Oslavte Mezinárodní den celiakie bezlepkovými burgery

01. 05. 2025

Máme tady měsíc květen a společně s ním i mezinárodní den celiakie. To je pro mnohé z nás vskutku významné datum, které si zaslouží pořádnou oslavu plnou dobrého jídla. Takové domácí bezlepkové hamburgery jsou pro tuto příležitost naprosto ideální volbou.

Mezinárodní den celiakie je skvělou příležitostí k uspořádání párty i rozšíření povědomí o této autoimunitní nemoci. Co takhle spojit obojí do jednoho a pohostit své známé dobrým bezlepkovým jídlem? Můžete tak svým blízkým přiblížit, jaké to je žít s celiakií a bezlepkovou dietou a současně jim ukázat, že ani jako celiak nemusíte nutně strádat, co se dobrého jídla týče.

Domácí bezlepkové hamburgery jsou poměrně jednoduché na přípravu, člověka zasytí a ještě si na nich pochutná. Přinášíme vám proto recept na bezlepkové hamburgerové housky, které si pak můžete naplnit podle libosti. Mleté maso, omáčka, salát a plátek sýra jsou sázkou na jistotu, avšak není problém si hamburgery připravit třeba vegetariánské.

Letos navíc mezinárodní den celiakie vychází na pátek, což je k uspořádání sešlosti s přáteli naprosto ideální. Vyznačte si proto v kalendáři datum 16. května, nakupte všechny potřebné suroviny a hurá do příprav. Ukažte jim, že bezlepková dieta nemusí být žádná nuda. Šířit povědomí o celiakii i bezlepkové dietě je potřeba, tak směle do toho.

Tak a teď už ke slibovanému receptu. Z uvedeného množství surovin vzniklo celkem šest menších hamburgerů. Není ovšem žádný problém upravit poměry tak, aby bylo těsta více nebo naopak méně. Záleží už jen na vás, pro kolik osob budete hamburgery chtít připravit.

Hamburgerové housky

Potřebné suroviny:

  • Balíček sušeného droždí
  • Lžička cukru
  • Lžička soli
  • 150 ml teplého mléka (já použila mandlové)
  • 300 g univerzální bezlepkové mouky vhodné na kynutá těsta
  • 40 g másla
  • 1 vejce do těsta
  • 1 vejce na potření
  • Sezamová semínka

Pracovní postup:

Aby mohlo kynuté těsto vůbec vzniknout, je třeba nejprve založit kvásek. Nalijte si proto do misky trochu teplého mléko, rozmíchejte v něm lžičku cukru a potom i celý balíček sušeného droždí. Poté misku zakryjte utěrkou a na 15 minut odložte někam do tepla. Po uplynutí této doby by měl být kvásek hotový.

Následně ke kvásku přidejte zbytek surovin – prosátou mouku, změklé máslo, vajíčko, sůl a zbytek teplého mléka. Nyní je potřeba vypracovat hladké těsto. Já osobně (nejen) u kynutých těst nedám dopustit na kuchyňského robota, protože s ním je příprava takřka bez práce. Pokud jej však nemáte, nevadí, těsto vypracujte ručně.

Vypracované těsto nechte kynout ve větší míse někde na teplém místě, ideálně zakryté utěrkou. Doba kynutí by měla být přibližně hodinu. Poté těsto rozdělte na několik stejných bochánků. Jejich velikost záleží na vás. Jednoduše platí, že čím větší bochánky budou, o to větší budou i výsledné housky. Bochánky pak nechte kynout na plechu zakryté utěrkou dalších 40 minut.

Nakonec vykynuté bochánky/housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými či jinými semínky. Housky následně dejte péct do předem rozehřáté trouby na 190 °C přibližně na 20 minut. Až budou mít housky hezky zlatavou barvu, z trouby je vytáhněte. Hotové housky pak před rozkrojením nechte zcela vychladnout.

 

Autor: Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.