Jedná se o perníčkové cupcaky, které spojují chuť tradičních medových perníčků spolu s jemným skořicovým krémem. Dále si pak můžete upéct i čokoládové crinkles, které všechny na první pohled zaujmou svým neotřelým vzhledem. S oběma recepty jistě zabodujete jak na domácí půdě, tak i na různých vánočních večírcích.
Perníčkové cupcaky
Potřebné suroviny:
- 1,5 hrnku pohankové mouky
- 0,5 hrnku univerzální bezlepkové mouky
- 4 lžíce kakaa
- Kypřicí prášek bez lepku
- Lžíce perníkového koření
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 vejce
- 0,5 hrnku oleje
- 1,5 hrnku mléka
Pracovní postup:
Do větší mísy si prosejte všechny sypké suroviny a důkladně je metličkou promíchejte. Následně přidejte vejce, olej a mléko – já použila mandlové. Pomocí metličky vše promíchejte, přičemž výsledkem by mělo být hladké těsto řidší konzistence. Těstem následně naplňte formičky na muffiny a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po 20-25 minutách muffiny vytáhněte a nechte úplně vychladnout. Zda-li jsou skutečně upečené zkontrolujte pomocí špejle. V mezičase si pak připravte krém.
Suroviny potřebné na krém:
- 200 ml mléka
- Balíček vanilkového pudinku bez lepku
- 125 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- Skořice
Pracovní postup:
Podle návodu na obalu uvařte pudink, avšak pozor – k přípravě použijte pouze 200 ml mléka. Za občasného promíchání pak nechte pudink vychladnout. V míse si pak pomocí mixéru vyšlehejte změklé máslo s cukrem a skořicí. Poté postupně zašlehávejte vychladlý pudink, dokud vám nevznikne hladký krém. Ten pak ještě doporučuji nechat alespoň hodinu chladit v lednici.
Na závěr už pak jen krémem naplňte zdobicí sáček a udělejte muffinům krásnou krémovou čepičku. Poté už jen dozdobte bezlepkovým perníčkem a máte hotovo.
Čokoládové crinkles
Potřebné suroviny:
- 140 g univerzální bezlepkové mouky
- 50 g kakaa
- Půl balíčku bezlepkové kypřicího prášku
- Lžička skořice
- 190 g krupicového cukru
- Špetka soli
- 55 g nasekané hořké čokolády
- 55 g změklého másla
- 2 vejce
- Moučkový cukr na obalování
Pracovní postup:
Nejprve si do mísy prosejte všechny sypké suroviny a promíchejte pomocí metličky. Dále pak přidejte nasekanou čokoládu, máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Pokud by bylo až příliš lepivé, nebojte se přidat trošku mouky. Vzniklé těsto pak nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne.
Z odleženého těsta pak tvarujte menší kuličky stejné velikosti. Ty pak jednu podruhé obalte v moučkovém cukru. Dejte si záležet na tom, aby každou kuličku obalovala skutečně silná cukrová vrstva. Kuličky pak s většími rozestupy rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C 12-15 minut podle toho, jak velké vytvoříte kuličky. Kuličky by se pak měly v troubě lehce roztéct a popraskat tak, aby se na nich vytvořily typické praskliny.
Tak co, vyzkoušíte některý z našich vánočních receptů i Vy?