Ochutnejte bezlepkové Mexiko. Ponořte se do živelné kultury skrze rozmanitá a pikantní jídla!

14. 02. 2023

Už jste někdy slyšeli, že danou zemi poznáte nejlépe skrze jídlo? O Mexiku to platí dvojnásob. Mexická kuchyně je rozmanitá jako tamní historie. Její barevnost a pikantnost zase odráží kulturu a náturu Mexičanů. Jídla na bázi fazolí, kukuřice, rajčat a chilli vás uvolní natolik, že dostanete chuť učit se španělsky, abyste se této kultuře ještě více přiblížili. Ochuzení nezůstanou ani celiaci, jelikož základní suroviny mexické kuchyně jsou bezlepkové. Nabízí se tak pestrá paleta jídel. Pojďme se společně podívat, které pokrmy vyhovují bezlepkové dietě a jak si je připravit. Čtěte až do konce, tam čeká to nejlepší – mexická margarita!

Tři pilíře mexické kuchyně

Než se pustíte do ochutnávání nebo přípravy mexických jídel, je dobré znát jejich základy. Ty stojí na třech surovinách – kukuřici, fazolích a chilli papričkách. S kukuřicí se setkáte snad ve všech možných podobách. Mexičané dokonce jí i kukuřičné listy. Využijí je v tamales. Jedná se o bochánky z kukuřičné mouky naplněné vepřovým masem. Vše je zabalené právě v listu z kukuřice. Nejčastěji se ale kukuřice používá na přípravu tortill – tenkých kulatých placek. Ty můžete využít na přípravu quesadillas (zapečených plněných placek) nebo burritos (válečky z tortill uvnitř kterých je masová směs s rýží, fazolemi a kukuřicí). Kukuřičné listy nicméně neshánějte, raději si kupte kukuřičné, a tedy bezlepkové tortilly, a připravte si skvělé quesadillas!

Sýrové quesadillas

Nejprve si nastrouhejte dva druhy sýrů. Chuť jídla vynikne, pokud je jeden z nich výrazný – třeba cheddar. Doplnit jej můžete goudou. Přidejte na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka a kukuřici. Vše promíchejte a směs rozprostřete na půlku tortilly. Přiklopte prázdnou stranou placky. Na rozpálené pánvi nechte rozpustit kousek másla. Osmahněte tortillu z obou stran. Malý trik: pokud potřebujete placky přimáčknout, použijte pokličku z většího hrnce, tak aby odpovídala obvodu pánve. Přitlačte s ní na quesadillu a ta se vám krásně speče! Hotovou quesadillu překrojte na půl a ihned podávejte třeba se zakysanou smetanou. Pokud by vám chybělo maso, osmahněte si kuřecí kousky a smíchejte je se sýrovou směsí.

Guacamole – hvězdné občerstvení každé party

Mexická kuchyně z vás dokáže udělat i královnu večírku. A to především, pokud svým blízkým přichystáte guacamole s křupavými nachos. Guacamole neboli salsu z avokáda můžete však použít i do výše zmíněných quesadillas. Buď placku salsou rovnou potřete a poté na ni pokladete směs nebo můžete hotovou quesadillu máčet do zelené omáčky!

Na guacamole si připravte jedno zralé avokádo, velké rajče, půlku limety, půl červené cibule a 1 -2 stroužky česneku. Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou a zakápněte limetkovou šťávou, aby nezhnědla. Přidejte prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou červenou cibuli a kousky rajčete. U cibule dbejte na to, aby byla opravdu červená. Se žlutou nedosáhnete požadované chuti. Vše promíchejte, osolte a opepřete. Na závěr můžete přidat nasekaný koriandr. U guacamole ale celkově platí, že se nemusíte držet poměrů. Přidávejte česneku, limety či rajčete podle vaší chuti! Salsu nabírejte kukuřičnými nachos.

 

Fajitas – perfektní pro rodinný oběd

Jídla z jednoho plechu. Kdo by je nemiloval? Stačí nakrájet pár surovin a trouba už udělá práci za nás. Přesně takový postup platí pro mexické fajitas, typické masové jídlo, kterým nadchnete všechny strávníky, a přitom se nenadřete. Stačí si najít pár minut na přípravu směsi koření na fajitas. Bez hravých pikantních tónů Mexika by to nebylo ono.

Na masové nudličky fajitas pro čtyři osoby si připravte:

Půl kila kuřecího či vepřového masa na nudličky

Zelenou, červenou a žlutou papriku

Dvě cibule

Jednu limetu

Balení kukuřičných tortill

200 gramů zakysané smetany

Rostlinný olej

Směs koření na fajitas (můžete si ji i namíchat)

Začněme přípravou směsi koření. Smíchejte půl lžičky sladké papriky, mleté cibule a soli, čtvrt lžičky mletého římského kmínu, sušeného česneku a jednu lžičku chilli a cukru. Na závěr přidejte špetku kajenského pepře a vše promíchejte.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Nakrájejte cibule a papriky na nudličky a společně s masem dejte je na plech. Vše zasypte kořením, zalijte třemi lžícemi rostlinného oleje, promíchejte a vložte do trouby.

Až bude maso upečené, dejte jej do tortill (můžete je navlhčit a nahřát), přidejte zakysanou smetanu a zakápněte limetou. Tortillu přeložte a pusťte se do jídla!

Margaritas pro vaše seňoritas

Mexickou party nebo náročný týden nezakončí lépe nic jiného než nefalšovaná margarita. Abyste si drink užili se vším všudy, nezapomeňte okraj široké sklenice obalit v soli. Opravdoví znalci koktejlů si nicméně nechávají část okraje čistého, kdyby jim sůl třeba chuťově vadila. Na okraj sklenky patří i čtvrtka limetky.

Do šejkru tedy na jednu porci margarity vlijte malý panák limetkové šťávy, velký panák bílé tequily a malý panák pomerančového likéru. Přidejte led a vše řádně protřepejte. Drink přelejte do nazdobené sklenice bez ledu, aniž byste poničili dekoraci. Salud!

 

Autor:
Martina Moresová