Rychlý a lehký koláč bez mouky

21. 09. 2019

Jahody, meruňky, borůvky, rybíz…když se urodí, zavařujeme, a hlavně pečeme o sto šest. A tenhle lehký koláč patří mezi naše favority. Není v něm žádná mouka, slazený je jen medem a díky mandlové drobence skvěle křupe.  A pokud radši trávíte čas venku, a ne za plotnou, určitě oceníte, že nemusíte k jeho přípravě vytahovat robot a je opravdu rychle hotový.

Chybu neuděláte ani tehdy, když si ho ozvláštníte třeba tvarohem nebo pudinkem. Stačí jej dát pod ovoce přímo na těsto. Výsledek bude ještě svátečnější.

Se sladkým ovocem stačí osladit samotné těsto jen maličko, přesně podle receptu. Když budete dělat s něčím kyselejším, jako třeba rybízem, použijte medu klidně o něco víc. Pohrejte si i s drobenkou. Můžete ji dochutit trochou skořice nebo koláč ke konci pečení ještě posypte mandlovými plátky. Jedno je jisté, olizovat se bude celá rodina.

Ingredience (na cca 12 menších porcí)

125 g bezlepkových vloček
50 g mletých mandlí
1 vejce
200 ml kefírového mléka
1 lžíci medu
1 prášek do pečiva
meruňky

Drobenka: 50 g mletých mandlí, 40 g bezlepkových vloček, 20 g másla, 1 lžíce medu

Postup:

  1. Ovesné vločky rozemeleme na mouku a smícháme s mandlemi a práškem do pečiva.
  2. Přidáme vejce, med a promícháme. Nakonec přilijeme kefírové mléko.
  3. Formu / pekáček vymažeme máslem, vysypeme pohankovou nebo rýžovou moukou a těsto (je sice hutné, ale stále tekuté) nalijeme do formy.
  4. Na těsto dáme meruňky (nebo jahody či borůvky, co máme zrovna doma) a posypeme drobenkou.
  5. Drobenku děláme standardně smícháním všech surovin do hrudkovité směsi (máslo by mělo být rozpuštěné).
  6. Pečeme asi půl hodiny na 170 stupňů.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.