Do pečení buchet se mi nejprve moc nechtělo, avšak chuť byla nakonec silnější než já, a tak jsem překonala obavy. Během procesu přípravy těsta a pečení jsem zjistila, že veškeré moje obavy byly naprosto zbytečné, protože se nejedná o nic složitého. Nejtěžší část bylo vytvarování první buchty, avšak s trochou praxe už to šlo samo. Nenechte se odradit poněkud delším návodem a zkuste si Honzovy buchty připravit i vy!
Potřebné suroviny:
500 g univerzální bezlepkové mouky
270 ml mléka (já použila mandlové)
40 g cukru krupice
Balíček vanilkového cukru
Lžička citronové kůry
Špetka soli
2 vejce
Balíček sušeného droždí
120 g másla
Tuk na potření buchet před pečením
Moučkový cukr na posypání hotových buchet
Oblíbená náplň – tvaroh, mák atd. (já použila domácí „tvaroh“ vyrobený z tofu)
Pracovní postup
Příprava těsta začíná kváskem. Do větší misky nalijte teplé mléko, do něj přisypte cca lžičku cukru a vysypte balíček sušeného droždí. Směs důkladně promíchejte a nechte 10 -15 minut odstát. Až se vám na kvásku vytvoří malé bublinky, víte, že můžete dál pokračovat ve vytváření těsta.
Do hotového kvásku rozklepněte dvě vejce a přidejte máslo. Do vedlejší nádoby prosejte mouku přes síto, přisypte zbytek suchých surovin a důkladně všechno promíchejte. Obsahy obou mís následně spojte do jedné a vypracujte hladké nelepivé těsto. Kdyby bylo příliš suché, neváhejte přilít trošku mléka. Naopak pokud by nechtělo přestat lepit, přidejte více mouky. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout někam do tepla.
Vykynuté těsto rozválejte na ploše posypané moukou do cca 1 cm silné placky. Pomocí nože nebo kráječe na pizzu těsto rozkrájejte na čtverečky o velikosti 6 × 6 cm. Jestliže raději preferujete veliké buchty, klidně udělejte čtverce větší. Až budete mít hotovo, dejte doprostřed každého čtverce lžičku náplně. Dejte pozor, aby jí nebylo zbytečně moc. U každého naplněného čtverce spojte krouživými pohyby jednotlivé cípy k sobě, dokonale je uzavřete a v dlani vytvarujte buchtu. Náplň nesmí vytékat ven!
Hotové a naplněné buchty naskládejte do vyššího pekáče vyloženého pečícím papírem. Každou jednu buchtu potřete ze všech stran tukem – může být sádlo, olej či rozpuštěné máslo, aby se k sobě během pečení nepřilepily. Potřené buchty skládejte těsně vedle sebe, avšak příliš je nemačkejte. Vršky buchet potřete klidně vícekrát, aby se v troubě moc nevysušily. Takto nechte pekáč ještě 15 minut v teple, aby těsto dokynulo.
Honzovy buchty pečte přibližně 30 minut na 200 °C. Uvědomte si, že každá trouba peče malinko jinak, a proto se čas může klidně lišit o několik minut. Zda-li jsou buchty hotové poznáte podle zlatavého vzhledu těsta, lahodné vanilkové vůně a pomocí píchnutí špejle do těsta, jako když pečete bábovku. Jestliže se těsto na špejli vůbec nelepí, máte upečeno. Vychladnuté buchty doporučuji posypat moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!