Recept na tradiční Honzovy buchty bez lepku

26. 03. 2020

Honzovy buchty jsou v našich končinách velice oblíbená pochoutka. Ačkoliv mám ráda všechny ty moderní raw dortíky a muffiny, občas mě přepadnou chutě i na takovou českou klasiku. V dnešním článku vám ukážu, jak si takové buchty můžete upéct i vy v bezlepkové variantě.

Do pečení buchet se mi nejprve moc nechtělo, avšak chuť byla nakonec silnější než já, a tak jsem překonala obavy. Během procesu přípravy těsta a pečení jsem zjistila, že veškeré moje obavy byly naprosto zbytečné, protože se nejedná o nic složitého. Nejtěžší část bylo vytvarování první buchty, avšak s trochou praxe už to šlo samo. Nenechte se odradit poněkud delším návodem a zkuste si Honzovy buchty připravit i vy!

Potřebné suroviny:

500 g univerzální bezlepkové mouky
270 ml mléka (já použila mandlové)
40 g cukru krupice
Balíček vanilkového cukru
Lžička citronové kůry
Špetka soli
2 vejce
Balíček sušeného droždí
120 g másla
Tuk na potření buchet před pečením
Moučkový cukr na posypání hotových buchet
Oblíbená náplň – tvaroh, mák atd. (já použila domácí „tvaroh“ vyrobený z tofu)

Pracovní postup

Příprava těsta začíná kváskem. Do větší misky nalijte teplé mléko, do něj přisypte cca lžičku cukru a vysypte balíček sušeného droždí. Směs důkladně promíchejte a nechte 10 -15 minut odstát. Až se vám na kvásku vytvoří malé bublinky, víte, že můžete dál pokračovat ve vytváření těsta.

Do hotového kvásku rozklepněte dvě vejce a přidejte máslo. Do vedlejší nádoby prosejte mouku přes síto, přisypte zbytek suchých surovin a důkladně všechno promíchejte. Obsahy obou mís následně spojte do jedné a vypracujte hladké nelepivé těsto. Kdyby bylo příliš suché, neváhejte přilít trošku mléka. Naopak pokud by nechtělo přestat lepit, přidejte více mouky. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout někam do tepla.

Vykynuté těsto rozválejte na ploše posypané moukou do cca 1 cm silné placky. Pomocí nože nebo kráječe na pizzu těsto rozkrájejte na čtverečky o velikosti 6 × 6 cm. Jestliže raději preferujete veliké buchty, klidně udělejte čtverce větší. Až budete mít hotovo, dejte doprostřed každého čtverce lžičku náplně. Dejte pozor, aby jí nebylo zbytečně moc. U každého naplněného čtverce spojte krouživými pohyby jednotlivé cípy k sobě, dokonale je uzavřete a v dlani vytvarujte buchtu. Náplň nesmí vytékat ven!

Hotové a naplněné buchty naskládejte do vyššího pekáče vyloženého pečícím papírem. Každou jednu buchtu potřete ze všech stran tukem – může být sádlo, olej či rozpuštěné máslo, aby se k sobě během pečení nepřilepily. Potřené buchty skládejte těsně vedle sebe, avšak příliš je nemačkejte. Vršky buchet potřete klidně vícekrát, aby se v troubě moc nevysušily. Takto nechte pekáč ještě 15 minut v teple, aby těsto dokynulo.

Honzovy buchty pečte přibližně 30 minut na 200 °C. Uvědomte si, že každá trouba peče malinko jinak, a proto se čas může klidně lišit o několik minut. Zda-li jsou buchty hotové poznáte podle zlatavého vzhledu těsta, lahodné vanilkové vůně a pomocí píchnutí špejle do těsta, jako když pečete bábovku. Jestliže se těsto na špejli vůbec nelepí, máte upečeno. Vychladnuté buchty doporučuji posypat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.