Rychlé cizrnové placičky

29. 07. 2018

K létu patří i spousta výletů, kde se hodí něco rychlého k zakousnutí. Na tuto příležitost velmi ráda dělám cizrnové placičky, které dochutím dle momentální nálady, surovin a využití.

Jsou nabité živinami a hlavně hned hotové. Díky obsahu lněných semínek jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin, vitamínů, minerálů a ligninů. Nahrazuju jimi chleba, přílohu k salátům, humusům, avokádovému guacamole apod. Skvěle na nich chutná i namazaná pomazánka.  Ochucené varianty jím ráda také samotné.

Cizrnové placky - ingredience

(základní verze) – cca 15 kusů dle velikosti
125 gramů cizrnové mouky
2 polévkové lžíce zlatých lněných semínek (může být i hnědý len, já preferuji zlatý, který má jemnější chuť)
300 ml vody
1 lžička provensálského koření
Sůl
Olej na smažení

Postup

Lněná semínka umeleme a smícháme s cizrnovou moukou. Přisypeme provensálské koření, špetku soli a zalijeme 300 ml vody. Můžeme ještě umixovat do hladka ve šlehači – já jen promíchám metličkou. Těsto necháme 5-10 minut odpočinout. Smažíme stejně jako jiné placičky na oleji z obou stran.

Ochucená varianta

Moje nejoblíbenější ochucená varianta jsou placičky se sušenými rajčátky (postup je stejný jako u základní verze, jen místo provensálského koření nakrájím do těsta cca 8 kusů sušených rajčat naložených v oleji a rozmixuju). Skvěle poslouží i černé nebo zelené olivy.

V ledničce vydrží placky v uzavřené nádobě několik dní. Já si jich vždy dělám víc a mrazím si je do zásoby. Stačí je vždy vyndat deset minut předem, nechat povolit a prohřát na grilu v pečícím papíře.

 cizrnove placky


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.