Slané kynuté koláčky

19. 01. 2025

Sladkých bezlepkových receptů je všude plno, ale co když vás přepadne chuť na něco slaného? Pak rozhodně vyzkoušejte tyto slané kynuté koláčky, které chutnají naprosto famózně! Koláčky jsou velice jednoduché na přípravu, takže je jistě zvládnete připravit, i když jste v kuchyni naprostý amatér.

Mít v záloze nějaký ten recept na slané bezlepkové občerstvení se hodí vždycky. Přestože jsou všechny ty sladké koláče a muffiny bez lepku jistě skvělé, někdy se člověk zkrátka velice rád zakousne do něčeho slaného. Tyto koláčky jsou super volbou, pokud hledáte něco zajímavého, čím pohostit návštěvu či jako občerstvení na večírek. Stejně tak se dají zabalit jako neobvyklá svačina do školy, do práce i na výlet nebo si je můžete dát jen tak na chuť k seriálu. Vyzkoušejte a uvidíte, že u jednoho nezůstanete.

Potřebné suroviny:

  • 350 g univerzální bezlepkové mouky vhodné na kynutá těsta + mouka na podsypání těsta
  • 230 ml teplé vody
  • Balíček sušeného droždí
  • 100 ml olivového oleje
  • Lžička cukru
  • Lžička soli
  • Vejce na potření
  • Suroviny na ozdobení koláčků

Pracovní postup:

Začněte tím, že si připravíte kvásek. Do misky nalijte teplou vodu, rozmíchejte v ní lžičku cukru a nakonec ještě přidejte balíček sušeného droždí. Misku zakryjte utěrkou a odložte někam na teplé místo. Přibližně po 15 minutách by měl být kvásek hotový. To poznáte tak, že se v misce vytvoří bublinky.

V mezičase, zatímco bude kvásek odpočívat, si do větší mísy prosejte bezlepkovou mouku a promíchejte ji spolu s malou lžičkou soli. Poté přidejte hotový kvásek, olivový olej a vypracujte hladké těsto. Ideální je použít kuchyňský robot, který je (nejen) na bezlepková kynutá těsta skutečně šikovným pomocníkem, avšak pokud jej nemáte, nevadí. Těsto se dá zvládnout připravit i ručně. Mísu s hotových těstem dejte někam na teplé místo a tam ji nechte kynout pod utěrkou přibližně hodinu.

Po vykynutí těsto rozdělte na malé bochánky, s nimiž pak budete nadále pracovat. Ideální jsou bochánky o průměru 4-5 cm, ale záleží na vás. Pamatujte si, že čím větší jednotlivé bochánky budou, o to větší budou i výsledné koláčky a naopak. Bochánky poté rozložte na plech vyložený pečicím papírem a ponechte mezi nimi velké rozestupy. Následně na plechu z každého bochánku vytvarujte prsty koláček. Okraje ponechte silnější a doprostřed udělejte opatrně pomocí prstů důlek na náplň.

Nyní přichází na řadu plnění koláčků. Co použijte, je čistě na vás. Záleží na tom, co máte rádi a na čem si chcete pochutnat. Jen pozor, než nějakou surovinu na náplň použijete, nezapomeňte zkontrolovat její složení, zda-li je skutečně bez lepku. Já osobně udělala jednu polovinu koláčků s nakrájenou slaninou a druhou jsem pomazala tenkou vrstvou kečupu, pak nahoru dala sýr, šunku a cherry rajčátka nakrájená na kolečka. To vše jsem ještě zasypala bylinkami. Klidně ale můžete koláčky ozdobit třeba salámem, klobáskou, špenátem se smetanou, zeleninou nebo klidně i nějakým masem.

Takto hotové koláčky poté už jen na okraji potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do předem rozehřáté trouby na 200 °C. Koláčky pečte přibližně 20 minut, dokud nebudou hezky zlatavé.

Dobrou chuť!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.