Pečení bez mouky: vykouzlete sušenky z banánů, burákového másla či kokosu.

04. 04. 2024

Milujete sušenky, avšak v obchodech dlouho pátráte po bezlepkových variantách? Zkuste si s Celitou upéct vlastní křupavé koláčky bez lepku. V následujícím článku vám představíme několik receptů, které zvládnete levou zadní. Stačí mít po ruce jen pár surovin, mezi nimiž hrají prim vejce, arašídové máslo nebo banány. Příprava je tak rychlá, že pokud vám rodina nebo kamarádi oznámí, že se staví na návštěvu, budete je do půl hodiny vítat ještě teplými sušenkami!

Sušenky z ořechového másla

Kouzlo těchto sušenek se skrývá v rychlé přípravě a malém množství surovin. Vystačíte si s vejci, cukrem, čokoládou a ořechovým máslem. Na plech sušenek budete potřebovat:

250 g ořechového másla (arašídové, mandlové apod.)

1 střední vejce

60 g cukru

100 g hořké čokolády

Máslo smíchejte s vejcem a cukrem. Vše dobře vařečkou propracujte, případně si můžete pomoci robotem. Čokoládu si nasekejte na kousky a přidejte k směsi. Vše promíchejte, aby bylo těsto tuhé. Následně z těsta uválejte kuličky o 30 až 40 g. Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a každou kuličku zploštěte. S tím vám mohou pomoci třeba děti. Plech plný sušenek vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut. Sušenky nechte vychladnout a odležet na vzduchu. Získají tak pevný tvar a nebudou se drolit.

Tip: Tento recept je výjimečný nejen ve své jednoduchosti, ale také variabilitě. Stačí vyměnit druh másla a čokolády a máte zcela nový druh sušenek. My jsme zatím testovali klasické arašídové máslo a jeho kombinaci s máslem mandlovým. Nebojte se ale použít i pistáciové nebo kešu. Tyto varianty jsou sice mírně dražší, ale zase chuťově výraznější. Experimentovat můžete i s čokoládou. Hořkou vyměňte za bílou nebo mléčnou či exotickou ruby!

Banánové sušenky

V tomto receptu efektivně zužitkujete přezrálé banány. Pokud tedy nechcete stále dokola péct banana bread, vyzkoušejte tyto sušenky. Přichystejte si:

3 velké zralé banány

200 g ovesných vloček jemně mletých

80 g hořké čokolády

Před pečením si především zkontrolujte nezávadnost ovesných vloček. Oves je sice přirozeně bezlepková obilnina, nicméně může být lepkem kontaminovaná. Děje se tomu tak v zařízeních, ve kterých se vločky zpracovávají. Volte tak vždy takové balení, které nese bezlepkové označení.

V míse rozmačkejte vidličkou banány a přisypte k nim ovesné vločky. Vše propracujte v kompaktní těsto. Následně přidejte nasekanou hořkou čokoládu a opět vše zpracujte. Z hmoty vytvarujte zhruba 12 placiček a položte je na pečicím papírem vyložený plech. Sušenky pečte na 180 °C maximálně 15 minut. Výsledné sušenky nejsou příliš křupavé, jsou to spíše jemné koláčky.

Tip: I tyto sušenky můžete různě ozvláštnit. Místo čokolády použijte různé oříšky nebo třeba sušené ovoce jako jsou rozinky, brusinky a podobně. Pokud byste chtěli sušenky ještě více ozvláštnit, nahraďte čokoládu třeba bezlepkovou tyčinkou Penaut Extasy, která má v sobě oříšky i čokoládu. Kombinaci kokosu a čokolády zase do sušenek dostanete pomocí tyčinky Brigit.

Kokosové sušenky

Jako poslední přinášíme recept na sušenky bez čokolády. Jedná se o oblíbené kokosky, kterými potěšíte mnoho lidí. Na dva plechy budete potřebovat:

4 bílky

1 hrnek cukru

2 hrnky strouhaného kokosu

Předehřejte si troubu na 150 °C (opravdu ne více, kokosky se spíše suší, než pečou) a v dokonale odmaštěné míse začněte šlehat sníh. Postupně přidávejte cukr, nejlépe po lžících, aby se do sněhu správně zapracoval. Jakmile bude sníh tuhý, přidejte kokos a opatrně jej do hmoty zapracujte. Poté lžičkami tvarujte malé hromádky a klaďte je na pečicí papír. Pečte či sušte 15 až 20 minut. Následně nechte kokosky na plechu zchladnout.

Tip: Pro výraznější kokosovou chuť můžete přidat do sušenek kokosové aroma. Nastrouhaný ořech lze také před přidáním do sněhu opéct v troubě. Samotné kokosky pak můžete třeba postříkat čokoládou.

Pokud byste si chtěli se sušenkami vyhrát. Můžete sníh vyšlehat v horké vodní lázni nad párou. Jedná se o takzvaný švýcarský způsob. Kokosky pak budou ještě vláčnější. Nicméně tento styl přípravy už ztrácí punc jednoduchosti přípravy.

 

Autor: Martina Moresová