Podzimní koláč s jablky a rebarborou

23. 11. 2019

Jablíčka patří neodmyslitelně k podzimu. U nás je máme moc rádi a neustále z nich něco vymýšlíme. Štrůdl je naše rodinná klasika, rozvar z jablek se skořicí nás také mnohá odpoledne krásně zahřál. Letos se nám na zahradě urodilo hodně rebarbory, tak jsem zkusila něco nového - zkombinovat jablka, rebarboru, pudink, lehký kokosový korpus a hořkou čokoládu a výsledek je opravdu skvělý.

Věděli jste, že rebarbora pochází z Číny a není to ovoce, ale zelenina? O rozšíření do Evropy se postarali až Arabové zhruba v 18. století? Rebarbora je velmi zdravá – obsahuje hodně vitamínu B a dokáže dobře detoxikovat. Ale pozor, také obsahuje hodně kyseliny šťavelové, která může mít až projímavý účinek. Pokud máte problémy s močovými cestami, ledvinami nebo žaludečními kyselinami, rebarboru raději nejezte. Také pozor, pokud jste těhotná nebo kojíte. Rebarboru v receptu můžete snadno vynechat, dáte jen víc jablek.

Koláč, nebo chcete-li dort, který vám představím, je díky využití kokosové mouky a jablečné náplni lehký. Rebarbora dodá příjemně nakyslou chuť. Čokoláda zase plnost a šmrnc. Uspokojí i ty, kteří nemohou mléko. A pokud sacharidy ani mléko neomezujete, udělejte korpus třeba z bezlepkové mouky Celita a klasického másla.

Ingredience (forma cca 20 cm)

Korpus

100 g kokosové mouky
100 g rozpuštěného kokosového oleje
2 vejce
2 polévkové lžíce rýžového/javorového sirupu (můžete použít i med)
špetka soli 

Náplň

150 g jablek
350 g rebarbory
2 lžičky skořice
30 g datlí bez pecek
2 polévkové lžíce vanilkového pudinku bez lepku
trocha vody

Poleva

Hořká čokoláda
trocha kokosového tuku

Postup

Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme si těsto. Smícháme vejce s kokosovým olejem a postupně přidáváme kokosovou mouku, rýžový sirup a špetku soli. Vytvoříme hustší těsto, které ale řádně promícháme. Formu vyložíme pečícím papírem a těsto na dno opatrně vmáčkneme v tenké vrstvě. Uděláme cca 4 cm okraje a propícháme na několika místech vidličkou. Pečeme zhruba 10-15 minut do zlatova. Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Stejně tak rebarboru, kterou nezapomeňte oloupat. Jablka, rebarboru a datle dáme vařit do trochy vody (aby sahala zhruba po okraj jablek). Přidáme skořici. Jakmile jsou jablka a rebarbora měkké, slijeme přebytečnou vodu a trochu promixujeme tyčovým mixérem. Zaměříme se hlavně na datle, kousky jablek i rebarbory jsou naopak v náplni moc dobré. V trošce vody rozmícháme pudink a vlijeme do vroucí hmoty a ještě krátce povaříme. Naplníme upečený korpus jablečnou náplní a po ztuhnutí polijeme čokoládou smíchanou s trochou kokosového tuku. Můžeme dozdobit vlašskými ořechy. Necháme v lednici ztuhnout, ideálně přes noc.

Tip

  • Místo kokosové mouky můžete použít univerzální směs Celita na pečení a místo kokosového tuku máslo
  • Těsto nemusíte vůbec sladit, pokud osladíte víc náplň a použijete mléčnou čokoládu
  • Těsto dělejte opravdu tenké, koláč je pak lehčí a dobře se propeče
  • Rebarboru lze zcela vynechat a přidat více jablek nebo zkombinovat jablka a hrušky
  • Místo čokoládové polevy můžete využít čokoládovou granache (čokoládu smíchanou se smetanou, chuťový zážitek pak bude ještě lepší) a vrstvu udělat silnější.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.