Dostala jsem hádanku, z čeho že ten dort je. Paní v cukrárně říkala, že je to u lidí nejoblíbenější bezlepkový dort, ale obsahuje nezvyklou ingredienci. Nejdřív jsem tipovala fazole (protože znám fazolové brownies), nakonec jsem uhodla červenou řepu. Dort také neobsahoval žádnou mouku, jen drcené mandle a spoustu čokolády.
Když pak slavil narozeniny syn, byla volba jasná a dort jsem musela vyzkoušet. Opět slavil velký úspěch. O recept se s vámi podělím a doufám, že vám bude taky chutnat. Já jej dělala jako narozeninový dort, tedy zdobila jsem pařížskou šlehačkou, obyčejnou šlehačkou a ovocem. Určitě bude ale chutnat i jen politý čokoládou.
Ingredience na dort o průměru 22 cm
Těsto:
250 g předvařené červené řepy
200 g 70% čokolády
120 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
4 vejce
130 g třtinového cukru
1 bezfosfátový prášek do pečiva
1 lžíce holandského kakaa
Rýžová mouka na vysypání formy/ pečící papír
Náplň:
1 smetana ke šlehání (ideálně de luxe)
1 polotučný tvaroh
Borůvková marmeláda
Postup:
- Vymažeme si dortovou formu máslem a vysypeme rýžovou/pohankovou moukou (já raději používám pečící papír, v DM drogerii mají i kulatý na dortové formy) a předehřejeme troubu na 190 stupňů.
- Ve větší míse smícháme suché ingredience. K nim nastrouháme na jemno řepu. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
- 200 g (2 tabulky) čokolády rozpustíme ve vodní lázni, necháme mírně zchladit a přidáme do mísy k ostatnímu. Mělo by vzniknout mírně lepkavé těsto, které nesmí být tekuté.
- Nakonec vypracujeme tuhý sníh z bílků se špetkou soli a opatrně vmícháme do těsta.
- Těsto vijeme do dortové formy a pečeme zhruba 50 minut na 190 stupňů v horkovzdušné troubě. Pravidelně kontrolujeme špejlí.
- Dort necháme vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
- Následně jej velkým nožem překrojíme podélně na půl a naplníme krémem, který si připravíme z ušlehané šlehačky, smíchané s tvarohem a borůvkovou marmeládou.