Rychlé bezlepkové svačinky z vloček

14. 08. 2018

V naší rodině se to bez svačin neobejde. Když omrzí nakrájená zelenina a ovoce nebo potřebujeme více energie, začneme kouzlit z vloček. Připravujeme flapjacky, müsli tyčinky i sušenky typu cookies. Je to rychlovka a každý si může přidat ingredience podle toho, co má rád. Syn samozřejmě čokoládu, já plno oříšků a ovoce. Výsledek je ale vždy chutný a recepty se postupně šíří mezi našimi přáteli.

Flapjack s višněmi a rozinkami

Tento recept je náš nejoblíbenější. Flapjack vydrží v lednici zhruba 4 dny, ale většinou je do druhého dne fuč. Je krásně vláčný a můj malý syn mu říká „buchta“.

Ingredience na cca 20 kusů:

250 g bezlepkových ovesných vloček
15 g pohankových pukanců
100 g másla
2 zralé banány
1 červené jablko
1 domácí vajíčko
2-3 lžičky rýžového sirupu (lze nahradit medem, agávovým sirupem apod.)
15 g lyofilizovaných višní, rozinky

Postup:

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Jablko nastrouháme na jemném struhadle, banán rozmačkáme vidličkou. Máslo a ovoce smícháme dohromady, pak přidáme suché ingredience, vejce, sirup a smícháme. Podle chuti můžeme ještě dosladit. Nakonec přidáme višně, propláchnuté rozinky, případně oříšky.

Ovesnou směs rozprostřeme na pečící papír. Uděláme obdélník, jehož tloušťka bude cca 1 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 15-20 minut. Ještě vlažné nakrájíme na tvar, který chceme (tyčinky, čtverce).

Veganská müsli tyčinka z jáhlových vloček s pekany

Pokud chcete recept bez mléka, vajec a ovsa, zkuste tyto křupavé müsli tyčinky. Jsou sušší než výše uvedený flapjack, ale zato příjemně křupou. 

Ingredience na 10 kusů:
150 g jahelných vloček

10 g pohankových pukanců
60 g kokosového oleje
1 banán
1 jablko
2 lžíce rýžového sirupu nebo medu
kvalitní nedoslazovaná hořká čokoláda
pekanové ořechy 

Postup: postupujte stejně jako u flapjacků. Jahelné vločky mají tendenci být suché, proto je do oleje namočte předem a nechte půl hodiny odstát. Čokoládu a oříšky nakrájejte na kousky a přimíchejte. Výborné jsou i podrcené maliny sušené mrazem, které dodají kyselou chuť jako protipól sladkému banánu. Pečte do křupava 20 minut.

Malinové sušenky alá cookies

Ingredience: na 20 kusů

150 g bezlepkových ovesných vloček
25 g rýžové mouky
25 g pohankové mouky
100 g másla
50 gramů kokosového cukru
2 dobře zralé banány
půl čajové lžičky vinného kamene /nebo prášku do pečiva
Lyofilizované maliny dle chuti

Smíchejte vločky s moukou a přidejte vinný kámen (suchá směs). Utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte rozmačkané banány a postupně suchou směs. Do ní pomalu vmíchejte v ruce nadrcené lyofilizované maliny a vypracujte tuhé těsto. Nechte těsto odpočívat 2-4 hodiny v lednici.

Následně vyválejte na plát o tloušťce půl centimetru a vykrajujte vykrajovátkem nebo sklenicí kolečka. Pečte na pečicím papíře 20 minut na 180 stupňů.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.