Rajčata? Usušit!
Přebytky rajčat se už tradičně zpracovávají do kečupu či různých omáček, které později sníte třeba k těstovinám. Zkuste ale letos udělat kečupu míň a místo toho rajčata usušit! Stačí je nakrájet na plátky a nechat vyschnout na slunci nebo je dát do sušičky. Domácí sušená rajčata bývají zpravidla výraznější. Kromě chuti umami, kterou jsou pověstná, oceníte i jejich sladkost. Doporučujeme sušit zvláště červené odrůdy rajčat. Na základě naší zkušenosti totiž třeba žluté zčernají a nedají se jíst. Usušená rajčata skladujte v suchu v uzavřených dózách. Pokud jste ale fanoušci nakládání, máme pro vás skvělý recept na rajčata v oleji. Na kilo sušených rajčat budete potřebovat:
8 stroužků česneku
4 lžíce sušené bazalky
olivový olej
Vychladlá usušená rajčata vložte do sklenic a proložte je na plátky nakrájeným česnekem. Přisypte také bazalku. Vše na závěr zalijte olejem a máte hotovo! Rajčata nechte nějakou dobu naložená, aby se jejich chuť propsala i do oleje. Směs pak využijete do těstovin nebo si z ní později uděláte tomatové pesto. Stačí jen rajčata společně s tukem přelít do vysoké sklenice a rozmixovat. Využijete tak i olivový olej, čímž zamezíte plýtvání. Pesto je skvělé s vařenými jáhlami, které jsou přirozeně bezlepkové, a mozzarellou či balkánským sýrem.
Žádné bramboráky, ale cukeťáky
Pokud se potřebujete zbavit většího množství cukety, vsaďte na cuketové bramboráky! Jsou tak chutné, že ihned zmizí z talířků a vy budete muset nastrouhat další cuketové torpédo.
Cuketové placky:
500 g cukety
3 vejce
2 stroužky česneku
bezlepková mouka podle potřeby
sůl, pepř, majoránka
Cukety nastrouhejte na jemno (můžete odsát přebytečnou vodu). Přidejte tři vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a vše promíchejte. Poté směs zahustěte bezlepkovou moukou, aby vznikla hmota tak akorát pevná na smažení cukeťáků. Na pánvi rozpalte olej a osmažte placky z obou stran. Poté je přendejte na talíř a odsajte přebytečný tuk papírovou utěrkou. Pokud se vám ale nechce smažit nekonečné množství placiček, jednoduše směs upečte! Stačí si jen vymazat pekáč máslem a vysypat kukuřičnou strouhankou. Cukeťák pak pečte v troubě rozpálené na 200° zhruba 40 minut.
Ostružiny patří i do salátu
Pokud se vám urodilo hodně ostružin, rozhodně je zpracujte. Jsou totiž skvělými pomocníky pro udržení dobré imunity a zdraví obecně. Mají spoustu vitaminu C a dalších minerálů. Dokonce působí protizánětlivě a zpomalují stárnutí buněk. Tudíž jezte ostružiny a budete vypadat zdravě a svěže! Abyste schopnosti ostružin podpořili, konzumujte je raději čerstvé. Vysoké teploty, třeba při vaření marmelád, prospěšné látky zabíjí. Místo do zavařeniny hoďte bobule do salátu!
Salát s ostružinami a sýrem:
Mix salátů (rukola, polníček, ledový)
Ostružiny
Ořechy (vlašské, lískové, pekanové)
Polotuhý čerstvý sýr (feta či jiný)
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1 lžíce hořčice
šťáva z půlky citronu
sůl, pepř
Všechny tekuté ingredience vložte do mísy, promíchejte, osolte a opepřete. Salát operte a dejte do misek. Polijte ho zálivkou. Přidejte ostružiny, sýr a posypte ořechy. Pokud by i tak ostružiny zbyly, dejte si je třeba ráno do jogurtu nebo zobejte přes den. Dostanete do sebe spoustu vitaminů, které bude vaše tělo s blížícím se podzimem potřebovat.
Martina Moresová