Recept na ořechové stromečky bez lepku

22. 12. 2021

Vánoce jsou skoro tady, takže nastal nejvyšší čas připravit si nějaké to cukroví. Abyste si mohli svátky patřičně užít i v kůži celiaka, přináším vám recept na ořechové stromečky bez lepku. Na přípravě tohoto cukroví není nic složitého, takže jej zvládnete, i pokud jste v kuchyni úplný začátečník. Věřte, že i s bezlepkovou dietou si může pochutnat na cukroví.

Potřebné suroviny:

  • 210 g másla pokojové teploty
  • 160 g univerzální bezlepkové mouky
  • 140 g pohankové mouky
  • 100 g jemně namletých vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • 70 g moučkového cukru

Pracovní postup:

Hned na začátek pracovního postupu mám pro vás jeden super tip. Ať už budete péct jakékoliv (nejen) cukroví, všechny potřebné suroviny vždy vytáhněte cca 30 minut předem a nechte je stát na stole. Všechny suroviny pak budou mít stejnou teplotu, díky čemuž se bude s těstem mnohem lépe pracovat a mimo jiné bude výsledné cukroví i chuťově lepší. Tak a teď už hurá na recept!

Jako první začněte tím, že si ve větší míse utřete změklé máslo společně se žloutky a moučkovým cukrem. Následně přidejte ořechy a oba druhy mouky a všechno do sebe pečlivě zapracujte. Výsledkem by mělo být nelepivé těsto, které drží pěkně u sebe. Jestliže by se to však nepodařilo a těsto by bylo stále lepivé, nebojte se přisypat více mouky. Pokud by vás trápil přesný opak a těsto by se moc drolilo, přidejte trochu másla navíc, případně ještě žloutek. Nakonec těsto zabalte do igelitového sáčku a dejte odležet do lednice ideálně do druhého dne.

Až bude těsto odležené, je čas pustit se přímo do samotné tvorby cukroví. Začněte tím, že si čistou pracovní plochu posypete bezlepkovou moukou. Poté se můžete pustit do válení těsta, které by mělo mít tloušťku cca 5 mm. Pomocí vykrajovátek na cukroví vytvořte stromečky (nebo klidně jakýkoliv jiný tvar) a ty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Stromečky pečte v předem rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 12 – 15 minut.

Máte několik možností

Až budou ořechové stromečky upečené a vychladlé, máte několik možností, jak s nimi dále naložit. Tou první je to, že je zkrátka necháte tak, jak jsou a budete je konzumovat jen tak suché. Tahle varianta není vůbec špatná, ale jak jsem říkala, možností je více. Stromečky taktéž můžete slepovat dohromady pomocí marmelády či třeba čokoládové pomazánky, jako se to běžně dělá s lineckým cukrovím, anebo je obalovat v moučkovém cukru. Mimo jiné se ale jedná o cukroví, které se hodí na slepování krémem. Pokud vás tato možnost zaujala, přináším vám ještě recept, jak si takový krém vyrobit.

Potřebné suroviny:

  • 240 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • pár kapek vanilkového/rumového extraktu
  • 1 lžíce čokoládových hoblinek

Co se týče pracovního postupu, je to velice jednoduché. Ze všech uvedených surovin zkrátka vypracuje hladký krém. Ten posléze budete nanášet na jednotlivé stromečky, které díky němu budou držet hezky u sebe. Hotové cukroví nezapomeňte skladovat v lednici, aby se vám nezkazilo.

 

 

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.