Rebarborovo-jahodový crumble – rychlovka k odpolední kávě

26. 09. 2020

Jestli existuje nejjednodušší dezert na světě, ovocný „crumble“ určitě aspiruje na přední příčky. Tento dezert vznikl v Anglii za 2. světové války, kdy byla nouze o suroviny. Hospodyňky tedy místo koláče s těstem použily jen ovoce a na něj odbodu žmolenky. Vše zapekly a dezert byl na světě. Oblíbili si ho také v Americe, kde jim alespoň částečně připomíná oblíbený apple pie, ale jeho pečením ušetří mnoho času.

Crumble můžete udělat úplně jednoduše jen z ovoce a drobenky (máslo, cukr, mouka) nebo ho vylepšit opraženými ovesnými vločkami, ořechy, semínky apod. Je pak ještě křupavější. Vzpomínám si, že v pořadu Peče celá země dokonce i flambovali ovoce, ale to si myslím, že je pro tento dezert skoro zbytečné. Chutná báječně i bez flambování a navíc, kdo z nás vlastní flambovací pistoli? :o)

Protože je sezóna rebarbory a začínají zrát jahůdky, vybrala jsem pro vás recept s jahodami. Zapéct ale můžete prakticky cokoliv. Třeba jablka, která má doma každý. Pak přidejte i skořici.

Recept je až směšně jednoduchý, ale pro ty z vás, kteří třeba ještě nikdy nepekli, může být inspirací i povzbuzením. U nás v rodině je to hitovka a máte ji za chvíli na stole.

Ingredience na 2 zapékací misky:

2 stonky rebarbory
1,5 hrnku nakrájených jahod (mohou být i zmražené)
55 g bezlepkových ovesných vloček
100 g univerzální mouky Celita
55 g cukru (já používám třtinový pro jeho intenzivnější chuť)
55 g povoleného másla (nebo ghí)
Plátky mandlí

Postup:

Rebarboru umyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. To samé s jahodami.
Vymažte zapékací misky máslem (není třeba vysypávat, pokud budete jíst přímo z misek) a na dno dejte ovoce. Můžete ho ještě zasypat trochou cukru (já nedávám).
V míse smíchejte suché ingredience (pokud chcete křupavější výsledek, vločky předem na suché pánvi opečte). Přidejte máslo a vytvořte drobenku. Tou posypte ovoce, přidejte plátky mandlí a dejte zapékat. Bude to trvat asi 40 minut (na 180 stupňů). Pravidelně kontrolujte, abyste nespálili.

Tip:

  • Servírujte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
  • Já si občas drobenku připravím do zásoby (v lednici vydrží i tři dny) a ráno jen nakrájím ovoce a zapeču a teplá čerstvá letní snídaně je na světě.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.