Přirozeně bezlepkový hamburger inspirovaný Asií

09. 08. 2019

Rýžový hamburger jsem poprvé ochutnala na svých cestách po Taiwanu. Byla jsem jím tenkrát okouzlená, i přesto, že jsem ještě bezlepkovou dietu nedržela. Naplněný byl skvěle okořeněnou houbovou směsí se zeleninou s čerstvým salátem a chutnal báječně.

V Čechách jsem na něj ale nikde nenarazila a postupně upadl v zapomnění. Když ale manžel jednoho dne naložil maso, že udělá trhané maso v tortille, vzpomněla jsem si, jak výborný tento burger byl a zkusila jsem ho udělat doma. Výsledek byl nejen skvělý, ale i snadný. Pokud totiž místo trhaného masa použijete jakoukoli dobře kořeněnou zeleninovou směs a žampiony, bude to i naprostá rychlovka.

Suroviny na „bulku“

Kulatozrnná lepivá rýže (množství přizpůsobte porcím)
Špetka soli
Černý sezam 

Suroviny na náplň

Žampiony
Jarní cibulka
Polníček
Trhané maso 

Pracovní postup:

Osolenou rýži uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme žampiony a jarní cibulku a na oleji osmahneme do měkka s trochou soli a pepře. Na sucho si opražíme černý sezam (to, že je hotový poznáte tak, že na omak bude horký). Z vychladnuté rýže tvarujeme bulky buď vlhkýma rukama na prkýnku nebo pomocí potravinářské folie a mističky (na dno misky dáme potravinářskou folii, na ni natlačíme rýži, trochu udusáme rukama, přikryjeme folii a vyklopíme). Bulky plníme trhaným masem, žampiony a polníčkem. Přiklopíme horní bulkou posypanou opraženým sezamem.

TIP: Pokud se nechcete dlouho dělat s marinovaným trhaným masem (s ním je ale chuťový zážitek mnohem lepší), nahraďte jej zeleninovou směsí třeba s tempehem. Na pánvi rychle osmahněte tempeh, na kolečka pórek, nahrubo nastrouhanou mrkev a restujte s Tamari omáčkou.

A jak na trhané maso?

Na marinování:
0,5 kg vepřové krkovice bez kosti
1 lžíce hořčice (ideálně Dijonské)
půl lžíce hnědého cukru
1 stroužek prolisovaného česneku
Olivový olej 

Všechny suroviny smícháme a potřeme jimi v pekáčku, ve kterém budeme maso později péct, celou krkovici ze všech stran a necháme alespoň jeden den marinovat. Následně pečeme 3 až 4 hodiny při 180 stupních v troubě do úplného rozpadání masa.

Na omáčku:
2 stroužky česneku nakrájené na kolečka
25 g slaniny
půlka červené cibule
Kořenová zelenina (25 g mrkve, 25 cibule)
25 g řapíkatého celeru
1 lžíce rajského protlaku
50 g kečupu bez lepku
10 g medu
120 ml zeleninového vývaru 

Na oleji opečeme nakrájenou slaninu, přidáme cibuli a zeleninu s česnekem a necháme orestovat. Pak přidáme kečup, protlak, med a nakonec vývar, osolíme, opepříme a necháme uvařit do měkka. Nakonec tyčovým mixérem rozmixujeme. Tuto omáčku nakonec smícháme s kýtou natrhanou na vlákna. A máme hotovo

TIP: barbecue omáčku si můžete koupit už hotovou, i bez lepku. Ušetříte tak čas. Domácí je ale mnohonásobně lepší.

Přeju vám krásný „asijský“ chuťový zážitek :o).


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.