Rychlý mazanec bez kynutí

04. 04. 2020

Letos jsem se rozhodla, že udělám velikonoční mazanec bez kynutí. Jednak stále kojím a nechtěla jsem nic nadýmavého a jednak jsem chtěla ušetřit trochu času a raději ho strávit s rodinou. Vznikl tak recept na mazanec, který nekyne, ale chutná poctivě jako ten s kvasnicemi.

V těstě je pravé máslo (ne Hera), tučný tvaroh, vanilka a citronová šťáva. Mazanec je proto krásně vláčný a měkký a má opravdu dobrou chuť. V kombinaci s křupavou kůrkou posypanou pečenými mandlemi je to opravdu paráda. Kluci mi ho jedli pod rukama a moc jim chutnal. Jíst ho můžete jen tak, pocukrovaný nebo třeba s marmeládou.

Ingredience

400 g univerzální mouky Celita
100 g pohankové polohrubé mouky
150 g cukru moučka
120 g másla
1 vejce (plus 1 na potření)
300 g tvarohu (nejlépe tučného)
Šťáva z 1 citronu a citronová kúra
1 bezlepkový prášek do pečiva
Vanilka nebo vanilkový bourbon
Rozinky a mandle dovnitř a mandle na ozdobu

Postup

  1. Smícháme mouku Celita a pohankovou mouku s práškem do pečiva.
  2. Dáme do robotu a postupně přidáme cukr, jedno vajíčko, povolené máslo a tvaroh, který má pokojovou teplotu.
  3. Přidáme šťávu z jednoho citronu, trochu citronové kůry, vanilku, rozinky a kousky mandlí. Promícháme.
  4. Těsto bude zpočátku sypké. Vyndejte ho z robotu a na válu zpracujte rukama do bochánku.
  5. Nechte 10 minut stát, posypte mandlemi a potřete vejcem.
  6. Navrchu udělejte křížek, jinak vám bochánek praskne.
  7. Pečte cca hodinu na 180 stupňů – kontrolujte špejlí.
  8. Upečený nechejte vychládat v otevřené troubě.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.