly. Tím si vytvoříte základ, na nějž můžete navrstvit jídlo podle vaší chuti. Přidejte třeba sušená rajčata, ančovičky nebo sušenou šunku a salámy. Vše přikryjte druhou polovinou olivy a propíchněte párátkem.

Smetanový dip k bezlepkovým tyčinkám grissini

Na bezlepkové hostině nesmí chybět ani italské tyčinky grissini, které najdete na e-shopu Celity v podobě bez lepku.  Na dip si nachystejte kelímek zakysané smetany a zhruba osm kousků sušených rajčat. Přidejte hrst čerstvé nasekané bazalky, sůl, pepř a promíchejte. Tyčinky namáčejte do dipu!

Tip: Pokud byste si chtěli dip chuťově zvýraznit, můžete přidat lžičku majonézy nebo stroužek česneku nebo strouhanou nivu. Případně můžete vytvořit více druhů dipu se stejným smetanovým základem.

Batátové chipsy se sýrem

Dva velké batáty oloupejte a pokrájejte na plátky. Promíchejte jej v míse s olivovým olejem a solí. Plátky batátů vyskládejte na pečící papír a pečte v troubě rozpálené na 150 stupňů do křupava. Nezapomeňte je otočit, aby byly vypečené z obou stran. Hotové chipsy nechte vychladnout a následně ozdobte čtverečkem sýra s modrou plísní a kouskem vlašského ořechu. Na závěr vše zakápněte medem.

Bramboráčky z červené řepy

Na šest porcí si nachystejte jednu střední červenou řepu a dvě brambory. Obě suroviny oloupejte a nastrouhejte. Přidejte půlku nasekané cibule, dva stroužky česneku, dvě vejce a lžíci mléka. Promíchejte a dále přidejte sůl, pepř, majoránku a fenykl. Směs zahustěte lžící bezlepkové pohankové mouky. Smažte v pánvi na rozpáleném oleji. Placky skvěle chutnají i s dipem pro tyčinky grissini!

 

Autor:
Martina Moresová