Rychlý čokoládový dort z mandlí a červené řepy

15. 05. 2021

Letos jsem své narozeniny zcela neplánovaně slavila u kamarádky na chalupě. Ta mě velmi mile překvapila tím, že sehnala úžasný bezlepkový dort, který nejen hezky vypadal, ale také skvěle chutnal, a to jak mně („bezlepkářce“), tak i všem ostatním. Přiznám se, že u jednoho kousku jsem nezůstala.

Dostala jsem hádanku, z čeho že ten dort je. Paní v cukrárně říkala, že je to u lidí nejoblíbenější bezlepkový dort, ale obsahuje nezvyklou ingredienci. Nejdřív jsem tipovala fazole (protože znám fazolové brownies), nakonec jsem uhodla červenou řepu. Dort také neobsahoval žádnou mouku, jen drcené mandle a spoustu čokolády.

Když pak slavil narozeniny syn, byla volba jasná a dort jsem musela vyzkoušet. Opět slavil velký úspěch. O recept se s vámi podělím a doufám, že vám bude taky chutnat. Já jej dělala jako narozeninový dort, tedy zdobila jsem pařížskou šlehačkou, obyčejnou šlehačkou a ovocem. Určitě bude ale chutnat i jen politý čokoládou.

Ingredience na dort o průměru 22 cm
Těsto:
250 g předvařené červené řepy
200 g 70% čokolády
120 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
4 vejce
130 g třtinového cukru
1 bezfosfátový prášek do pečiva
1 lžíce holandského kakaa
Rýžová mouka na vysypání formy/ pečící papír

Náplň:
1 smetana ke šlehání (ideálně de luxe)
1 polotučný tvaroh
Borůvková marmeláda

Postup:

  • Vymažeme si dortovou formu máslem a vysypeme rýžovou/pohankovou moukou (já raději používám pečící papír, v DM drogerii mají i kulatý na dortové formy) a předehřejeme troubu na 190 stupňů.
  • Ve větší míse smícháme suché ingredience. K nim nastrouháme na jemno řepu. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  • 200 g (2 tabulky) čokolády rozpustíme ve vodní lázni, necháme mírně zchladit a přidáme do mísy k ostatnímu. Mělo by vzniknout mírně lepkavé těsto, které nesmí být tekuté.
  • Nakonec vypracujeme tuhý sníh z bílků se špetkou soli a opatrně vmícháme do těsta.
  • Těsto vijeme do dortové formy a pečeme zhruba 50 minut na 190 stupňů v horkovzdušné troubě. Pravidelně kontrolujeme špejlí.
  • Dort necháme vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
  • Následně jej velkým nožem překrojíme podélně na půl a naplníme krémem, který si připravíme z ušlehané šlehačky, smíchané s tvarohem a borůvkovou marmeládou.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.