Šťastné a bezlepkové! Vyzkoušejte tyto netradiční recepty

12. 12. 2023

Vánoce a různé sladké dobroty k sobě neodmyslitelně patří. Vzdávat se jich nemusíte ani jako celiak, protože vše snadno připravíte i v bezlepkové podobě. Pokud vás už ale klasické cukroví v podobě lineckého a vanilkových rohlíčků omrzelo, nevadí. Máme pro vás dva netradiční recepty, s kterými letos o svátcích jistě zazáříte.

Jedná se o perníčkové cupcaky, které spojují chuť tradičních medových perníčků spolu s jemným skořicovým krémem. Dále si pak můžete upéct i čokoládové crinkles, které všechny na první pohled zaujmou svým neotřelým vzhledem. S oběma recepty jistě zabodujete jak na domácí půdě, tak i na různých vánočních večírcích.

Perníčkové cupcaky

Potřebné suroviny:

  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 0,5 hrnku univerzální bezlepkové mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • Kypřicí prášek bez lepku
  • Lžíce perníkového koření
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1,5 hrnku mléka

Pracovní postup:

Do větší mísy si prosejte všechny sypké suroviny a důkladně je metličkou promíchejte. Následně přidejte vejce, olej a mléko – já použila mandlové. Pomocí metličky vše promíchejte, přičemž výsledkem by mělo být hladké těsto řidší konzistence. Těstem následně naplňte formičky na muffiny a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po 20-25 minutách muffiny vytáhněte a nechte úplně vychladnout. Zda-li jsou skutečně upečené zkontrolujte pomocí špejle. V mezičase si pak připravte krém.

Suroviny potřebné na krém:

  • 200 ml mléka
  • Balíček vanilkového pudinku bez lepku
  • 125 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • Skořice

Pracovní postup:

Podle návodu na obalu uvařte pudink, avšak pozor – k přípravě použijte pouze 200 ml mléka. Za občasného promíchání pak nechte pudink vychladnout. V míse si pak pomocí mixéru vyšlehejte změklé máslo s cukrem a skořicí. Poté postupně zašlehávejte vychladlý pudink, dokud vám nevznikne hladký krém. Ten pak ještě doporučuji nechat alespoň hodinu chladit v lednici.

Na závěr už pak jen krémem naplňte zdobicí sáček a udělejte muffinům krásnou krémovou čepičku. Poté už jen dozdobte bezlepkovým perníčkem a máte hotovo.

 

Čokoládové crinkles

Potřebné suroviny:

  • 140 g univerzální bezlepkové mouky
  • 50 g kakaa
  • Půl balíčku bezlepkové kypřicího prášku
  • Lžička skořice
  • 190 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 55 g nasekané hořké čokolády
  • 55 g změklého másla
  • 2 vejce
  • Moučkový cukr na obalování

Pracovní postup:

Nejprve si do mísy prosejte všechny sypké suroviny a promíchejte pomocí metličky. Dále pak přidejte nasekanou čokoládu, máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Pokud by bylo až příliš lepivé, nebojte se přidat trošku mouky. Vzniklé těsto pak nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne.

Z odleženého těsta pak tvarujte menší kuličky stejné velikosti. Ty pak jednu podruhé obalte v moučkovém cukru. Dejte si záležet na tom, aby každou kuličku obalovala skutečně silná cukrová vrstva. Kuličky pak s většími rozestupy rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C 12-15 minut podle toho, jak velké vytvoříte kuličky. Kuličky by se pak měly v troubě lehce roztéct a popraskat tak, aby se na nich vytvořily typické praskliny.

 

Tak co, vyzkoušíte některý z našich vánočních receptů i Vy?

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.