Možností, jak se nasnídat bez lepku, je nespočet
Jestliže nechcete vystupovat ze svých zajetých kolejí, tak stačí pouze pšeničné pečivo nahradit bezlepkovým, které v současnosti koupíte snad v každém supermarketu a pohlídat si složení šunky. Stejně tak je možné koupit v bezlepkové variantě i párky, pomazánku, müsli… v podstatě cokoliv. Tento článek však není o tom, jak kupovat náhražky, ale poukazuje na přirozeně bezlepkové suroviny. Touto volbou nejen ulehčíte svému trávicímu traktu, ale zároveň může objevit nespočet zajímavých chutí, které jste doposud neznali.
Bezlepková kaše
Milovníci ovesných kaší naleznou výbornou alternativu v obilninách, jako jsou pohanka, jáhly a rýže. Jedná se o běžně dostupné suroviny, navíc s nízkou cenou. K dostání jsou i ve formě vloček, takže záleží pouze na vás, jakou variantu zvolíte. Můžete si uvařit kaši z vloček i z nezpracovaných zrn, kterou následně pouze dochutíte podle vlastních preferencí.
Tip: Kaši skvěle dochutí oříšky a čerstvé ovoce!
Smoothie
Velkým hitem ve stravování se stala ovocná a zeleninová smoothies. Jelikož veškerá zelenina i ovoce jsou přirozeně bez lepku a navíc obsahují plno výživově hodnotných látek, jedná se o skvělou volbu, jak po ránu nastartovat organismus. Jejich nespornou výhodou je časově nenáročná příprava. Když ještě do smoothie přihodíte semínka, pohankové vločky či jej místo vody zalijete mlékem, dokáže vás zasytit opravdu na celé dopoledne a dodá potřebné sacharidy, tuky i bílkoviny. Stačí si najít kombinaci, která vám bude nejvíce vyhovovat. Pro inspiraci přikládáme základní recept, který je možno obměňovat a dotvářet podle libosti.
Potřebujeme:
- Hrnek mléka (může být i rostlinné)
- Banán
- Bobulovité ovoce (může být i mražené)
- 10 g arašídového másla
- 40 g pohankových vloček
Postup:
Nakrájíme si banán a se zbytkem ingrediencí jej vložíme do smoothie makeru. Přilejeme mléko, rozmixujeme do hladka a můžeme podávat.
Bezlepkové lívance a palačinky
Neměli bychom opomenout ani oblíbené lívance a palačinky. Naštěstí i tato snídaně jde připravit v bezlepkové a mnohem zdravější variantě. Bezlepkových směsí k přípravě palačinek a lívanců se na trhu nachází nespočet, avšak lze je připravit i z jednodruhových přirozeně bezlepkových mouk, což je o dost zdravější a levnější. Opět to chce experimentovat a hledat, která chuť a kombinace vám nejvíce sedne. Na závěr přinášíme recept na cizrnové lívanečky.
Potřebujeme:
- Dva menší hrnky cizrnové mouky
- 200 ml mléka (lze použít i rostlinné)
- Bezlepkový kypřící prášek
- Olej na smažení
- Třtinový cukr
- Špetka soli
- Půl lžičky skořice
Postup:
Nejprve smícháme sypké suroviny a přilejeme mléko. Směs pečlivě rozmícháme, aby vzniklo hladké řidší těsto, které následně necháme 10-15 minut odpočinout. Tento čas je nezbytný, aby mohl kypřící prášek dostatečně zareagovat, těsto zhoustlo a stalo se nadýchanější. Poté těsto lijeme na rozpálenou pánev potřenou olejem a vzniklé lívanečky smažíme z obou stran dozlatova.
Tip: Lívance chutnají skvěle s domácím pampeliškovým medem a ovocem!
Tip: Lívance chutnají skvěle s domácím pampeliškovým medem a ovocem!