Sladký Valentýn: vyzkoušejte brownies s fazolemi

01. 02. 2025

Luštěniny se v posledních letech staly pevnou součástí mnoha vyvážených jídelníčků. Obsahují spoustu bílkovin, tudíž dobře zasytí na delší čas, a hravě tak nahradí třeba maso v boloňské omáčce. Tím ale výčet skvělých vlastností nekončí. Například fazole dokáží skvěle nahradit mouku, a to i ve sladkých receptech. Přemýšlíte-li, jakou bezlepkovou dobrotu připravit na svatého Valentýna, vyzkoušejte dezert všech zamilovaných: čokoládové brownies. Na mouku (i tu bezlepkovou) zapomeňte a připravte odlehčené brownies z fazolí.

Fazole lze běžně použít při pečená sladkých jídel, aniž byste se museli bát, že dezertu bude dominovat chuť luštěnin. Naopak, fazole v těstě ani nezaznamenáte, ovšem musí být správně uvařené. Pokud byste tedy koupili syrové fazole, nezapomeňte, že je musíte před samotným vařením namočit, a to klidně i na 24 hodin. Pokud naopak chcete ušetřit čas a budete péct s předvařenými luštěninami, slijte řádně nálev a fazole důkladně propláchněte.

Fazolové brownies

  • 300 g uvařených červených fazolí
  • 3 vejce
  • 130 g cukru
  • 60 g másla
  • 50 g kakaa
  • 80 g hořké čokolády
  • špetka skořice
  • špetka soli

Předehřejte troubu na 180 ° a pekáček vyložte pečicím papírem. Fazole společně s vejci, cukrem, povoleným máslem a kakaem rozmixujte do hladké hmoty. Přidejte nasekanou čokoládu, skořici, sůl a promíchejte. Směs rozetřete na pekáček a vložte do trouby na zhruba 25 minut. Střed brownies by měl zůstat i po upečení stále vláčný, nejedná se o buchtu. Nezkoušejte tak test s čistou špejlí.

 

Brownies můžete vyladit přidáním oříšků. Můžete místo hořké čokolády použít bílou, přihodit do těsta oblíbené bezlepkové sušenky nebo posypat vršek mrazem sušenými jahodami či malinami. Zákusek skvěle chutná v kombinaci s vanilkovou nebo oříškovou zmrzlinou.

Pokud by vás nelákaly fazole, můžete místo nich do dezertu zakomponovat brambory, batáty nebo červenou řepu. Postup je stejný, vše musí být bez nálevu a řádné rozmixované. Všechny tyto potraviny pak skvěle dokáží nahradit mouku. A pokud by to bez mouky přece jen nešlo, sáhněte po mandlové, zákusek bude mít skvělou oříškovou chuť!

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.