Ořechový chlebíček s čokoládou

19. 05. 2020

Tenhle ořechový chlebíček vlastně vzniknul úplnou náhodou. Tak moc mi ale zachutnal, že jsem se rozhodla se s vámi o recept podělit.

Když jsem jela navštívit kamarádku, volala mi, že by pro mě ráda upekla. Měla rodinný recept na oříškový chlebíček, ale v něm byla špaldová mouka. Diskutovaly jsme, čím ji nahradit. Rýžová by byla pravděpodobně sypká, kukuřičná zase moc výrazná, a tak jsme zvolily pohankovou. A byla to trefa. Těsto je krásně vláčné, drží u sebe a pohanka v něm nemá tak výrazný „ocas“, neboť ji přebije chuť oříšků a čokolády.

Tenhle chlebíček můžete bez obav nabídnout i „lepkové“ návštěvě, která pravděpodobně ani nepozná rozdíl oproti standardní verzi. Doplnit ho můžete i čerstvě ušlehanou smetanou. Já mám k němu ale nejraději sušené ovoce – ideálně jablka nebo hrušky, které krásně doplní oříšky a čokoládu. Tento dezert se nejlépe hodí na podzim a zimu.

Ingredience:

250 mg (1 hrnek= 250 ml) pohankové mouky
1 hrnek strouhané cukety na jemno
1 hrnek namletých vlašských ořechů
150 mg kokosového cukru
2 vejce
¼ hrnku oleje
¼ hrnku mandlového mléka
1 lžička vinného kamene

Postup:

  1. Nejprve vyšleháme vejce s cukrem do pěny.
  2. Cuketu si nastrouháme na jemno. Dále na jemno nameleme vlašské ořechy.
  3. Vaječnou hmotu smícháme s ostatními ingrediencemi a nakonec přidáme cuketu a ořechy.
  4. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.

Tip: Pokud budete sladit bílým nebo třtinovým cukrem, doporučuju osladit o něco méně. Jejich sladivost je totiž vyšší než u cukru kokosového.

Stejně tak sladkost můžete regulovat polevou – já dávám 70 % hořkou čokoládu. Pokud budete dávat mléčnou, opět uberte cukru.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.