Když jsem našla základní recept pro inspiraci, od kterého bych se mohla nějak odpíchnout, bylo nezbytné zvolit vhodnou surovinu, co by dodala rohlíkům pružnost a vláčnost. Na výběr byla buď guarová guma nebo psyllium. Nakonec jsem se rozhodla pro druhou možnost a poprvé si tak vyzkoušela, jak se pracuje s rozpustnou vlákninou při pečení. Musím říct, že jsem byla velice mile překvapena a rozhodně ji začnu při výrobě bezlepkového pečiva používat častěji.
Kromě výše zmíněných kladných vlastností těsta dodá psyllium ještě jedno pozitivum. Vláknina je pro naše střeva velice prospěšná, jak je všeobecně známo, což pro celiaky platí dvojnásob. Při pojídání těchto rohlíků tak vlastně uděláte dobrou službu svému zažívání, což je rozhodně fajn, ne? Jistě, člověk nesmí zapomínat i na jiné zdroje vlákniny, jako je třeba zelenina, ovoce či luštěniny, ale aspoň má tak sám pro sebe výmluvu, proč si smlsnout na bílém pečivu. Tak jo, konec těchto slov na úvod a směle na recept.
Potřebné suroviny
- 200 g univerzální bezlepkové mouky – lze použít Základní bezlepkovou mouku od Celity
- 100 g pohankové mouky
- Balíček sušeného droždí
- Lžička cukru
- ½ lžičky soli
- Polévková lžíce psyllia
- 200 ml vody na rozmíchání psyllia
- Polévková lžíce oleje
- Cca 100 ml teplé neochucené sodovky
Pracovní postup
Nejprve začneme přípravou psyllia, které důkladně rozmícháme v menší misce s 200 ml vody a necháme přibližně 10 minut v klidu, dokud nenabobtná a nevznikne z něj slizovitá hmota. Poté si ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny. Důležité je jejich důkladné promíchání, aby byl výsledek co nejlepší. Následně přidáme zbylé „mokré“ suroviny a začneme vypracovávat hladké těsto. Jen pozor, sodovku přilévejte postupně, aby nakonec těsto nebylo až příliš řídké. Nemusíte totiž nutně použít celých 100 ml.
Když je těsto hotové, je čas jej nechat pěkně v teplíčku kynout. Postačí taková půlhodinka a hurá do tvarování rohlíků! Těsto si rozdělte na 5 – 6 částí. Každou hrudku rozválejte do tvaru připomínajícího trojúhelník a zamotejte do rohlíku. Hotové kousky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou. Pečte přibližně 25 minut na 200 °C, dokud nebudou mít rohlíky zlatavou barvu. Dobrou chuť!
Musím se přiznat, že mě se rohlíky povedlo upéct až na druhý pokus. Poprvé jsem totiž nechala těsto cca 20 minut kynout, potom jsem z něj vytvořila rohlíky a ty následně nechala kynout dalších 20 minut. Výsledek byl katastrofální, protože místo krásných nadýchaných rohlíků jsem měla akorát tak nadýchané oválné placky. Berte to jako odstrašující příklad a podobné chybě se vyvarujte. Vytvarované rohlíky vložte hned do předehřáté trouby bez dalšího otálení.