Dnes už většina lidí ocení spíše saláty ve stylu těch středomořských, z opravdového listového salátu, s olivovým olejem, kořením a spoustou čerstvé zeleniny. Překvapilo mě ale, kolik lidí z mého okolí stále neumí připravit saláty tak, aby si na nich opravdu pochutnali a saláty byly rozmanité, dobré a syté. Jde to i bez krutonů a těstovin, v řadě případů i bez mléčných výrobků. Podělím se s vámi o ověřené kombinace, které vás, věřím, mohou inspirovat. Prozradím své oblíbené zálivky a také to, jak připravit křupavý základ salátů.
Základem jsou čerstvé listy
I když nejtypičtějším českým salátem je „šopák“, kde na listy nenarazíte, nejzdravější složkou opravdového salátu je právě listový salát. Pro nás celiaky velmi přínosný, bohatý na draslík, kyselinu listovou, vitamíny B a další vitamíny, kterých máme málo. Aby byl základ salátu co nejlepší a vyvážený, je dobré kombinovat 3 druhy salátových listů: hořké (čekanka, rukola), křupavé (ledový salát nebo zelí či pak choi), a ostatní druhy (polníček, špenát, hlávkový salát, apod.).
Jak salát nejlépe připravit
Důležité je salátové listy krájet, netrhat. Při trhání je totiž zmáčkneme, porušíme jejich strukturu a výsledkem je povadlý list ztrácející křupavost. Stejný negativní účinek má i mytí pod prudkým proudem tekoucí vody. Nejlepší je mýt salát v napuštěné míse. Povadlý salát získá na čerstvosti ve vodní lázni s ledem. Salát je nejlepší skladovat v lednici v pytlíku, postříkaný trochou vody nebo zabalený v mokré utěrce. Vydrží tak déle čerstvý.
Omytý salát je potřeba dobře usušit. K tomu nejlépe poslouží tzv. odstředivka – mísa, jejímž zatočením se z listů odstředí voda. Pokud máte rádi saláty, bude pro vás neocenitelným pomocníkem.
Pohádka tisíce a jedné zálivky
Já mám nejraději salát jen s olivovým olejem a kvalitním salátovým kořením. Skvělé je kombinovat různé druhy olejů, např. dýňový olej dodá salátu ještě další rozměr chuti, neboť má velmi výraznou chuť.
Když mám chuť experimentovat, připravuji i další druhy zálivek.
Klasická vinná zálivka
100 ml olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, sůl, pepř, volitelně salátové bylinky
Balsamiková redukce
Balsamikovou redukci koupíte v obchodě hotovou. Smíchaná s olivovým olejem a solí svou sladkokyselou chutí uspokojí řadu lidí. Já většinou salát smíchám jen se solí a olejem a balsamikovou redukci nakapu na povrch hotového salátu.
Zálivka s medem a hořčicí
Na řepové carpacio ráda používám výraznější zálivku, kterou vytvořím z olivového oleje, soli, pepře, dijonské hořčice a lžičky medu. Lze ji použít i na klasický salát.
Zálivka s tahini
Kdo má rád krémovější zálivky, ale nechce používat majonézu, může zkusit k olivovému oleji přidat lžíci tahini (pasta ze sezamových semen), lžičku citronové šťávy, sůl a pepř. Místo tahini lze použít i mandlové máslo. Vznikne zálivka hustší textury a v případě mandlového másla i sladší chuti.
Sójová jogurtová zálivka
2 lžíce sojového jogurtu (můžete zvolit i kokosový), 1 lžíce olivového oleje, stroužek česneku, sůl a pepř.
Se sójovou omáčkou
Tato zálivka se hodí spíše na exotické druhy salátů. Ke dvěma lžícím olivového oleje přidáme lžíci tamari omáčky, lžíci balsamikového oleje a lžíci sladidla (javorový nebo agávový sirup).
Jak kombinovat, aby saláty zasytily
Většinou se ve své okolí setkávám s názorem, že saláty neumí zasytit a uspokojit. Hodně lidí k nim musí přikusovat pečivo nebo má salát spíše jako přílohu než hlavní jídlo. Já se naučila saláty dělat tak, že uspokojí i muže a stačí jim bez pečiva jako hlavní chod. Tajemstvím jsou sytící přidané ingredience.
Základem salátu je vždy ledový salát, polníček, rukola, špenát apod. (tedy mix listů). Velmi často salát obohacuji o nakrájené avokádo, které dodá tuky a texturu. Okurky, rajčata a papriky přidávám dle chuti a dispozice. Tajemstvím dobrého salátu je ale pečená zeleninaa, sýry nebo luštěniny.
Tady jsou moje nejoblíbenější kombinace:
- Salátové listy, černá čočka, nastrouhaná mrkev, rukola, zálivka (olivový olej, sůl, pepř, tahini, citronová šťáva) a na vrch v troubě opečené plátky batátů a piniové oříšky.
- Salátové listy, avokádo, jakákoliv v troubě pečená zeleniny (nejlepší jsou batáty, fenykl, žampiony, květák)
- Salátové listy, avokádo, vejce vařené na tvrdo, tuňák z konzervy, (těstoviny)
- Salátové listy, vařená a nakrájená řepa, slaný sýr typu balkánského, opražené vlašské ořechy, zálivka s dijonskou hořčicí
- Salátové listy, rajčata, okurky, balkánský sýr a grilovaná sladká červená paprika, opražená dýňová semínka.
- Salátové listy, okurky, avokádo, sušená krájená rajčata, mozzarella, kapary / olivy
- Rajčata, mozzarella, bazalkové pesto, balsamiková redukce
- Zelí nakrouhané na jemno, nastrouhaná okurka, olivový olej, sůl, pepř, nasekaný kopr, (česnek)
- Špenátové listy, jahody, kozí sýr, pražené mandlové plátky, balzamiková redukce
- Listový salát, pečená dýně a tofu marinované v zázvorové omáčce s tamari
Listové saláty lze samozřejmě obohatit i grilovaným masem nakrájeným na plátky. My ale máme nejraději grilovanou zeleninu – batáty, sladké papriky, mrkev, fenykl, grilovanou kukuřici, případně červenou řepu, luštěniny a dobré sýry. Velmi ráda si saláty posypu opraženými semínky nebo oříšky a když mám po ruce, tak i naklíčenými semínky nebo luštěninami. A jak máte rádi saláty vy?