Recept na podzimní bezlepkové sušenky

30. 10. 2019

S příchodem podzimu mám kromě ranním mlh a barevného listí spojené také určité vůně a potraviny. Mezi moje favority rozhodně patří různé druhy sušeného ovoce a oříšků, které v tomto období přidávám prakticky kamkoliv od ranní kaše až po bábovku. Stejné je to i s těmi vůněmi, respektive voňavým kořením.

Jelikož je podzim moje nejoblíbenější roční období, chci si jej pokaždé opravdu užít, a to po všech stránkách včetně jídla. Právě tato moje láska mě motivovala k tomu, abych spojila dohromady lahodné sušenky s tematickou chutí ořechů, sušených plodů a doplnila to celé o vůni skořice a citrusů.
Co přece může ještě více navodit tu skvělou atmosféru, než když se vrátíte domů po dlouhém deštivém dni, dáte si hrnek horkého černého čaje a k tomu zakousnete něco sladkého? Tyto melancholické šedivé dny k těmto relaxačním chvilkám přímo vybízejí!
Tak jo, pojďme se konečně mrknout na to, jak si takovou pochoutku můžete připravit i vy doma a zpříjemnit si tak své podzimní večery.

Potřebné suroviny:

  • 250 g Základní bezlepkové mouky od Celity
  • 100 g pohankové mouky
  • 120 g cukru – doporučuji třtinový
  • 100 g másla
  • Lžíce pomerančové kůry
  • 1 vejce
  • Lžička bezlepkového kypřícího prášku
  • Špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • Lžíce oříškového másla – já použila arašídové
  • Hrst sušeného ovoce podle chuti
  • Hrst oříšků podle chuti

Pracovní postup:

Udělat si doma podzimní sušenky není vůbec nic těžkého. Do velké mísy dejte změklé máslo, přidejte rozklepnuté vajíčko, cukr a lžíci oříškového másla. Všechno zpracujte do hladké směsi. Doporučuji použít mixér, který v tomto případě ušetří hodně času, ale dá se to zvládnout i ručně. Následně přidejte zbytek surovin, avšak kromě ovoce a ořechů.
Nyní přišel čas pro vaše ruce. Těsto na sušenky totiž nejlépe vypracujete právě takto. Ponořte tedy své prsty do mísy a začněte vytvářet hladké nelepivé těsto. Jestliže by se směs zdála příliš sypká, nebojte se přidat více oříškového másla. Pokud by byl problémem pravý opak a těsto by se neustále lepilo, přidejte mouku.
V dalším kroku následuje příprava sušeného ovoce a oříšků. Pomocí nože všechny tyto dobroty nasekejte na drobné kousky. Kdo chce, může si nechat několik ořechů vcelku na ozdobení povrchu sušenky. Nejvíce se pro tento účel hodí vlašské nebo pekanové ořechy, ale záleží na tom, co máte rádi vy.

Drobné kousíčky následně vmíchejte do již hotového těsta. Milovníci čokolády klidně můžou přidat ještě nasekanou tabulku. Před samotným tvarováním je vždy lepší nechat těsto přibližně hodinu až dvě uležet v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Zabalte jej tedy do něčeho neprodyšného, aby neosychalo a šup s ním do chladu.
Úplně na závěr je na řadě tvarování jednotlivých sušenek a jejich případné dozdobení. V dlani si vytvořte kuličku, z níž posléze vytvarujte menší placku o síle necelého centimetru. Kolečka naskládejte rovnoměrně na plech a vložte do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 10 – 15 minut, dokud sušenky nechytnou zlatohnědou barvu. Až se bude vaším domovem linout lákavá vůně skořice, víte, že máte hotovo.

A co vy? Máte také svoje oblíbené podzimní bezlepkové recepty?


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.