Oříškový velikonoční beránek bez lepku

30. 03. 2019

Beránek neodmyslitelně patří k Velikonocům. A to nejen ten sladký, kterého si dnes v souvislosti s těmito svátky většina z nás vybaví, ale především ten živý. Představuje v křesťanství Beránka božího, tedy symbol čistoty a nevinnosti. Dodnes se spekuluje, zda i dříve lidé pekli beránky sladké nebo si jen užívali jehněčího masa. Ať tak či tak, pro mě jsou jarní květiny a vonící beránek s mašlí na stole teprve ty pravé Velikonoce.

Recept, o který se s vámi podělím, je trochu netradiční v obsahu oříšků. Dávají mu však nezaměnitelnou chuť. Pokud máte rádi beránka politého čokoládou, klidně jen uberte v receptu cukr a beránka polijte. Do beránka přidávám rozinky namočené v rumu, ale můžete nahradit i kandovaným ovocem nebo brusinkami.

Ingredience:
105 g změklého másla
120 g cukru moučka (dávám i méně, jak kdo má rád sladké)
3 žloutky
sníh ze 3 bílků
75 g mletých vlašských ořechů
60 g kukuřičné mouky
90 g jahelné mouky
37 g rýžové mouky hladké
1,5 lžíce psyllia
3 čajové lžičky vinného kamene
105 ml mléka
rozinky dle chuti předem namočené v rumu 

Postup:

  • Utřete máslo s cukrem a žloutky do pěny.
  • Vmíchejte postupně mouky rozmíchané s vinným kamenem a psylliem.
  • Přidejte ořechy a postupně i mléko.
  • Nakonec opatrně (ne v robotu) vmíchejte ušlehaný sníh ze 3 bílků.
  • Formu pořádně vymažte máslem a vysypte rýžovou mouku (polohrubou) a pečte zhruba 40 minut ve vyhřáté troubě na 170 stupňů.
  • Pozor, před vyklopením nechte beránka zcela vychladnout.
  • Nazdobte dle fantazie.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.