Recenze: Bezlepková strava v hotelu Sklář v Harrachově

18. 07. 2020

Dostala jsem jako dárek pobyt s jógou na horách v Orea holetu Sklář v Krkonoších. Ráda bych se s Vámi podělila o svou zkušenost s bezlepkovým stravováním. Byla jsem tam již podruhé, takže jsem věděla, co čekat. Od minulého roku se zlepšili u snídaní, kvalita večeří zůstala stejná. Výsledek není špatný, nicméně trochu rozpačitý ano. Sečteno podtrženo, celiak se nají, ale není zrovna hýčkaný.

Snídaně bohatá i pro celiaka

Snídaně se podávají formou bufetu. Alergeny jsou označené čísly. Nabídka je široká. Na výběr jsou míchaná vajíčka, vařená i volská oka. Párky a klobásy (bez lepku), slanina, grilované žampiony a brambory. K tomu spousta zeleniny a výběr šunky a sýrů. Pokud máte rádi jogurt, v nabídce je také a k němu ovoce (kompotované nebo čerstvé) a semínka a oříšky. Pro „neceliaky“ pak i všemožné křupínky a müsli a samozřejmě i koláče a lívanečky. Pokud holdujete kaším, dobrá zpráva – k snídani je nejen vločková kaše ale i polentová, tedy bez lepku. Pozor ale, lidé si ji nabírají stejnou naběračkou jako ovesnou, takže musíte brát z nějakého „nekontaminovaného“ konce misky.

Co mě potěšilo nejvíc, byla sladká tečka. Většinou v hotelech dostanu jen chleba, tady bylo v nabídce i bezlepkové brownies. A chuťově moc dobré, i když rozmrazované (což z něj bylo trochu cítit). Jediné, co bych vytkla, že bylo k dispozici pro všechny hosty, kteří ani nevěděli, že si dávají něco bezlepkového. První den tedy brownies došlo ještě předtím, než jsem si ho stačila vzít a museli jsme na něj čekat půl hodiny. Chléb je k dispozici také, dokonce zakrytý sklem, takže 100 % nekontaminovaný. Nicméně ten mi chuťově nevyhovovat, byla z něj cítit kyselost.

Pro celiaky jsou večeře chudší

Večeře mají v hotelu dobré a manžel i syn si pochutnávali. Nicméně na celiaky moc nemyslí, protože většina jídel lepek obsahuje. Přesto jsem vždy něco na zub našla. Minulý rok ještě alergeny označené nebyly, letos už označené jsou. I když některá jídla z nepochopitelných důvodů cedulky neměla.

Polévky byly zahušťované nebo s nudlemi, takže pro mě nevhodné. Výjimkou byla dýňová polévka druhý večer. V nabídce měli většinou nějaké těstoviny, také sladké knedlíky, zahuštěné omáčky, zelí (kuře na paprice, guláš) apod. První večer bylo jediné bezlepkové jídlo na výběr ryba (i když moc dobrá) se zeleninou a přílohami (brambory, rýže, šťouchané brambory). Pečené kuře bylo označené jako lepkové, což mi nedalo a zeptala jsem se kuchaře, v čem je u pečeného kuřete mouka a on nevěděl, a ještě mi moc nerozuměl (byl to cizinec). Druhý večer nebyl bohužel lepší, jediné bezlepkové jídlo v nabídce byl bůček (ale hodně prorostlý, takže v podstatě jen tuk) a sekaná (to mě překvapilo a dvakrát jsem si ověřovala, ale nic mi po ní nebylo). Bezlepkový dezert k večeři nebyl, ale mohli jste si dát výběr sýrů. K dispozici byla také zelenina, ale jen krájená, ne namíchané saláty.

Bod k dobru – loni se mi jednou stalo, že neměli v nabídce k večeři bez lepku vůbec nic. Pak mi na požádání udělali kuřecí steak, teda spíš osm steaků a ty jsem ani nemohla sníst :o). Ochotní tedy jsou, ale musíte se snažit i vy. Důležité pro mě ale bylo, že se rok od roku zlepšují, a to se počítá!


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.