Přebytky ze zahrady v bezlepkové kuchyni: ostružiny do salátu, cuketu na pekáč!

21. 09. 2023

Léto zdaleka nekončí posledním srpnovým dnem. Slunné dny si v posledních letech užíváme i v polovině září a těmto změnám se přizpůsobují i rostliny. Rajčata sbíráme rok od roku později, poslední cukety rostou čím dál do větších rozměrů a keře jsou i ve školních dnech obsypané ostružinami. Lámete si hlavu, co se všemi těmi plody Ještě když vám soused donese další košík přebytků ze zahrádky? Světové trendy v kuchyni velí neplýtvat, a tak jsme za vás vypátrali, jak suroviny užitečně a bezlepkově zpracovat!

Rajčata? Usušit!

Přebytky rajčat se už tradičně zpracovávají do kečupu či různých omáček, které později sníte třeba k těstovinám. Zkuste ale letos udělat kečupu míň a místo toho rajčata usušit! Stačí je nakrájet na plátky a nechat vyschnout na slunci nebo je dát do sušičky. Domácí sušená rajčata bývají zpravidla výraznější. Kromě chuti umami, kterou jsou pověstná, oceníte i jejich sladkost. Doporučujeme sušit zvláště červené odrůdy rajčat. Na základě naší zkušenosti totiž třeba žluté zčernají a nedají se jíst. Usušená rajčata skladujte v suchu v uzavřených dózách. Pokud jste ale fanoušci nakládání, máme pro vás skvělý recept na rajčata v oleji. Na kilo sušených rajčat budete potřebovat:

8 stroužků česneku

4 lžíce sušené bazalky

olivový olej

Vychladlá usušená rajčata vložte do sklenic a proložte je na plátky nakrájeným česnekem. Přisypte také bazalku. Vše na závěr zalijte olejem a máte hotovo! Rajčata nechte nějakou dobu naložená, aby se jejich chuť propsala i do oleje. Směs pak využijete do těstovin nebo si z ní později uděláte tomatové pesto. Stačí jen rajčata společně s tukem přelít do vysoké sklenice a rozmixovat. Využijete tak i olivový olej, čímž zamezíte plýtvání. Pesto je skvělé s vařenými jáhlami, které jsou přirozeně bezlepkové, a mozzarellou či balkánským sýrem.

Žádné bramboráky, ale cukeťáky

Pokud se potřebujete zbavit většího množství cukety, vsaďte na cuketové bramboráky! Jsou tak chutné, že ihned zmizí z talířků a vy budete muset nastrouhat další cuketové torpédo.

Cuketové placky:

500 g cukety

3 vejce

2 stroužky česneku

bezlepková mouka podle potřeby

sůl, pepř, majoránka

Cukety nastrouhejte na jemno (můžete odsát přebytečnou vodu). Přidejte tři vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a vše promíchejte. Poté směs zahustěte bezlepkovou moukou, aby vznikla hmota tak akorát pevná na smažení cukeťáků. Na pánvi rozpalte olej a osmažte placky z obou stran. Poté je přendejte na talíř a odsajte přebytečný tuk papírovou utěrkou. Pokud se vám ale nechce smažit nekonečné množství placiček, jednoduše směs upečte! Stačí si jen vymazat pekáč máslem a vysypat kukuřičnou strouhankou. Cukeťák pak pečte v troubě rozpálené na 200° zhruba 40 minut.

Ostružiny patří i do salátu

Pokud se vám urodilo hodně ostružin, rozhodně je zpracujte. Jsou totiž skvělými pomocníky pro udržení dobré imunity a zdraví obecně. Mají spoustu vitaminu C a dalších minerálů. Dokonce působí protizánětlivě a zpomalují stárnutí buněk. Tudíž jezte ostružiny a budete vypadat zdravě a svěže! Abyste schopnosti ostružin podpořili, konzumujte je raději čerstvé. Vysoké teploty, třeba při vaření marmelád, prospěšné látky zabíjí. Místo do zavařeniny hoďte bobule do salátu!

Salát s ostružinami a sýrem:

Mix salátů (rukola, polníček, ledový)

Ostružiny

Ořechy (vlašské, lískové, pekanové)

Polotuhý čerstvý sýr (feta či jiný)

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu

1 lžíce hořčice

šťáva z půlky citronu

sůl, pepř

Všechny tekuté ingredience vložte do mísy, promíchejte, osolte a opepřete. Salát operte a dejte do misek. Polijte ho zálivkou. Přidejte ostružiny, sýr a posypte ořechy. Pokud by i tak ostružiny zbyly, dejte si je třeba ráno do jogurtu nebo zobejte přes den. Dostanete do sebe spoustu vitaminů, které bude vaše tělo s blížícím se podzimem potřebovat.

 

Martina Moresová