Sezona jahod se blíží: Jak je využít v bezlepkové kuchyni?

22. 05. 2020

Sezona jahod bývá velice oblíbeným obdobím v roce mnoha lidí. Ať si tyto malé červené plody pěstujete na vlastní zahrádce, anebo je od někoho kupujete, vyplatí se mít v zásobě několik super nápadů na jejich zpracování. Jistě, vynikající jsou i čerstvé, avšak když jich má člověk doma větší množství a nestíhá je sníst, zajímavé recepty se vždy hodí. Pokud už máte plné zuby marmelády i bublaniny, vyzkoušejte některý z těchto nápadů.

Domácí jahodová zmrzlina

250 g čerstvých jahod
3 – 4 lžíce medu/sladkého sirupu
130 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka

Pokud milujete zmrzlinu, ale bojíte se přítomnosti lepku v té kupované, je pro vás tento recept ideální. Všechny suroviny společně rozmixujte na hladkou hmotu a následně ji přelijte do formiček na nanuky či do krabičky. Posléze nechte zmrzlinu několik hodin v mrazáku, aby úplně ztuhla. Jestliže kromě celiakie trpíte i alergií na mléko, tak klidně použijte rostlinné alternativy mléčných výrobků.

Jahodové taštičky

Těsto:

Hrnek pohankové mouky
Hrnek univerzální bezlepkové mouky – hladké
½ hrnku cukru
Špetka soli
¾ hrnku změklého másla
1 vejce
Mléko dle potřeby

Náplň:

1 a půl hrnku na jemno nakrájených čerstvých jahod
2 lžíce cukr
1 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění
Pár kapek citronové šťávy
+ vejce na potření

V míse si smíchejte všechny suroviny na těsto a vypracujte z nich hladkou nelepivou hmotu. Pokud bude příliš suché, přidejte mléko, v opačném případě mouku. Hotové těsto nechte 1 – 2 hodiny odležet v lednici.
Suroviny na náplň dejte do hrnce a pomalu přiveďte k varu. Cca po 5 minutách vaření by měla směs připomínat marmeládu. Pokud ne, přidejte více škrobu a ještě povařte.
Těsto si rozválejte na tenký plát a vykrojte do něj kolečka o průměru 10 cm. Doprostřed každého kolečka dejte náplň, kolečko přehněte na půl a okraje přitlačte k sobě, aby se nerozlepily a potřete povrch vejcem. Taštičky pečte na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

Jahodový dortík se želé

Korpus:

1 a půl hrnku kukuřičné mouky
¾ hrnku instantní kukuřičné kaše (lze použít i rýžovou, pohankovou)
2 lžíce kukuřičného škrobu
1/3 hrnku cukru
Balíček vanilkového cukru
Špetka soli
Lžička kypřícího prášku
1 vejce
½ hrnku oleje
Mléko podle potřeby

Krém:

Balíček tofu natural
Šťáva z ½ citronu
3 lžíce cukru
+ čerstvé jahody a dortová želatina

V míse se smícháme suché suroviny na korpus a následně přidáme ty mokré. Mléka přidáme tolik, abychom na závěr měli těsto řidší konzistence. To přendáme do vysoké formy vyložené pečícím papírem a pečeme cca 25 minut na 190 °C. Zda je korpus hotový, otestujeme pomocí špejle.
Tofu natural nakrájíme na kostky, zakápneme citronovou šťávou a přidáme cukr. Pomocí tyčového mixéru umixujeme hladký krém. Ten posléze rozprostřeme po vychladnutém korpusu – lze jej nahradit i tvarohem. Nahoru dáme čerstvé jahody nakrájené na plátky. Podle návodu si připravíme dortovou želatinu a celý dortík s ní zalejeme. Záleží pouze na vás, jak silnou vrstvu želatiny chcete mít. Dortík nechte odležet a servírujte, až bude želatina dokonale tuhá.

Máte nějaké další nápady, jak využít přebytek jahod? Podělte se o ně s námi!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.